Πρόσφατες Αγγελίες
- Ζητείται βοηθός bar και service από το Dell Acque Cocktail Bar
- Πωλείται καναπές
- Ζητείται πωλητής/τρια από την Hygiene Systems
- Ζητείται στέλεχος μισθοδοσίας και HR Operations
- Ζητείται προσωπικό από το κατάστημα Muses Corfu
- Ζητείται προσωπικό από την Τόπος Α.Ε
- Ζητείται σερβιτόρα/ος από την πίττα του παππού
- Ζητείται προσωπικό από τα Κερκυραϊκά Ταπητοκαθαριστήρια Α. Σαγιαδινός
- Ζητείται γραφίστρια/ας & γραμματέας από την Print4U
- Ζητείται υπάλληλος γραφείου
Τι παίζει Σήμερα
![]() |
Η Ιστορία των Ενετικών Ναυπηγείων στα Γουβιά
- Ημ / νία: 24.05.16
Το βενετσιάνικο ναυπηγείο κατασκευάστηκε από τους Ενετούς κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους της Κέρκυρας. Τα απομεινάρια του παλιού οπλοστάσιο εξακολουθούν να υπάρχουν στον κόλπο των Γουβιών, και βρίσκεται περίπου 8 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας. Τα ερείπια είναι πίσω από τη σύγχρονη μαρίνα του λιμανιού των Γουβιών και διαχωρίζονται από αυτό με ένα σιδερένιο φράχτη.
Το βενετσιάνικο ναυπηγείο διαθέτει τρείς τοξωτές αποβάθρες που χρησιμοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση δύο στόλων τους. Οι κίονες, οι τοίχοι και οι καμάρες του οπλοστασίου κατόρθωσε να επιβιώσει σχεδόν άθικτο, μόνο η στέγη λείπει.
https://www.corfuland.gr/el/istorika-kerkyra/corfu-history/h-istoria-ton-enetikon-naypigeion-ton-goybion.html#sigProId385e1c419e
Τα τόξα με Γουβιά στο παρασκήνιο
Η χρήση του οπλοστασίου επίσημα διακόπτεται όταν η Συνθήκη του Campo Formio , η οποία υπεγράφη στις 18 Οκτωβρίου του 1798, σήμανε το τέλος της Ενετικής Δημοκρατίας . Admiral Ushakov αποβίβασαν στρατεύματα του στο χώρο της οπλοστάσιο και να δημιουργήσει ένα στρατόπεδο εκεί κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Κέρκυρας το 1798. Το οπλοστάσιο λειτούργησε επίσης ως βάση για τους Γάλλους το 1917 - 1918.
Ιστορική αναδρομή
Βρίσκεται κοντά στο στόμα της Αδριατικής , η Κέρκυρα ήταν μια πολύ στρατηγική θέση για τη Βενετία και τις Βενετοί έχτισαν εκτεταμένες οχυρώσεις για την υπεράσπιση του νησιού από τις επιδρομές . Το νησί ήταν επίσης στο επίκεντρο των ναυτικών δραστηριοτήτων τους στην Ανατολή . Ως μέρος της αμυντικής τους σχέδια οι Βενετοί σταθμεύουν δύο μοίρες στην Κέρκυρα , ένα από τα εικοσιπέντε γαλέρες , τα άλλα δώδεκα βαριά ιστιοφόρα. Δύο Ενετικό Αντιπρόεδρος Ναυάρχων επέβλεψε τις ναυτικές επιχειρήσεις στην Κέρκυρα , ένα για κάθε μοίρα.
Το οπίσθιο τοίχωμα του ναυπηγείου
Στον απόηχο της δεύτερης μεγάλης πολιορκίας της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς το 1716 , οι Ενετοί , ως μέρος του οπλισμού τους από τις οχυρώσεις της Κέρκυρας , που χτίστηκε το οπλοστάσιο για την εξυπηρέτηση των πλοίων τους, αλλά και σταθμεύουν γαλέρες τους στο Govino Bay. Το οπλοστάσιο ήταν επίσης χρησιμοποιείται ως αποθήκη για τα βενετικά πλοία.
Το ναυπηγείο στα Γουβιά ήταν μέρος ενός δικτύου ενετικό οπλοστασίων και ναύσταθμων στην Ελλάδα , συμπεριλαμβανομένων των ναυπηγείων στο Αιγαίο , την Ήπειρο , την Πελοπόννησο , το Βασίλειο του Χάνδακα (σημερινό Κρήτη ), ακόμη και στην ίδια τη Βενετία . Εκτός από την Κέρκυρα , τέτοιες θέσεις στην Ελλάδα από τη Μεθώνη , την Κορώνη , τη Χαλκίδα , την Πρέβεζα , τα Χανιά και το Ηράκλειο .
Οι Ενετοί έχτισαν το οπλοστάσιο Γουβιά σε μια στρατηγική τοποθεσία κατάλληλο για να μεταφέρει τις επισκευές καθώς ήταν κοντά σε μια δασώδη περιοχή και σε υψηλής ποιότητας ξύλο ήταν άφθονα και εύκολα διαθέσιμες για τη συντήρηση των πλοίων .
Ο ακρογωνιαίος λίθος της πύλης στο ναυπηγείο φέρει την επιγραφή " ZBM ANNO MDCCLXXVlll ", όπου " ZBM " είναι πιθανώς τα αρχικά ενός από τους καπετάνιους των πλοίων που κατασκεύασε το οπλοστάσιο .
Ο ακρογωνιαίος λίθος της πύλης στην είσοδο του ναυπηγείου φέρει την επιγραφή :
ZBM
ANNO
MDCCL
XXVlll
όπου " ZBM " είναι πιθανώς τα αρχικά ενός από τους καπετάνιους των πλοίων που κατασκεύασε το οπλοστάσιο και να προστεθεί το οικόσημό τους και τα αρχικά στα κτίρια , και το έτος είναι 1778 .
Η πρακτική των Βενετών πλοιάρχους, οι οποίοι συμμετείχαν στην κατασκευή της οπλοστάσιο , να εγγράψουν τα κτίρια με τη μονογραφή και οικόσημα τους , είχαν καταγραφεί στα τέλη του 18ου αιώνα, τα γραπτά του Γάλλου προξένου στην Κέρκυρα Saint- Sauveur.
Το οπλοστάσιο στα Γουβιά επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για επισκευές πλοίων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μετά από κάθε στόλος είχε επιστρέψει από την ετήσια εκστρατεία τους κατά τη διάρκεια της εν καιρώ ειρήνης.
Ωστόσο , η Βενετική Σύγκλητος έγινε ανησυχεί για την προοπτική ενός οπλοστάσιο κοντά στη Βενετία η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να συναγωνιστεί με την κεντρική οπλοστάσιο και προκειμένου να προστατεύσει τη λειτουργία των τοπικών ναυτικών εγκαταστάσεις τους , η Σύγκλητος επέλεξε να περιορίσει το είδος των δραστηριοτήτων επισκευής που αναλαμβάνονται σε το ναυπηγείο της Κέρκυρας .
Κατά συνέπεια, οι εργασίες των ναυπηγείων στα Γουβιά περιορίζονται στη βασική συντήρηση, όπως καθαρισμός και καλαφάτισμα ? Πολλούς καπεταναίους , αντί της επισκευής κατεστραμμένων πλοίων τους στο οπλοστάσιο , επέλεξε να τους βυθίζει.
Τα τόξα των προβλητών
Καθώς περνούσε ο καιρός , ο αριθμός των πλοίων που εξυπηρετούνται στη θέση μειώθηκε , καθώς και κάθε περαιτέρω χρήση επίσημα διακοπεί με τη συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο , η οποία υπεγράφη στις 18 Οκτωβρίου του 1798, σηματοδοτώντας το τέλος της Ενετικής Δημοκρατίας και με αυτό το τέλος από τη βενετική περίοδο της Κέρκυρας , η οποία διήρκεσε πάνω από 400 χρόνια .
Τα σωζόμενα τόξα της δομής έχουν περιγραφεί ως « όμορφα χωρίς κόκαλα " , " ισχυρή" και " εντυπωσιακό " , " σχεδόν σουρεαλιστικό » , και «μια εντυπωσιακή συλλογή των σκελετικών καμάρες » .
Πηγή: projectcorfu.com
Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα
Δασσιά

Off Town
Άνω Πυργί, Ύψος

La Veranda Di Corfu
Ναυσικάς, Κανόνι
Προβεβλημένες Αγγελίες
- Ζητείται βοηθός bar και service από το Dell Acque Cocktail Bar 20.10.26
- Πωλείται καναπές 20.10.26
- Ζητείται πωλητής/τρια από την Hygiene Systems 20.10.26
- Ζητείται στέλεχος μισθοδοσίας και HR Operations 20.10.26
- Ζητείται προσωπικό κουζίνας από το ιταλικό εστιατόριο Margherita 20.10.26
- Ζητείται τυλιχτής/τρια από κατάστημα εστίασης στο κέντρο 20.10.26
- Ζητείται καμαριέρα από τη Moraitis Hospitality 20.10.26
- Ζητείται καθηγητής/ρια Αγγλικών από Κέντρο Ξένων Γλωσσών 20.10.26
- Ζητείται νέος/α για τη θέση barista 20.10.26
- Παρέχεται εποχικό προσωπικό από τις Φιλιππίνες για τη σεζόν 2027 20.10.26
- Ζητείται προσωπικό από την ταβέρνα Ακρογιάλι 20.10.26
- Ζητείται προσωπικό από τα Kazianis Super Market στην Αχαράβη 20.10.26
- Ζητείται προσωπικό από τα Kazianis Super Market στην Κασσιόπη 20.10.26
- Ζητείται υπάλληλος γραφείου 19.10.26
- Πωλείται επιχείρηση αυτόματων πωλητών 19.10.26
- Ζητείται πωλήτρια από το κατάστημα OptoFace 19.10.26
- Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος στο Αεροδρόμιο 19.10.26
- Ενοικιάζεται κατάστημα στο Αεροδρόμιο 19.10.26
- Ενοικιάζονται καταστήματα στο Αεροδρόμιο 19.10.26
- Ζητείται βοηθός τοποθέτη κουζινών και επίπλων από την Alba Plus 19.10.26
- Πωλούνται αυτοκίνητα στην Κέρκυρα 19.10.26
- Ζητούνται οδηγοί από το Lord Travel Group 19.10.26
- Ζητείται υπάλληλος γραφείου από την εταιρεία F.K. Food Logistics 19.10.26
- Ζητείται πωλήτρια/ής για μόνιμη απασχόληση στο Σαρόκο 19.10.26
- Ενοικιάζεται studio στην πάνω πλατεία 17.10.26
- Ζητείται προσωπικό από πιτσαρία στο Σολάρι 17.10.26
- Ζητείται προσωπικό από το Φαίακες μάρκετ στην Κάτω Κορακιάνα 17.10.26
- Ζητείται προσωπικό για service από το Liston Cafe 17.10.26
- Ζητείται προσωπικό από την Avis Rent a Car 17.10.26
- Ζητείται προσωπικό από πιτσαρία στο κέντρο της πόλης 17.10.26







