Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Βελισσαρίου και Αγίας Σοφίας. Κερκυραϊκό Φωτογραφικό Αρχείο

ImageΚερκυραϊκό Αρχείο (26Β)

Βελισσαρίου και Αγίας Σοφίας

Επιμέλεια: Γιώργος Ζούμπος

Στα όρια της Παλιάς Πόλης και δίπλα στο υποκατάστημα της Eurobank, η οδός Γεωργίου Θεοτόκη διασταυρώνεται με τον κατηφορικό δρόμο που οδηγεί στην καρδιά της άλλοτε πολυπληθούς Εβραϊκής Συνοικίας.

Βελισσαρίου και Αγίας Σοφίας. Κερκυραϊκό Φωτογραφικό Αρχείο

Ο βιαστικός διαβάτης είναι μάλλον απίθανο να παρατηρήσει ότι ο δρόμος αυτός έχει σε μεγάλο μήκος, διαφορετικό όνομα σε κάθε πλευρά του: Αγίας Σοφίας στα δεξιά και Βελισσαρίου στα αριστερά.

Μέχρι το 1960 περίπου, στο κέντρο του δρόμου βρισκόνταν μια πενταόροφη πολυκατοικία η οποία κατεδαφίστηκε σε πρώτη εφαρμογή του σχεδίου πόλεως όπως είχε διαμορφωθεί με τα δεδομένα των πολεμικών καταστροφών. Το σχέδιο αυτό εφαρμόστηκε σε ελάχιστα σημεία, με αποτέλεσμα τις «οικοδομικές ανορθογραφίες» οι οποίες υπάρχουν σήμερα στην περιοχή.

Ως προς την ονομασία «Βελισσαρίου», ο «Οδηγός» του Κυριάκη σημειώνει ότι πρόκειται για το βυζαντινό στρατηγό ο οποίος στάθμευσε στην Κέρκυρα κατά την εκστρατεία προς τη Σικελία το καλοκαίρι του 533 μ.Χ.

Η «Αγίας Σοφίας» είναι προς τιμήν της παρακείμενης ομώνυμης εκκλησίας η οποία είναι κτίσμα του 17ου αιώνα και τη σημερινή της μορφή έλαβε στα μέσα του 19ου με επιμέλεια του αρχιτέκτονα Γιάννη Χρόνη (μια πολύ καλή άποψη για την ιστορία της εκκλησίας και τα ιερά και καλλιτεχνικά κειμήλιά της, ο αναγνώστης μπορεί να έχει από το βιβλίο του εφημέριού της π. Δημητρίου Κουλούρη «Η ιστορία του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Πόλεως Κέρκυρας», Κέρκυρα, 2007)

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Κέρκυρας)

Γιώργος Σ. Ζούμπος

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News