Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Το ατμόπλοιο «Έλση». Κερκυραϊκό Φωτογραφικό Αρχείο

ImageΤο ατμόπλοιο «Έλση»

Κερκυραϊκό Αρχείο 

Γ.Σ. Ζούμπος

Ένα από τα πλοία τα οποία συνέδεαν προπολεμικά την Κέρκυρα με την Κεφαλονιά, την Πάτρα και τον Πειραιά, ήταν το «Έλση» της Ατμοπλοϊας Τόγια.

Καθελκύστηκε στις 5 Σεπτέμβρη 1891 (ανήκε στην ίδια σειρά μαζί με τρία πανομοιότυπα σκάφη) στα ναυπηγεία Ailsa Troon για την British & Irish Steam Packet Co. του Δουβλίνου και ταξίδεψε αρχικά στη γραμμή Δουβλίνο-Λονδίνο.

Διέθετε ατμομηχανή 283 ίππων, είχε ολική χωρητικότητα 1433 τόννων, μήκος περίπου 91 μέτρα και βύθισμα 11,4.

Στην Ελλάδα κατάπλευσε το 1914 για την Ατμοπλοϊα John McDowall, πήρε το όνομα «Έλση» και διέσχιζε τα ελληνικά νερά για 27 χρόνια. Το 1917 πέρασε στην Hellenic Co. Of Maritime Enterprises, το 1927 στην Mandafouni SS Co (Πειραιάς), το 1931 στην πειραϊκή Εταιρεία Μ. Κεχαγιόγλου και το 1934 στην Ατμοπλοϊα Ιωάννη Τόγια.

Στις 29 Απρίλη 1941 βυθίστηκε στον όρμο της Σούδας, χτυπημένο από γερμανικά βομβαρδιστικά. Οι Γερμανοί το ανέλκυσαν και το επισκεύασαν. Είχε όμως τραγικό τέλος στις 23 Σεπτέμβρη του 1943 νοτιοανατολικά της Κεφαλονιάς, στο ναρκοπέδιο της Μούντας κοντά στα ναυάγια του «Περσέα» και του «Κορινθία», ενώ έπλεε για να παραλάβει ιταλούς αιχμαλώτους με προορισμό τον Πειραιά.
Οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες προέρχονται από τον «Οδηγό της Κέρκυρας» του 1936 και από τη σελίδα www. nautilia.gr (στην οποία η «Έλση» φαίνεται πρυμνοδετημένη στο Καφέ Γυαλί). Από την ίδια σελίδα προέρχονται και τα σινιάλα της Ατμοπλοϊας Τόγια τα οποία διακρίνονται στην καπνοδόχο.

Σύμφωνα με τη δημοσιευόμενη σελίδα από τον «Οδηγό της Κέρκυρας», το πλοίο ανέπτυσσε ταχύτητα 14 μιλίων, απέπλεε κάθε Τρίτη 12 μεσημέρι από τον Πειραιά και έφτανε στην Κέρκυρα την επόμενη μέρα στις 11 το πρωί (δηλαδή 23 ώρες ταξίδι). Μια ώρα αργότερα αναχωρούσε και πάλι για Σάμη-Πάτρα-Πειραιά.

(Ελευθερία, Απρίλης 2011)

 

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News