Μία στήλη με θέματα υγείας για την Κέρκυρα, τους Κερκυραίους και για όλη την Ελλάδα. Υγεία Κέρκυρα.
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Γιατί αισθάνομαι συνεχώς κούραση; Αυτά είναι τα πιο συχνά αίτια

Αρκετοί άνθρωποι περπατούν λίγα μέτρα και κουράζονται ή ξυπνούν το πρωί και αντί να νιώθουν γεμάτοι ενέργεια ανυπομονούν να ξανακοιμηθούν! 

Γιατί αισθάνομαι συνεχώς κούραση; Αυτά είναι τα πιο συχνά αίτια

Σε πολλές περιπτώσεις η κούραση οφείλεται σε καθημερινές συνήθειες όπως ελλιπής ή κακής ποιότητας ύπνος, στρες, κακή διατροφή, λήψη ορισμένων φαρμάκων (πχ. αντισταμινικών κλπ). Σε άλλες περιπτώσεις όμως πίσω από αυτή την κούραση μπορεί να κρύβεται κάτι πιο σοβαρό. Όταν η κούραση επιμένει και δεν υποχωρεί με απλά μέτρα (πχ. ξεκούραση, αγχολυτικές δραστηριότητες) τότε πρέπει να διερευνηθούν αίτια και καταστάσεις που ευθύνονται για τη χρόνια κόπωση.

Συχνές αιτίες κόπωσης:

  • Ελλιπής ύπνος: Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου τη νύχτα αλλά ορισμένοι μπορεί να χρειάζονται λιγότερες (5-6) και άλλοι ως και 10 ώρες. Αντίθετα οι έφηβοι χρειάζονται περίπου 9 ώρες ύπνου τη νύχτα. Γενικά όσο αυξάνεται η ηλικία μειώνονται και οι ανάγκες σε ώρες ύπνου.
  • Κακή διατροφή: Η κατανάλωση ελάχιστης ποσότητας τροφής ή λάθος τροφών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Είναι σωστό να ξεκινάει η μέρα με ένα υγιεινό πρωινό που να περιλαμβάνει πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες.
  • Αναιμία: Είναι από τις κυριότερες αιτίες εύκολης κόπωσης και μπορεί να διαγνωστεί με απλές εξετάσεις αίματος. Είναι πιο συχνή σε γυναίκες παραγωγικής ηλικίας που έχουν έμμηνο ρύση.
  • Υποθυρεοειδισμός: όταν υπολειτουργεί ο θυρεοειδής επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και μπορεί να προκληθεί αύξηση βάρους και εύκολη κόπωση. Η κατάσταση διαγιγνώσκεται με απλή εξέταση αίματος.
  • Σύνδρομο υπνικής άπνοιας: Πρόκειται για κατάσταση κατά την οποία προκαλούνται διακοπές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου με αποτέλεσμα ο ύπνος να είναι ανήσυχος και διακεκομμένος. Ο ασθενής γι’αυτό το λόγο την ημέρα νιώθει κούραση και υπνηλία. Η κατάσταση αυτή είναι πιο συχνή σε μεσήλικες υπέρβαρους άνδρες και επιδεινώνεται από το αλκοόλ και το κάπνισμα,
  • Διαβήτης: Είναι μια κατάσταση στην οποία παρότι ο ασθενής τρώει κανονικά το σάκχαρο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό και παραμένει στο αίμα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην έχει ενέργεια. Η διάγνωση γίνεται με απλή εξέταση αίματος.
  • Καρδιοπάθεια: Η εύκολη κούραση σε απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας μπορεί να είναι ένδειξη ότι η καρδιά δεν λειτουργεί σωστά.
  • Κατάθλιψη και αγχώδης διαταραχή: Τόσο η κατάθλιψη όσο και η αγχώδης διαταραχή δημιουργούν ψυχικά αλλά και σωματικά συμπτώματα όπως κούραση, ανορεξία, πονοκεφάλους, διαταραχές ύπνου.

Συμπερασματικά λοιπόν η λεπτομερής ιατρική παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη σε περίπτωση συνεχούς αισθήματος κόπωσης. Η σωστή διάγνωση θα οδηγήσει και στη σωστή θεραπεία.

Γιατί αισθάνομαι συνεχώς κούραση; Αυτά είναι τα πιο συχνά αίτια

Πηγές: www.iatronet.gr

www.iatropedia.gr

Βασιλική Κωστοπούλου

Ειδικός Παθολόγος MD, MSc

τ. Επιμ. Α’ ΕΣΥ

Δ/νση: 6 η Παρ. Πολ. Κωνσταντά 8 & Νικ. Μώρου

Τηλ. 2661304603 Κιν. 6945155004

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland News