Πρόσφατες Αγγελίες
- Ζητείται προσωπικό από το Malibu Summer στη Δασιά
- Zητείται νέος/α για service/ παραγωγή ναργιλέ
- Ζητούνται πωλήτριες από κατάστημα ρούχων στην παλαιά πόλη
- Ζητείται πωλητής/τρια από κατάστημα στο κέντρο
- Ζητείται πωλητής/τρια καταστήματος από την Athens Protasis
- Ζητείται προσωπικό από το κέντρο κρέατος Λαβράνος-Lavranos Delimeat
- Ζητείται βοηθός κουζίνας από ψησταριά στο Κομμένο
- Ζητείται πωλητής/τρια από το ζαχαροπλαστείο Σουπιώνης
- Ζητείται βοηθός αποθηκάριου από την εταιρεία Κ. Κρεμμύδας και ΣΙΑ ΕΕ
- Ζητούνται καμαριέρες/καθαρίστριες από την Moraitis Hospitality
Τι παίζει Σήμερα
![]() |
Η Ιταλική Σχολή στην Κέρκυρα το 1889
Εμφανίσεις:
- Ημ / νία: 06.12.22
Η Κέρκυρα ήταν το καταφύγιο πολυάριθμων εκπροσώπων των φιλελεύθερων και επαναστατικών κινημάτων που εκδηλώθηκαν στην Ιταλία για την ενοποίηση της χώρας. Λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η ιταλική κοινότητα του νησιού αριθμούσε γύρω στα 1400 μέλη. Ήταν οργανωμένη σε συλλόγους πατριωτικούς και αγαθοεργίας και κυκλοφορούσαν έντυπα στην ιταλική γλώσσα και απολάμβαναν από το Ιταλικό κράτος σημαντικές παροχές. Το καλοκαίρι του 1889 η ιταλική κυβέρνηση ίδρυσε δύο σχολεία αρρένων και θηλέων και δέχονταν ιταλικής εθνικότητας μαθητές. Λόγω των διάφορων πολιτικών μεταβολών τα σχολεία αρκετές φορές ανεστάλη η λειτουργία τους. Το 1923 το αίτημα του γερουσιαστή Ernesto Schiaparelli να αναλάβει την διεύθυνση της Ιταλικής Σχολής Αρρένων Κέρκυρας έγινε δεκτό. Στόχος του Schiaparelli και των μοναχών των Χριστιανικών Σχολών από την επαρχία του Πεδεμοντίου του Τορίνο ήταν η αναδιοργάνωση της σχολής. Στις 11 Αυγούστου οι τρεις πρώτοι Αδελφοί εγκαταστάθηκαν στο νησί.
Οι μαθητές είχαν ξεπεράσει τους εκατό και για να καλυφθούν οι ανάγκες της το Ιταλικό κράτος ανοικοδόμησε το αρχοντικό της μεγάλης εθνικής ευεργέτιδας Πολύμνιας Σκαραμαγκά το οποίο χτίστηκε κατά τη δεκαετία του 1890. Πρόκειται για το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το 1ο και 5ο Γυμνάσιο της Κέρκυρας επί της οδού Ριζοσπαστών Βουλευτών. Σε μια από τις πτέρυγες του φιλοξενούνταν οικότροφοι από την Αλβανία. Καθόλου τυχαίο αφού η παρουσία της Ιταλίας εκεί στα χρόνια του μεσοπολέμου ήταν αισθητή.
Η Σχολή λειτούργησε ως Δημοτικό και Γυμνάσιο. Αν και τα πιο πολλά παιδία ήταν ιταλικής εθνικότητας στη Σχολή γίνονταν δεκτοί και μαθητές από την Αλβανία και την Ήπειρο, οι οποίοι οι πιο πολλοί ήταν μουσουλμάνοι. Επίσης, ήταν δεκτοί Βρετανοί, Εβραίοι και Έλληνες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Σχολή διέθετε αίθουσα κινηματογράφου, χημείο, μπάντα και αίθουσες πολλαπλών εκδηλώσεων και αθλοπαιδιών. Σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας της η προπαγάνδα υπέρ του ιταλικού εθνικισμού ήταν ή ολοφάνερη. Είκοσι μέρες πριν τον ιταλικό βομβαρδισμό του νησιού οι Αδελφοί ανέλαβαν τη διεύθυνση της Ιταλικής Σχολής. Μετά απ’ αυτό η τοπική κοινωνία τους αντιμετώπιζε με καχυποψία. τοπικός τύπος συνεχώς κατηγορούσε τους ιταλούς μοναχούς ως πολιτικούς πράκτορες της Ιταλίας και όταν οι ιταλικές αρχές σύστησαν φασιστική νεολαία στη Σχολή τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο.
Πηγές: Τα «Καθολικά Σχολεία» στην Ελλάδα: Ιστορία, Θεσμοί και Εκπαιδευτικές Πρακτικές ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της Παλαιολόγου Φωτεινής- Αικατερίνης , 2014 Εισαγωγή στην ιστορία της εκπαίδευσης και των σχολείων της Καθολικής Εκκλησίας στα Ιόνια Νησιά Σπύρος Π. Γαούτσης 1gimnasiokerkiras.gr/
Συντάκτης: Νίκος Στούπης