Πρόσφατες Αγγελίες
- Ζητείται διανομέας
- Ζητούνται κόμικς- περιοδικά
- Ενοικίαση κατοικίας στο κέντρο
- Ζητείται πωλήτρια από το ζαχαροπλαστείο Τερκενλής στην πόλη
- Ζητείται τεχνικό προσωπικό από την Kerkyra Lines
- Ζητείται υπάλληλος συντήρησης/γενικών καθηκόντων για το Ella Alkyna
- Ζητείται υπάλληλος γραφείου
- Ζητείται studio/γκαρσονιέρα προς ενοικίαση
- Οικογένεια αναζητά κατοικία
- Πωλούνται πάγκοι καταστήματος
![]() |
Η Ιταλική Σχολή στην Κέρκυρα το 1889
Εμφανίσεις:
- Ημ / νία: 06.12.22
Η Κέρκυρα ήταν το καταφύγιο πολυάριθμων εκπροσώπων των φιλελεύθερων και επαναστατικών κινημάτων που εκδηλώθηκαν στην Ιταλία για την ενοποίηση της χώρας. Λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η ιταλική κοινότητα του νησιού αριθμούσε γύρω στα 1400 μέλη. Ήταν οργανωμένη σε συλλόγους πατριωτικούς και αγαθοεργίας και κυκλοφορούσαν έντυπα στην ιταλική γλώσσα και απολάμβαναν από το Ιταλικό κράτος σημαντικές παροχές. Το καλοκαίρι του 1889 η ιταλική κυβέρνηση ίδρυσε δύο σχολεία αρρένων και θηλέων και δέχονταν ιταλικής εθνικότητας μαθητές. Λόγω των διάφορων πολιτικών μεταβολών τα σχολεία αρκετές φορές ανεστάλη η λειτουργία τους. Το 1923 το αίτημα του γερουσιαστή Ernesto Schiaparelli να αναλάβει την διεύθυνση της Ιταλικής Σχολής Αρρένων Κέρκυρας έγινε δεκτό. Στόχος του Schiaparelli και των μοναχών των Χριστιανικών Σχολών από την επαρχία του Πεδεμοντίου του Τορίνο ήταν η αναδιοργάνωση της σχολής. Στις 11 Αυγούστου οι τρεις πρώτοι Αδελφοί εγκαταστάθηκαν στο νησί.
Οι μαθητές είχαν ξεπεράσει τους εκατό και για να καλυφθούν οι ανάγκες της το Ιταλικό κράτος ανοικοδόμησε το αρχοντικό της μεγάλης εθνικής ευεργέτιδας Πολύμνιας Σκαραμαγκά το οποίο χτίστηκε κατά τη δεκαετία του 1890. Πρόκειται για το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το 1ο και 5ο Γυμνάσιο της Κέρκυρας επί της οδού Ριζοσπαστών Βουλευτών. Σε μια από τις πτέρυγες του φιλοξενούνταν οικότροφοι από την Αλβανία. Καθόλου τυχαίο αφού η παρουσία της Ιταλίας εκεί στα χρόνια του μεσοπολέμου ήταν αισθητή.
Η Σχολή λειτούργησε ως Δημοτικό και Γυμνάσιο. Αν και τα πιο πολλά παιδία ήταν ιταλικής εθνικότητας στη Σχολή γίνονταν δεκτοί και μαθητές από την Αλβανία και την Ήπειρο, οι οποίοι οι πιο πολλοί ήταν μουσουλμάνοι. Επίσης, ήταν δεκτοί Βρετανοί, Εβραίοι και Έλληνες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Σχολή διέθετε αίθουσα κινηματογράφου, χημείο, μπάντα και αίθουσες πολλαπλών εκδηλώσεων και αθλοπαιδιών. Σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας της η προπαγάνδα υπέρ του ιταλικού εθνικισμού ήταν ή ολοφάνερη. Είκοσι μέρες πριν τον ιταλικό βομβαρδισμό του νησιού οι Αδελφοί ανέλαβαν τη διεύθυνση της Ιταλικής Σχολής. Μετά απ’ αυτό η τοπική κοινωνία τους αντιμετώπιζε με καχυποψία. τοπικός τύπος συνεχώς κατηγορούσε τους ιταλούς μοναχούς ως πολιτικούς πράκτορες της Ιταλίας και όταν οι ιταλικές αρχές σύστησαν φασιστική νεολαία στη Σχολή τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο.
Πηγές: Τα «Καθολικά Σχολεία» στην Ελλάδα: Ιστορία, Θεσμοί και Εκπαιδευτικές Πρακτικές ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της Παλαιολόγου Φωτεινής- Αικατερίνης , 2014 Εισαγωγή στην ιστορία της εκπαίδευσης και των σχολείων της Καθολικής Εκκλησίας στα Ιόνια Νησιά Σπύρος Π. Γαούτσης 1gimnasiokerkiras.gr/
Συντάκτης: Νίκος Στούπης
Προβεβλημένες Αγγελίες
- Ζητείται πωλήτρια από το ζαχαροπλαστείο Τερκενλής στην πόλη 20.07.26
- Ζητείται τεχνικό προσωπικό από την Kerkyra Lines 20.07.26
- Ζητείται υπάλληλος συντήρησης/γενικών καθηκόντων για το Ella Alkyna 20.07.26
- Ζητείται νέος/α για service από καφέ στο κέντρο 20.07.26
- Ζητείται διαμέρισμα προς ενοικίαση 20.07.26
- Ζητείται πωλήτρια από τουριστικό κατάστημα στη πόλη 20.07.26
- Ενοικιάζονται δύο ισόγεια επαγγελματικά γραφεία 20.07.26
- Ζητείται πισινιέρης από το Roda Beach Resort & Spa 20.07.26
- Ζητείται βοηθός για ΑΜΕΑ 18.07.26
- Ζητείται office manager από την Forbes Global Properties 18.07.26
- Zητείται προσωπικό από το super market Diellas 18.07.26
- Ζητείται υπάλληλος από πρακτορείο ΟΠΑΠ 18.07.26
- Αναζητώ εργασία σε φροντίδα ηλικιωμένων 18.07.26
- Εύρεση προσωπικού από Φιλιππίνες & τρίτες χώρες από το γραφείο Ζωή Μεταλληνού 18.07.26
- Ζητείται βοηθός προισταμένης οροφοκομίας για το Ella Alkyna στον Άγιο Γόρδιο 18.07.26
- Ζητείται αποθηκάριος από επιχείρηση τροφοδοσίας καταστημάτων 17.07.26
- Ζητείται Assistant Cook από το Pink Palace 17.07.26
- Ζητείται καμαριέρα από το Govino Bay στα Γουβιά 17.07.26
- Ζητούνται πωλητές/ταμίες από την εταιρεία Orchestra 16.07.26
- Ζητείται αποθηκάριος από την εταιρεία κοτόπουλα Πίνδος 16.07.26
- Ζητείται μάγειρας από το ξενοδοχείο Hyatt Ziva Corfu 16.07.26
- Ενοικιάζεται το κατάστημα Meandros στην Αχαράβη 16.07.26
- Ζητείται υπάλληλος από κατάστημα στην πόλη 16.07.26
- Ζητείται προσωπικό από το ξενοδοχείο Divani Corfu Palace 16.07.26
- Ζητείται barista/ταμίας από το Corfu Aquarium στην Παλαιοκαστρίτσα 16.07.26
- Ζητείται λογιστής 16.07.26
- Ζητείται βοηθός μικροβιολόγου από εργαστήριο 16.07.26
- Ζητείται οδηγός από εταιρεία private transfer 16.07.26
- Ζητείται βοηθός σερβιτόρου από εστιατόριο στην πόλη 16.07.26
- Πωλείται πλήρως εξοπλισμένο κομμωτήριο στην Αλεπού 16.07.26










