Τι παίζει Σήμερα

Πολιτιστικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Εκθέσεις, εκδηλώσεις και άλλα πολιτιστικά και εικαστικά δρώμενα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Σχετικά με την Έκθεση του Μάικ Πετράκη στην Χάγη

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ  ΟΛΛΑΝΔΙΚΩΝ ΜΜΕ – 06/06/2013

A΄ Μέρος

Θέμα: Ολλανδικός Τύπος – Αναφορά στην έκθεση «The Land of D€MOCRA$¥» της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ολλανδία

Η εφημερίδα NRC  Handelsblad δημοσιεύει την συνέντευξη που διευθέτησε το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Χάγης για την προβολή της Έκθεσης της Ελληνικής Πρεσβείας με τίτλο «The Land of D€MOCRA$¥».
 

Στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε στον δημοσιογράφο Brian van der Bol με τίτλο «Ελληνική τέχνη για την κρίση στη Δημοκρατία», σημειώνονται τα εξής:
 

Σχετικά με την Έκθεση του Μάικ Πετράκη στην Χάγη

‘Οι Έλληνες είναι απαθείς απέναντι στην κρίση’, θεωρεί ο Μάικ Πετράκης. Το Ελληνικό Προξενείο στην Χάγη παρουσιάζει τη δουλειά του.

 

Στην αίθουσα του Ελληνικού Προξενείου κρέμεται ένας πίνακας ζωγραφικής με μια σβάστικα. Ο πίνακας παραπέμπει στην Χρυσή Αυγή. Το φασιστικό αυτό κόμμα, περιβόητο για τις συμμορίες του που καταδιώκουν μετανάστες, συγκέντρωσε στις εκλογές του περασμένου έτους περίπου το 7% των ψήφων. ‘Η Δημοκρατία δεν είναι τόσο προφανής’, ισχυρίζεται ο Έλληνας Πρόξενος, Δημήτριος Σπάρος. «Πώς δημιουργήθηκαν οι ναζιστές; Υπάρχουν σαφείς ομοιότητες ανάμεσα στο τότε και στο τώρα».

 

Ο κ. Σπάρος προσκάλεσε τον Έλληνα καλλιτέχνη Μάικ Πετράκη να εκθέσει την δουλειά του στο Ελληνικό Προξενείο. Η έκθεση «The Land of D€MOCRA$¥» θέτει ερωτήματα  για την λειτουργία της δημοκρατίας. Ακριβώς η Ελλάδα, το λίκνο  της δημοκρατίας, οφείλει να συνεχίσει να εξετάζει με κριτικό πνεύμα τη λειτουργία του συστήματος, θεωρούν οι κ.κ. Σπάρος και Πετράκης.
 

Ο Πετράκης, (ετών 37) ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως «σύγχρονος καλλιτέχνης μαζικής κουλτούρας (pop-art),  δεν είναι θετικός απέναντι στην κατάσταση της δημοκρατίας στην σημερινή εποχή. Σε πολλά από τα έργα του, η αγγλική λέξη democracy είναι παραμορφωμένη σε κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα  «democrisis» ή «democrazy». Για τον Πετράκη, οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν τις ίδιες κακές ιδιότητες όπως και οι επινοητές τους, οι άνθρωποι. «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παράδειγμα, όλα περιστρέφονται γύρω από το χρήμα, ενώ αυτό που  θα έπρεπε να κυριαρχεί είναι η ευημερία των ανθρώπων».

 

Η Ελλάδα παίρνοντας τα δάνεια έκτακτης οικονομικής βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων, βρίσκεται κάτω από το μαστίγιο της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Για να τακτοποιηθούν τα δημοσιονομικά της χώρας, εφαρμόζονται σκληρά μέτρα λιτότητας. Ο Πετράκης είναι απογοητευμένος με την έλλειψη ανταπόκρισης των Ελλήνων στην ύφεση της χώρας. Γίνονται βέβαια τακτικά διαδηλώσεις και απεργίες, αλλά ο μέσος Έλληνας είναι απαθής, όπως λέει. «Βλέπω ελάχιστη πραγματική βούληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

 

Ο Σπάρος και ο Πετράκης θεωρούν πως τα ΜΜΕ, εντός και εκτός Ελλάδας, επικεντρώνονται μόνο στις αρνητικές πτυχές της χώρας. Υπάρχει μεγάλη προβολή στην έλλειψη φορολογικής ηθικής, στην αδυναμία των θεσμικών οργάνων, στη διαφθορά και στην αυξανόμενη φτώχεια. «Παρουσιάζεται μια καρικατούρα της Ελλάδας», λέει ο Πρόξενος.

 

Ο Πετράκης παρατηρεί πως στον τόπο που μένει, στο νησί της Κέρκυρας, οι τουρίστες συμπεριφέρονται με υπεροψία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη γνώμη του για τους επισκέπτες από τη Βόρεια Ευρώπη. «Δεν συνειδητοποιούν αυτό που οι κυβερνήσεις των χωρών τους έπραξαν εις βάρος της Ελλάδας».

 

Οι επισκέπτες της έκθεσης στην Χάγη καλούνται να γράψουν ένα σχόλιο για την έννοια της δημοκρατίας. Ο Πετράκης θα συγκεντρώσει τις αντιδράσεις των επισκεπτών για να φτιάξει ένα νέο, μεγάλο έργο ως έκφραση της φωνής του λαού.

 

Στο τέλος του δημοσιεύματος σημειώνεται ότι η έκθεση «The Land of D€MOCRA$¥» θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 2 Αυγούστου  2013 και δίνει το blog, μέσω του οποίου μπορούν να διευθετούνται  ομαδικές επισκέψεις.

 

ΒΑΞΕΒΑΝΙΔΟΥ

Corfuland Live Webcams

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

  1. Ζητείται A ζαχαροπλάστης από ξενοδοχείο στη Δασιά 14.03.25
  2. Ζητούνται λινοθηκάριοι από το Angsana Corfu Resort & Spa 14.03.25
  3. Ζητείται ηλεκτρολόγος από το Angsana Corfu Resort & Spa 14.03.25
  4. Ζητείται προσωπικό από ξενοδοχείο 14.03.25
  5. Ζητείται διανομέας από πιτσαρία στο κέντρο 14.03.25
  6. Ζητείται πωλήτρια/ής για κατάστημα οπτικών 14.03.25
  7. Ζητούνται πωλήτριες από καταστήματα με γυναικεία είδη 14.03.25
  8. Ζητείται προσωπικό από τα ξενοδοχεία Rizos Resorts 14.03.25
  9. Ζητείται προσωπικό από την G4S Cash Solutions 14.03.25
  10. Ζητείται βοηθός λογιστή από την εταιρεία Ξενοδοχεία Λούης ΑΕ 14.03.25
  11. Ζητείται προσωπικό 14.03.25
  12. Ζητείται προσωπικό από το Malibu Summer στη Δασιά 14.03.25
  13. Ζητείται γηροκόμος 14.03.25
  14. Ζητείται προσωπικό από το τουριστικό γραφείο MTS Globe 14.03.25
  15. Ζητούνται καθαρίστριες 14.03.25
  16. Ζητείται οδηγός και υπάλληλος αποθήκης από εμπορική επιχείρηση 13.03.25
  17. Ζητείται νυχτοφύλακας στη βόρεια Κέρκυρα 13.03.25
  18. Ζητούνται καμαριέρες 13.03.25
  19. Zητείται προσωπικό από το Anna Maria Nails Studio 13.03.25
  20. Ζητούνται οδηγοί και άτομα για εσωτερική εργασία από την ACS 13.03.25
  21. Ζητείται σερβιτόρος/α από εστιατόριο στο κέντρο της πόλης 13.03.25
  22. Ζητούνται τυλίχτριες 13.03.25
  23. Ζητούνται σερβιτόροι/ες και βοηθοί από το εστιατόριο Psaraki 13.03.25
  24. Ζητείται delivery από εστιατόριο στο κέντρο 13.03.25
  25. Ζητούνται ταμίες για εστιατόριο στο κέντρο της πόλης 13.03.25
  26. Ζητείται προσωπικό από το Roda Beach Resort & Spa 13.03.25
  27. Ζητείται λογιστής από τον ξενοδοχειακό όμιλο εταιριών The G Hotel Collection 13.03.25
  28. Ζητούνται Rental Sales Agents για το γραφείο της Sixt στο Αεροδρόμιο 13.03.25
  29. Ζητείται υπεύθυνος γραφείου για τουριστικό γραφείο στα Γουβιά 13.03.25
  30. Ζητείται σερβιτόρος/α και βοηθός σερβιτόρου 13.03.25