Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η Ιταλική Σχολή στην Κέρκυρα το 1889

Η Κέρκυρα ήταν το καταφύγιο πολυάριθμων εκπροσώπων των φιλελεύθερων και επαναστατικών κινημάτων που εκδηλώθηκαν στην Ιταλία για την ενοποίηση της χώρας. Λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η ιταλική κοινότητα του νησιού αριθμούσε γύρω στα 1400 μέλη. Ήταν οργανωμένη σε συλλόγους πατριωτικούς και αγαθοεργίας και κυκλοφορούσαν έντυπα στην ιταλική γλώσσα και απολάμβαναν από το Ιταλικό κράτος σημαντικές παροχές. Το καλοκαίρι του 1889 η ιταλική κυβέρνηση ίδρυσε δύο σχολεία αρρένων και θηλέων και δέχονταν ιταλικής εθνικότητας μαθητές. Λόγω των διάφορων πολιτικών μεταβολών τα σχολεία αρκετές φορές ανεστάλη η λειτουργία τους. Το 1923 το αίτημα του γερουσιαστή Ernesto Schiaparelli να αναλάβει την διεύθυνση της Ιταλικής Σχολής Αρρένων Κέρκυρας έγινε δεκτό. Στόχος του Schiaparelli και των μοναχών των Χριστιανικών Σχολών από την επαρχία του Πεδεμοντίου του Τορίνο ήταν η αναδιοργάνωση της σχολής. Στις 11 Αυγούστου οι τρεις πρώτοι Αδελφοί εγκαταστάθηκαν στο νησί.

Η Ιταλική Σχολή στην Κέρκυρα το 1889

Οι μαθητές είχαν ξεπεράσει τους εκατό και για να καλυφθούν οι ανάγκες της το Ιταλικό κράτος ανοικοδόμησε το αρχοντικό της μεγάλης εθνικής ευεργέτιδας Πολύμνιας Σκαραμαγκά το οποίο χτίστηκε κατά τη δεκαετία του 1890. Πρόκειται για το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το 1ο και 5ο Γυμνάσιο της Κέρκυρας επί της οδού Ριζοσπαστών Βουλευτών. Σε μια από τις πτέρυγες του φιλοξενούνταν οικότροφοι από την Αλβανία. Καθόλου τυχαίο αφού η παρουσία της Ιταλίας εκεί στα χρόνια του μεσοπολέμου ήταν αισθητή.

Η Σχολή λειτούργησε ως Δημοτικό και Γυμνάσιο. Αν και τα πιο πολλά παιδία ήταν ιταλικής εθνικότητας στη Σχολή γίνονταν δεκτοί και μαθητές από την Αλβανία και την Ήπειρο, οι οποίοι οι πιο πολλοί ήταν μουσουλμάνοι. Επίσης, ήταν δεκτοί Βρετανοί, Εβραίοι και Έλληνες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Σχολή διέθετε αίθουσα κινηματογράφου, χημείο, μπάντα και αίθουσες πολλαπλών εκδηλώσεων και αθλοπαιδιών. Σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας της η προπαγάνδα υπέρ του ιταλικού εθνικισμού ήταν ή ολοφάνερη. Είκοσι μέρες πριν τον ιταλικό βομβαρδισμό του νησιού οι Αδελφοί ανέλαβαν τη διεύθυνση της Ιταλικής Σχολής. Μετά απ’ αυτό η τοπική κοινωνία τους αντιμετώπιζε με καχυποψία. τοπικός τύπος συνεχώς κατηγορούσε τους ιταλούς μοναχούς ως πολιτικούς πράκτορες της Ιταλίας και όταν οι ιταλικές αρχές σύστησαν φασιστική νεολαία στη Σχολή τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο.

Πηγές: Τα «Καθολικά Σχολεία» στην Ελλάδα: Ιστορία, Θεσμοί και Εκπαιδευτικές Πρακτικές ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της Παλαιολόγου Φωτεινής- Αικατερίνης , 2014 Εισαγωγή στην ιστορία της εκπαίδευσης και των σχολείων της Καθολικής Εκκλησίας στα Ιόνια Νησιά Σπύρος Π. Γαούτσης 1gimnasiokerkiras.gr/

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News