Πρόσφατες Αγγελίες
- Ενοικιάζεται τριάρι στο Μαντούκι
- Ζητείται άτομο για λάντζα/καθαρίστρια από το Spyros Bar Restaurant στον Κοντογιαλό
- Ζητείται άτομο για service από το Libro d' Oro cafe
- Πωλείται διαμέρισμα στην Γαρίτσα
- Ενοικιάζεται διαμέρισμα στην παλιά πόλη
- Ζητείται προσωπικό στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ αισιοδοξία Κέρκυρας
- Ενοικιάζεται μονοκατοικία στην πλαγιά Κυνοπιαστών
- Ζητείται προσωπικό από το ξενοδοχείο Dreams Corfu Resort & Spa
- Ζητείται υπάλληλος από τη βιοτεχνία πάγου Ice Maker
- Πωλείται μεζονέτα στα Κανάλια
Τι παίζει Σήμερα
![]() |
Το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Κέρκυρας, η Ιστορία του και το άδοξο τέλος
Εμφανίσεις:
- Ημ / νία: 03.06.15
Το παλαιό Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας επρόκειτο για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για το νησί μας το οποίο φιλοτέχνησε ο Ιταλός αρχιτέκτονας Conrado Περγκολέζε βάσει του πρότυπου σχεδίου του κτιρίου της Σκάλας του Μιλάνο.
https://www.corfuland.gr/el/istorika-kerkyra/corfu-history/to-kosmima-tis-kerkyras-i-istoria-kai-to-adokso-telos.html#sigProId7eee041783
H Σκάλα του Μιλάνου
Η απόφαση για τη δημιουργία του Δημοτικού Θεάτρου πάρθηκε 1885 με πρωθυπουργό τον Γ. Θεοτόκη. Επί δημαρχίας Μ. Θεοτόκη ξεκίνησαν οι ενέργειες υλοποίησης του έργου και επί Δημητρίου Κόλλα ανατέθηκε η εκπόνηση στον Ιταλό αρχιτέκτονα Περγκολέζε.
Το κόστος για την υλοποίηση του θεάτρου ήταν πολύ υψηλό για την εποχή εκείνη και άγγιξε 1.000.000 Βρετανικές χρυσές λίρες. Το έργο υλοποιήθηκε άρτια το 1902 όπου άνοιξε τις πύλες του επίσημα στις 7 Δεκεμβρίου 1902 με την όπερα Βάγκνερ, Lohengrin . To θέατρο αυτό διαδέχτηκε το πρώτο θέατρο της Κέρκυρας αλλά και της νεότερης Ελλάδας, το θέατρο του Σαν Τζιάκομο, ή αλλιώς το θέατρο του Αγίου Ιακώβου, το οποίο έγινε το κέντρο της ελληνικής όπερας μεταξύ 1733 και 1893 το οποίο και παρουσίασε την πρώτη όπερα στην Ελλάδα.
https://www.corfuland.gr/el/istorika-kerkyra/corfu-history/to-kosmima-tis-kerkyras-i-istoria-kai-to-adokso-telos.html#sigProId4a7d00998b
Το 1916 στις αίθουσές του συνεδρίαζε η εξόριστη Βουλή των Σέρβων, η οποία αποφάσισε την δημιουργία της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.
Από 19 Ιανουαρίου 1916 έως 19 Νοεμβρίου 1918 στο θέατρο συνεδρίαζε η εξόριστη Βουλή των Σέρβων, η οποία αποφάσισε μέσα εκεί τη δημιουργία της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.
Το 1923 μετανάστες της Μικρασιατικής Καταστροφής φιλοξενήθηκαν στα θεωρία του θεάτρου.
Κατά τη μεταπολεμική περίοδο, το κτίριο θεωρήθηκε από τους Κερκυραίους: αρχιτέκτονα Ιωάννη Κόλλα και πολιτικούς μηχανικούς Γεώργιο Λινάρδο και Ρένο Παϊπέτη, ότι δεν έχει καμιά αρχιτεκτονική και ιστορική αξία και το δημοτικό συμβούλιο Κερκυραίων με δήμαρχο Σταμάτη Δεσύλλα, αποφάσισε ομόφωνα να κατεδαφιστεί σε συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου 1952 παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των Κερκυραίων για αυτή την "εγκληματική" ενέργεια".
Η ιστορία του θεάτρου "κόσμημα" δεν ξεπέρασε το μισό αιώνα και από το 1952 και μετά παραμένει χαραγμένο στις μνήμες και τις ψυχές όσων το γνώρισαν, καθώς και κρεμασμένο σε κάδρα σε κάθε σπίτι της Κέρκυρας.
https://www.corfuland.gr/el/istorika-kerkyra/corfu-history/to-kosmima-tis-kerkyras-i-istoria-kai-to-adokso-telos.html#sigProId4e4a73508c
Το σημερινό Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας
Ύστερα από χρόνια στην ίδια θέση, στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, χτίστηκε το σημερινό Δημοτικό Θέατρο χαμηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής.
Tο υπάρχον Δημοτικό Θέατρο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’70. Τη μελέτη και την επίβλεψη ανέλαβε να κάνει αφιλοκερδώς ο διακεκριμένος έλληνας αρχιτέκτονας Περικλής Σακελλάριος.
https://www.corfuland.gr/el/istorika-kerkyra/corfu-history/to-kosmima-tis-kerkyras-i-istoria-kai-to-adokso-telos.html#sigProId59cc6f846b
Το Νέο Δημοτικό Θέατρο
Το 2011 πραγματοποιήθηκε Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του δημοτικού θεάτρου Κέρκυρας και της προ της εισόδου του πλατείας. Το ζητούμενο του διαγωνισμού ήταν η εκπόνηση αρχιτεκτονικής πρότασης η οποία θα οραματίζονταν τον θετικό επαναπροσδιορισμό του θεάτρου στη συλλογική συνείδηση της τοπικής κοινωνίας, στην οποία δεν υπήρξε ποτέ καθολικά αποδεκτό.
Το γραφείο Ζερεφος Τέσσας Aρχιτέκτονες Μηχανικοί Σύμβουλοι κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό και όπως ανέφεραν:
"Βασικός σκοπός της βραβευθείσας μελέτης ήταν να δοθεί στο θέατρο η πολιτιστική και η κοινωνική σημασία που του αντιστοιχεί. Αυτό προϋπέθετε πολύπλοκες διαδικασίες που μέσω των χρήσεων αλλά και της επικοινωνίας της αρχιτεκτονικής θα επηρέαζαν τον ίδιο τον τρόπο που οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται την πόλη τους σε σχέση με το Θέατρο και αντίστροφα. Μέχρι σήμερα στο υποσυνείδητο των κατοίκων της Κέρκυρας το Δημοτικό Θέατρο υφίσταται περισσότερο ως ένα γιγαντιαίο κλειστό οικοδομικό τετράγωνο παρά ως πολιτιστικό και κοινωνικό αγαθό. Θεωρήθηκε ότι για την ανατροπή αυτής της συλλογικής συνειδησιακής κατάστασης ο δυναμικότερος τρόπος θα ήταν να «ανοίξει» το θέατρο προς τα έξω και να απεγκλωβιστεί από την εσωστρέφεια του. Αυτή η απόφαση μάλιστα δρομολογήθηκε και από το ίδιο το πρόγραμμα του διαγωνισμού. Η παράκληση από τους αγωνοθέτες για την ανάπλαση και της πλατείας προ της εισόδου του θεάτρου έδειξε ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην αρχιτεκτονική μορφή του κτηρίου αλλά και στη γενικότερη λειτουργία του σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή. Οι προτεινόμενες μετατροπές στην πλατεία και στις όψεις, η εισαγωγή νέων χρήσεων, καθώς και η εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας επαναπροσδιορίζουν τη σχέση του κτηρίου με την πόλη τόσο σε πολιτιστικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Η πρόταση όπως απεικονίζεται στην παρακάτω εικόνα:
Συντάκτης - Μετάφραση : Φαϊτά Ελίνα
Πληροφορίες : https://en.wikipedia.org/wiki/Municipal_Theatre_of_Corfu