Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Συνταγές για μελομακάρονα, κουραμπιέδες και Βασιλόπιτα

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι

Υλικά:

1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι 

2 ½ φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό 
¼ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη 
½ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι 
λίγο κονιάκ 
¼ φλιτζ τσαγιού χυμός πορτοκαλιού 
Ξύσμα πορτοκαλιού 
1 κουταλάκι σόδα 
1 φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη 
 λίγη κανελοζάχαρη 
 
Για το σιρόπι 
1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι 
½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη 
¾ φλιτζ. τσαγιού νερό 
 
Δουλεύετε το λάδι με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα (τουλάχιστον 15 λεπτά) στο μίξερ. Ρίχνετε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη σόδα διαλυμένη μέσα στο χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτετε λίγο λίγο το σιμιγδάλι και το αλεύρι κοσκινισμένο. Ζυμώνετε τα υλικά, μέχρι να γίνει μια ζύμη μέτρια. Πλάθετε τα μελομακάρονα κυλινδρικά, τα πιέζετε με το πιρούνι να γίνει η επιφάνειά τους αυλακωτή, τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. 
 
Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά, το ξαφρίζετε και βουτάτε τα κρύα μελομακάρονα μέσα στο ζεστό σιρόπι( όχι περισσότερα από 3-4 τη φορά). Τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα παζπαλίζοντάς τα με καρύδια και λίγη κανελοζάχαρη.
 
Πηγή: Βιβλίο "Μαγειρέψτε και Μαγέψτε, 200 συνταγές μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής, Σοφία Σκούρα"
 
Συνταγές για μελομακάρονα, κουραμπιέδες και Βασιλόπιτα
 
Μελομακάρονα με αλεύρι

 

Υλικά
1 ποτήρι του νερού λάδι εκλεκτό
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού και λεμονιού μαζί
1 ποτήρι χοντροκοπανισμένα καρύδια
3 ποτήρια αλεύρι μαλακό
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού μέλι
1/2 ποτήρι νερό
1 φλιτζάνι του καφέ αλισίβα
 
Τρόπος εκτέλεσης

Κοσκινίζετε το αλεύρι και τοα ανακατεύτε με την πάουντερ. Σε πήλινη λεκάνη, δουλεύετε το λάδι με τη ζάχαρη επί μία ώρα. Προσθέτετε την αλισίβα, το κονιάκ και το χυμό του πορτοκαλιού-λεμονιού. Ρίχνετε το αλέυρι λίγο-λίγο και ζυμώνετε καλά να γίνει μαλακή ζύμη. Πλάθετε τα μελομακάρονα κυλινδρικά, τα πιέζετε με το πιρούνι να γίνει η επιφάνεια τους αυλακωτή, τοποθειτε σε λαμαρίνα και ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 20-30 λεπτά. Εν τω μεταξύ βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι να πάρουν μερικές βράσεις. Ξαφρίζετε και βουτάτε μέσα στο σιρόπι τα μελομακάρονα κρύα (όχι περισσότερο από 3-4 τη φορά). Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, τοποθετείτε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με τα καρύδια και λίγη κανελοζάχαρη.

Πηγή: "Ελληνική Κουζίνα" της Σοφίας Σκούρα

Συνταγή για κουραμπιέδες...

 

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News