Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

18 Ιανουαρίου 1916: η Κέρκυρα γίνεται το «νησί της Σωτηρίας» για τους Σέρβους

18 Ιανουαρίου 1916 η Κέρκυρα γίνεται το « νησί της Σωτηρίας» για τους Σέρβους. 

Στις 18 Ιανουαρίου το 1916 γράφεται στην Κέρκυρα μια σημαντική σελίδα της ιστορίας των Σέρβων. Από εκείνη την ημέρα και μέχρι το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου η Κέρκυρα θα γίνει το « νησί της Σωτηρίας» για τους Σέρβους. 

Από τις 18 Ιανουαρίου του 1916 έως και τις 21 Φεβρουαρίου 43 συμμαχικά μεταγωγικά πλοία μετέφεραν στην Κέρκυρα Σέρβους  πρόσφυγες μετά από μια πορεία – Γολγοθά το χειμώνα στα αλβανικά βουνά μετά την ήττα τους από την Αυστροουγγαρία. Κατά την πορεία αυτή  250.000 έγιναν αιχμάλωτοι και πάνω από 20.000 έχασαν τη ζωή τους. 

18 Ιανουαρίου 1916: η Κέρκυρα γίνεται το «νησί της Σωτηρίας» για τους Σέρβους

151.828 Σέρβοι και στρατιώτες πολίτες έφτασαν από τον Αυλώνα στα Γουβιά και στην αρχή στήθηκαν πρόχειροι καταυλισμοί. Οι κακουχίες και οι ασθένειες που ταλάνιζαν τους νεοσύλλεκτους στρατιώτες ήταν αρκετές. Παρόλο που στη νησίδα του Βίδο είχαν φτάσει μονάδες των στρατιωτικών νοσοκομείων της Μόραβα, του Πίροτ και του Τσάτσακ  καθημερινά πέθαιναν μέχρι και 300. 

Λίγα χιλιόμετρα βόρεια του νησιού με βάρκες από το γαλλικό νοσοκομειακό πλοίο « Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης» μεταφερόταν τα πτώματα των στρατιωτών και ρίχνονταν στα νερά στο « Κυανούν Κοινοτάφιο». 

Ωστόσο, οι Σέρβοι στρατιώτες ανάρρωσαν σύντομα χάρη στην ιατρική φροντίδα, το ήπιο μεσογειακό κλίμα και την αλληλεγγύη του ντόπιου πληθυσμού. Ο στρατός έμεινε τρεις μήνες στο νησί και μετά αναχώρησε για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. 

Μέχρι και τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου η Κέρκυρα γίνεται η Σερβική πρωτεύουσα. Στο κτίριο του Δημοτικού θεάτρου στεγάζεται το Κοινοβούλιο της Σερβίας ενώ το ξενοδοχείο « Bella Venezia» φιλοξένησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού  Nikola Pašić. Την 1η Νοεμβρίου του 1917 ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Σερβική Βουλή όπου δήλωσε την στήριξη του. 

Την ίδια περίοδο στο λιμάνι της Κέρκυρας η Σερβική κυβέρνηση ιδρύει εθνικό τυπογραφείο. Με τη βοήθεια ενός Κερκυραίου τυπογράφου εκδόθηκαν σέρβικα χαρτονομίσματα και κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Srpske Novine» ( Σερβικά Νέα) με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. 

Στις 20 Ιουλίου 1917 υπογράφεται η « Διακήρυξη της Κέρκυρας» από την εξόριστη κυβέρνηση του Βασιλείου της Σερβίας και την Γιουγκοσλαβική επιτροπή εξόριστων πολιτικών που ζούσαν στην Αυστροουγγαρία. Σύμφωνα μ’ αυτήν Σέρβοι, Σλοβένοι και Κροάτες σε ένα ενιαίο ανεξάρτητο κράτος. Η « Διακήρυξη της Κέρκυρας» είναι σημαντική γιατί θεωρείται ως ιδρυτική διακήρυξη της Γιουγκοσλαβίας. 

Πηγές: mixanitouxronou.gr, corfuhistory.eu, wikiwand.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News