Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
 • There is no category chosen or category doesn't contain any items
 • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Κέρκυρας, η Ιστορία του και το άδοξο τέλος

Το παλαιό Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας επρόκειτο για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για το νησί μας το οποίο φιλοτέχνησε ο Ιταλός αρχιτέκτονας Conrado Περγκολέζε βάσει του πρότυπου σχεδίου του κτιρίου της Σκάλας του Μιλάνο. 

H Σκάλα του Μιλάνου

Η απόφαση για τη δημιουργία του Δημοτικού Θεάτρου πάρθηκε 1885 με πρωθυπουργό τον Γ. Θεοτόκη. Επί δημαρχίας Μ. Θεοτόκη ξεκίνησαν οι ενέργειες υλοποίησης του έργου και επί Δημητρίου Κόλλα ανατέθηκε η εκπόνηση στον Ιταλό αρχιτέκτονα Περγκολέζε.

Το κόστος για την υλοποίηση του θεάτρου ήταν πολύ υψηλό για την εποχή εκείνη και άγγιξε 1.000.000 Βρετανικές χρυσές λίρες. Το έργο υλοποιήθηκε άρτια το 1902 όπου άνοιξε τις πύλες του επίσημα στις 7 Δεκεμβρίου 1902 με την όπερα Βάγκνερ, Lohengrin . To θέατρο αυτό διαδέχτηκε το πρώτο θέατρο της Κέρκυρας αλλά και της νεότερης Ελλάδας, το θέατρο του Σαν Τζιάκομο, ή αλλιώς το θέατρο του Αγίου Ιακώβου, το οποίο έγινε το κέντρο της ελληνικής όπερας μεταξύ 1733 και 1893 το οποίο και παρουσίασε την πρώτη όπερα στην Ελλάδα.

 
Το παλαιό Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας
 
Το θέατρο ανήκε σε ένα από τα καλύτερα και αρχαιότερα της Ευρώπης, με υψηλή ακουστική και πλούσια εσωτερική διακόσμηση την οποία είχαν επιμεληθεί Ιταλοί με κυρίαρχο θέμα τη μουσική και τους Θεούς.
 
Η εξωτερική και εσωτερική όψη 
 
Το μέγιστο ύψος του ήταν 39 μέτρα και στην μπροστινή είσοδο  υπήρχε εξώστης τον οποίο κοσμούσαν κολώνες Τοσκανικού ρυθμού. Χαρακτηριστικές στην είσοδο ήταν πιο ψηλές κολώνες και ο τοίχος ο οποίος ήταν εξωραϊσμένος από τοιχογραφίες Ιταλών καλλιτεχνών.
 
Ο επάνω όροφος ήταν διακοσμημένος από τέσσερις κολώνες Κορινθιακού ρυθμού και στην κορυφή ένα αέτωμα. Το επίσημο έμβλημα της Κέρκυρας βρισκόταν ανάγλυφο στο κέντρο του αετώματος περιβλημένο από στεφάνι δάφνης.
 
Η αίθουσα του θεάτρου περιλάμβανε 64 θεωρία καταταγμένα σε τρία επίπεδα κατά ύψος και μία αίθουσα-εξώστη στην κορυφή για τα λαϊκά στρώματα.
 
Το πρώτο θεωρείο στην πρώτη σειρά ήταν κρατημένο για την διοικητική επιτροπή του θεάτρου. Η δεύτερη σειρά του πρώτη θεωρίου ήταν αποκλειστικά για την Ελληνική βασιλική οικογένεια. Όλα τα θεωρία είχαν φως από γκάζι.Για τους αστούς υπήρχε το πιο ψηλό επίπεδο της αίθουσας.
 
Το προσκήνιο του θεάτρου φιλοξενούσε την ορχήστρα. Η ορχήστρα αποτελείτο από ντόπιους και παρουσίαζαν 10 όπερες σε κάθε ετήσιο κύκλο.
Ο κύκλος του προγράμματος άρχιζε το Σεπτέμβρη και έκλεινε την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα.
 
Το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Κέρκυρας, η Ιστορία του και το άδοξο τέλος
 
Η αυλαία της Σκηνής
 
Την αυλαία της σκηνής δημιούργησε Ιταλός καλλιτέχνης για το Θέατρο Σαν Τζάκομο η οποία και παραχωρήθηκε στο θέατρο "διάδοχο".
Η  αυλαία ή θεατρική κουρτίνα απεικόνιζε σκηνή από την Οδύσσεια, το Βασιλιά Αλκίνοο να υποδέχεται τον Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων.
 
Η πορεία του στο χρόνο
 
Το θέατρο λειτουργούσε επίσης ως τόπος κοινωνικών συναντήσεων και εκδηλώσεων της υψηλής κοινωνίας οπου διοργάνωναν χορούς.
 
Ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β' παρακολουθούσε συχνά παραστάσεις κατα τη διάρκεια της παραμονής του στο Αχίλλειο.
 
Το 1907 η Παλαιά Φιλαρμονική απέδωσε μια συμφωνία και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Το 1916 στις αίθουσές του συνεδρίαζε η εξόριστη Βουλή των Σέρβων, η οποία αποφάσισε την  δημιουργία της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Από 19 Ιανουαρίου 1916 έως 19 Νοεμβρίου 1918 στο θέατρο συνεδρίαζε η εξόριστη Βουλή των Σέρβων, η οποία αποφάσισε μέσα εκεί τη  δημιουργία της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Το 1923 μετανάστες της Μικρασιατικής Καταστροφής φιλοξενήθηκαν στα θεωρία του θεάτρου.

Το 1923 κατά την εισβολή και τον βομβαρδισμό από τους Ιταλούς, το θέατρο έκανε παύση των λειτουργιών του.
Μετά το πέρας του 1923, το θέατρο φιλοξένησε και παρουσίασε όπερες Ελλήνων καθώς και θεατρικές παραστάσεις από διακεκριμένους ηθοποιούς όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη και ο Πέλος Κατσέλης. Το πρώτα 25 χρόνια της λειτουργίας του φιλοξένησε πολλές όπερες από την Ιταλία. 
 
Η ιστορία του θεάτρου κράτησε μόνο 41 χρόνια αλλά στο διάστημα αυτό η συνεισφορά του στις τέχνες και τον πολιτισμό των Βαλκανίων ήταν σημαντική.
 
Το άδοξο τέλος 
 
Η ιστορία του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος τελειώνει άδοξα, την 13η προς 14η Σεπτεμβρίου 1943, νύχτα εμπρησμού της πόλεως της Κέρκυρας από τους Γερμανούς, όπου κάηκε από τις γερμανικές εμπρηστικές βόμβες.

Κατά τη μεταπολεμική περίοδο, το κτίριο θεωρήθηκε από τους Κερκυραίους: αρχιτέκτονα Ιωάννη Κόλλα και πολιτικούς μηχανικούς Γεώργιο Λινάρδο και Ρένο Παϊπέτη, ότι δεν έχει καμιά αρχιτεκτονική και ιστορική αξία και το δημοτικό συμβούλιο Κερκυραίων με δήμαρχο Σταμάτη Δεσύλλα, αποφάσισε ομόφωνα να κατεδαφιστεί σε συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου 1952 παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των Κερκυραίων για αυτή την "εγκληματική" ενέργεια".

Η ιστορία του θεάτρου "κόσμημα" δεν ξεπέρασε το μισό αιώνα και από το 1952 και μετά παραμένει χαραγμένο στις μνήμες και τις ψυχές όσων το γνώρισαν, καθώς και κρεμασμένο σε κάδρα σε κάθε σπίτι της Κέρκυρας.

Το σημερινό Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας

Ύστερα από χρόνια στην ίδια θέση, στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, χτίστηκε το σημερινό Δημοτικό Θέατρο χαμηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής.

Tο υπάρχον Δημοτικό Θέατρο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’70.  Τη μελέτη και την επίβλεψη ανέλαβε να κάνει αφιλοκερδώς ο διακεκριμένος έλληνας αρχιτέκτονας Περικλής Σακελλάριος.

Το Νέο Δημοτικό Θέατρο

Το 2011 πραγματοποιήθηκε Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του δημοτικού θεάτρου Κέρκυρας και της προ της εισόδου του πλατείας. Το ζητούμενο του διαγωνισμού ήταν η εκπόνηση αρχιτεκτονικής πρότασης η οποία θα οραματίζονταν τον θετικό επαναπροσδιορισμό του θεάτρου στη συλλογική συνείδηση της τοπικής κοινωνίας, στην οποία δεν υπήρξε ποτέ καθολικά αποδεκτό.

Το γραφείο Ζερεφος Τέσσας Aρχιτέκτονες Μηχανικοί Σύμβουλοι κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό και όπως ανέφεραν:

"Βασικός σκοπός της βραβευθείσας μελέτης ήταν να δοθεί στο θέατρο η πολιτιστική και η κοινωνική σημασία που του αντιστοιχεί. Αυτό προϋπέθετε πολύπλοκες διαδικασίες που μέσω των χρήσεων αλλά και της επικοινωνίας της αρχιτεκτονικής θα επηρέαζαν τον ίδιο τον τρόπο που οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται την πόλη τους σε σχέση με το Θέατρο και αντίστροφα. Μέχρι σήμερα στο υποσυνείδητο των κατοίκων της Κέρκυρας το Δημοτικό Θέατρο υφίσταται περισσότερο ως ένα γιγαντιαίο κλειστό οικοδομικό τετράγωνο παρά ως πολιτιστικό και κοινωνικό αγαθό. Θεωρήθηκε ότι για την ανατροπή αυτής της συλλογικής συνειδησιακής κατάστασης ο δυναμικότερος τρόπος θα ήταν να «ανοίξει» το θέατρο προς τα έξω και να απεγκλωβιστεί από την εσωστρέφεια του. Αυτή η απόφαση μάλιστα δρομολογήθηκε και από το ίδιο το πρόγραμμα του διαγωνισμού. Η παράκληση από τους αγωνοθέτες για την ανάπλαση και της πλατείας προ της εισόδου του θεάτρου έδειξε ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην αρχιτεκτονική μορφή του κτηρίου αλλά και στη γενικότερη λειτουργία του σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή. Οι προτεινόμενες μετατροπές στην πλατεία και στις όψεις, η εισαγωγή νέων χρήσεων, καθώς και η εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας επαναπροσδιορίζουν τη σχέση του κτηρίου με την πόλη τόσο σε πολιτιστικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η πρόταση όπως απεικονίζεται στην παρακάτω εικόνα:

Το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Κέρκυρας, η Ιστορία του και το άδοξο τέλος

Συντάκτης - Μετάφραση : Φαϊτά Ελίνα

Πληροφορίες : https://en.wikipedia.org/wiki/Municipal_Theatre_of_Corfu

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

 1. Ζητείται προσωπικό απο νέο beach bar στον Κοντογυαλό 19.07.24
 2. Ζητείται νέος/α για service από καφέ-bar στο κέντρο της πόλης 19.07.24
 3. Ζητείται προσωπικό από το Olea bar στον Ύψο 19.07.24
 4. Ζητείται υπεύθυνος/η τουριστικού γραφείου 19.07.24
 5. Ζητείται προσωπικό από την Praktiker Hellas 19.07.24
 6. Ζητείται υπάλληλος μισθοδοσίας από την Marbella Collection 19.07.24
 7. Ζητείται προσωπικό από νέο mini market στο Σολάρι 19.07.24
 8. Ζητείται βοηθός σερβιτόρου 19.07.24
 9. Ζητείται ψήστης 19.07.24
 10. Ζητούνται σερβιτόροι/ες και βοηθοί 19.07.24
 11. Ζητείται διανομέας 19.07.24
 12. Ζητείται οδηγός από εταιρεία διανομής τροφίμων στη Χρυσηίδα 19.07.24
 13. Ζητούνται καμαριέρες και βοηθοί προϊσταμένης ορόφων από το ξενοδοχείο Dreams Corfu Resort & Spa 19.07.24
 14. Ζητείται εκπρόσωπος εξυπηρέτησης από την Auto Rent 19.07.24
 15. Ζητείται σύμβουλος πωλήσεων από την εταιρεία Κωτσόβολος 19.07.24
 16. Ζητείται προσωπικό από την DTS Incoming Hellas AE 18.07.24
 17. Ζητούνται άτομα για εργασία σε κουζίνα 18.07.24
 18. Ζητείται ηλεκτρολόγος από την Grecotel Hotels & Resorts 18.07.24
 19. Ζητείται βοηθός λογιστή από την Grecotel Hotels & Resorts 18.07.24
 20. Ζητούνται μάγειρες, άτομο για υποδοχή και guest relations agent από το ξενοδοχείο Dreams Corfu Resort & Spa 18.07.24
 21. Ζητούνται οδηγοί και βοηθοί από την εταιρεία Eurodraught SA 18.07.24
 22. Ζητείται προσωπικό από οπτικό κατάστημα 18.07.24
 23. Ζητούνται βοηθός σερβιτόρου/ας και λαντζιέρα από εστιατόριο 18.07.24
 24. Πωλείται Citroen C3 17.07.24
 25. Ζητείται υπάλληλος από το Profi 17.07.24
 26. Zητείται βοηθός λινοθήκης 17.07.24
 27. Ζητείται προσωπικό από την κάβα Διαπόν 17.07.24
 28. Ζητείται προσωπικό από το ξενοδοχείο Louis Ionian Sun 17.07.24
 29. Ζητείται πωλητής/τρια από κατάστημα στο κέντρο 17.07.24
 30. Ζητείται άτομο για μεταφορά και πλύσιμο αυτοκινήτων από εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων 17.07.24

Corfuland News