Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Το Success Story του νέου Κερκυραίου ελαιοπαραγωγού Σπύρου Δαφνή

O 25χρονος Κερκυραίος ελαιοπαραγωγός Σπύρος Δαφνής, από τον Άγιο Ματθαίο με οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου μιλάει στο Corfuland.gr και στην Ελίνα Φαϊτά για την ανοδική πορεία της επιχείρησης, τις διακρίσεις του ελαιολάδου, το όραμα της επιχείρησης, το brand name της.

Το Success Story του νέου Κερκυραίου ελαιοπαραγωγού Σπύρου Δαφνή

Ε.Φ.: Σπύρο, πόσο χρονών είσαι;

Σ.Δ.: Είμαι 25 ετών.

Ε.Φ.: Ποιες είναι οι σπουδές σου;

Σ.Δ.: Σπούδασα οικονομικά, στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ε.Φ.: Από ποιο μέρος της Κέρκυρας κατάγεσαι;

Δ.Σ.: Κατάγομαι από τον Άγιο Ματθαίο της Κέρκυρας, το χωριό όπου σήμερα έχω την χαρά και την τύχη να διαμένω αλλά και να εργάζομαι.  Και λέω την τύχη γιατί στις μέρες μας φαντάζει πραγματικά δύσκολο, ειδικά για έναν νέο να μπορεί να επιλέξει το εργασιακό του περιβάλλον, πόσο  μάλλον όταν με αυτό το περιβάλλον νιώθει κατά κάποιο τρόπο 

Ε.Φ.: Η οικογένεια σου έχει παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου;

Σ.Δ.: Η οικογένεια μου είναι μία από τις δεκάδες στην Κέρκυρα, τουλάχιστον εδώ και χρόνια, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή  ελαιολάδου. Όπως λέω χαρακτηριστικά, η οικογένεια μου εδώ και τουλάχιστον επτά δεκαετίες που καλλιεργεί τον κερκυραϊκό ελαιώνα, μοιάζει να ζει ΑΠΟ και ΓΙΑ το ελαιόλαδο. Εγώ και ο αδερφός μου, Γιώργος, η τρίτη γενιά της οικογενείας, μεγαλώσαμε γύρω και κάτω από αυτό το ευλογημένο δέντρο. Όλα τα ερεθίσματα των παιδικών μας χρόνων, τα ακούσματα, οι γεύσεις, οι μυρωδιές είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παραγωγή αυτού του διατροφικού θησαυρού.

Ε.Φ.: Ποια είναι η ιστορία της επιχείρησης; Από που ξεκίνησε και που έχει φτάσει σήμερα;

Σ.Δ.: Όπως ανέφερα και πριν, η ενασχόληση της οικογένειας μου και κατ’ επέκταση και η δική μου με τον χώρο και τον κόσμο του ελαιολάδου, είναι μία ιστορία, η οποία δεν ξεκίνησε τυχαία ούτε φυσικά χθες. Το υπέροχο αυτό λοιπόν ταξίδι άρχισε από τον παππού μου και το πρώτο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο με αλεστική, συνεχίστηκε από τον πατέρα και την μητέρα μου με την μετεγκατάσταση και μετατροπή αυτού του ελαιοτριβείου σε σύγχρονο φυγοκεντρικό, το 1987, όταν οι ανάγκες για κυρίως για μεγαλύτερη ποσοτικά παραγωγή ήταν αυξημένες. Και φτάνουμε στο σήμερα όπου μαζί με τον αδερφό μου θέσαμε τις βάσεις για μια ριζική ανανέωση και μετεξέλιξη αυτής της οικογενειακής δραστηριότητας. Η στροφή που κάναμε είχε ως στόχο αποκλειστικά και μόνο την ποιότητα, την ανάδειξη και προβολή του ελληνικού ελαιολάδου αλλά και την ταυτοποίηση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του τοπικού προϊόντος . Αυτή η προσπάθεια συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις,  “Olive Fabrica¨. Η εταιρία μας σήμερα έχει καταφέρει να εισάγει νέες μεθόδους μα και κυρίως νέα ήθη στην καλλιέργεια, την συγκομιδή ,την παραγωγή, την μεταποίηση αλλά και την προώθηση του ελληνικού και κατ’ επέκταση του κερκυραϊκού ελαιολάδου. Σήμερα, ελέγχουμε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Από το χωράφι στο ελαιοτριβείο και από το  ελαιοτριβείο στην αποθήκευση και την τυποποίηση του προϊόντος. Τέλος καταβάλουμε μια προσπάθεια προώθησης η οποία ως στόχο έχει να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης τον τόπο μας. Την Κέρκυρα, την Ελλάδα μας..

Ε.Φ.: Όταν ανέλαβες την επιχείρηση είχες βάλει αυτόν τον υψηλό στόχο και είχες "όραμα" το ελαιόλαδο από την Κέρκυρα να φτάσει στα Harrods του Λονδίνου, στις ΗΠΑ;

Σ.Δ.: Αν σας πω ότι το όραμα μας αλλά και ο πήχης δεν μπήκε ευθύς εξ’ αρχής ψηλά, θα σας πω ψέματα και δεν το θέλω. Ποτέ δεν περιμέναμε όμως να είχαμε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, τόσο μεγάλη εξέλιξη. Θεωρώ πως είναι το κίνητρο, αυτό που μας οδήγησε αλλά και συνεχίζει να μας οδηγεί. Και αυτό το κίνητρο δεν ήταν το κέρδος. Υπάρχουν μεγαλύτερες αξίες από αυτό. Άλλωστε, στα 25 του αν ένας νέος άνθρωπος έχει ως μόνο στόχο το κέρδος, είναι σαν «να βλέπει το δέντρο και να χάνει το δάσος». Η δική μας επιχειρηματική δραστηριότητα ξεκίνησε ως μια τεράστια πρόκληση. Στην καλλιέργεια και την συγκομιδή να παντρέψουμε την παράδοση με νέες τεχνολογικές μεθόδους. Στην μεταποίηση, η οποία και αποτελεί το πιο κομβικό κομμάτι της παραγωγικής αλυσίδας να παρέμβουμε καθοριστικά μετά από χρόνια πειραμάτων. Γενικά έπρεπε να ξετυλίξουμε το κουβάρι προς τα πίσω και να τα κάνουμε ΟΛΑ ΑΛΛΙΩΣ και αυτό κάναμε! Έπρεπε για να πετύχουμε να ανατρέψουμε όλα όσα γνωρίζαμε. Όλα αυτά είναι που αναγνωρίζει η αγορά, γι’ αυτό και “ο Κυβερνήτης” βρίσκεται σε ανοδική πορεία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καθώς έχει αποσπάσει  6 βραβεία σε διεθνής διαγωνισμούς (Λος Άντζελες, Τόκιο, Λονδίνο, Ιερουσαλήμ x2 και Αθήνα), πολύ αξιόλογες κριτικές από ειδικούς επιστήμονες και γευσιγνώστες ελαιολάδου, Έλληνες και Ξένους αλλά και εγκωμιαστικά σχόλια από εγχώρια αλλά κυρίως διεθνή  Μ.Μ.Ε και τον Τύπο. Είμαστε παραγωγοί με απίστευτα μεγάλο σεβασμό για αυτό που παράγουν και νομίζω πως είναι αυτό που τελικά έχει αξία.

Ε.Φ.: Πως "βάφτισες" το ελαιόλαδο και ποιο ήταν το σκεπτικό σου;

Σ.Δ.: Το “The Governor “ ήταν ένα προϊόν το οποίο από την πρώτη στιγμή σχεδιάστηκε για να κάνει διεθνή καριέρα με σκοπό να πρεσβεύει πάντα με τον καλύτερο τρόπο το ελληνικό ελαιόλαδο. Σχεδιάστηκε κυρίως όμως για να σπάσει μια παράδοση και μια κατεστημένη άποψη που ήθελε την Κέρκυρα στην καλύτερη περίπτωση να μην παράγει καν ελαιόλαδο και στην χειρότερη να παράγει το χειρότερο ελαιόλαδο στον κόσμο. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι το προϊόν μας πρέπει να φέρει ένα δυνατό ελληνικό σύμβολο, ένα σύμβολο-προσωπικότητα το οποίο θα δηλώνει με περηφάνια την καταγωγή του. Ο πιο σημαντικός όμως λόγος για την ονομασία του προϊόντος μας ήταν οι ιδιαιτερότητες του ίδιου του προϊόντος. “ Ο Κυβερνήτης” αποτελεί το Πρώτο και μοναδικό μονοποικιλιακό ελαιόλαδο «λιανολιάς Κέρκυρας» στην παγκόσμια αγορά. Υπήρξε το Πρώτο ελαιόλαδο στον κόσμο με αναγραφόμενο Ισχυρισμό Υγείας, εγκαινιάζοντας έτσι και μία νέα κατηγορία ελαιολάδων. Θεωρείται σήμερα ένα από τα υγιεινότερα ελαιόλαδα παγκοσμίως. Τέλος είχαμε εξαρχής την εντύπωση ότι το “The Governor”  θα έθετε τις βάσεις στην κατεύθυνση μιας γενικευμένης αλλαγής η οποία και πρέπει να συντελεστεί στον πρωτογενή τομέα της Κέρκυρας αλλά και της Ελλάδας συνολικότερα.

Ε.Φ.: Το brand name είναι ένας παράγοντας που οδήγησε την επιχείρηση στην επιτυχία;

Σ.Δ.: Όπως έχω ξαναπεί, μία επιχείρηση μοιάζει με ένα παιχνίδι πάζλ. Πρέπει να συνδυάσεις όλα τα κομμάτια με σωστό και αρμονικό τρόπο ώστε δένοντας μεταξύ τους στο τέλος να προκύπτει εικόνα και τελικό αποτέλεσμα. Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν, ναι, θεωρώ πως το brand name είναι ένας παράγοντας  που οδήγησε την επιχείρηση στην επιτυχία. Δεν ήταν όμως αυτός ο πρώτος, ούτε και ο μοναδικός. Θέλω όμως σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι η λέξη ‘επιτυχία” είναι πάντα σχετική. Και το λέω αυτό διότι αυτή την στιγμή δεν νιώθουμε φτασμένοι κάπου, αλλά αντιθέτως, βρισκόμαστε στην μέση μίας δύσκολης μα συνάμα και όμορφης διαδρομής. Θα νιώθουμε επιτυχημένοι όταν το ελληνικό ελαιόλαδο θα βρει τη θέση του στις διεθνείς αγορές, όταν συνολικά το κερκυραϊκό ελαιόλαδο θα μπορέσει να καταξιωθεί ως ένα μοναδικό ποιοτικά προϊόν, όταν η παραγωγή ελαιολάδου σε αυτό τον τόπο θα μπορέσει να ανοίξει θέσεις εργασίας και να ανταμείψει ουσιαστικά τον κόπο όσων παραγωγών κοπιάζουν γι’ αυτό.

Ε.Φ.: Eσύ ανέλαβες τον σχεδιασμό και το μαρκετιγνκ του προΐόντος;

Σ.Δ.: Ο σχεδιασμός και η μελέτη του προϊόντος έγινε από εμάς σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρία branding. Η ιδέα για το project ήταν δική μας. Οι συνεργάτες μας στο κομμάτι του branding, μας βοήθησαν να μετουσιώσουμε όλα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος μας το όνομα που θέλαμε να δώσουμε, την σπανιότητα του ως προς τις ευεργετικές  του ουσίες, του τόπου, της οικογενειακής μας διαδρομής, αλλά και της διάθεσης που προέβαλε το όλο εγχείρημα (το πρώτο της λιανολιάς) στην τελική εικόνα. Κυρίως όμως στο πως μπορούσε να αποτυπωθεί η δυναμική αύρα του Κυβερνήτη σε ένα προϊόν στο οποίο θέλαμε να δώσουμε παρόμοια χαρακτηριστικά.

Το Success Story του νέου Κερκυραίου ελαιοπαραγωγού Σπύρου Δαφνή

Ε.Φ.:  Τι θα συμβούλευες ένα νέο που βγαίνει στην αγορά εργασίας σήμερα;

Σ.Δ.: Οι νέοι άνθρωποι αποτελούν το μεγαλύτερο αναξιοποίητο κεφάλαιο της χώρας μας, και η φυγή τόσων πολλών νέων σήμερα στο εξωτερικό είναι δυστυχώς η μεγαλύτερη «εξαγωγή» η οποία ζημιώνει ανεπανόρθωτα την οικονομία και την κοινωνία μας. Είναι η φυγή της πραγματικής ελπίδας. Οι νέοι άνθρωποι σήμερα αξίζουν σεβασμό διότι αποτελούν αυτήν την ηλικιακή κοινωνική ομάδα η οποία δεν ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζει. Να είσαι νέος και να ζεις, να εργάζεσαι, να επιχειρείς σήμερα στην Ελλάδα αποτελεί αν μη τι άλλο μία πράξη θάρρους. Εκείνο όμως το οποίο πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα αλλά ειδικά στις μέρες μας είναι αν όχι ΕΜΕΙΣ τότε ΠΟΙΟΣ…?, αν όχι ΤΩΡΑ τότε ΠΟΤΕ…? Πιστεύω πως ως νέοι σήμερα δίνουμε μία μάχη γενιάς. Μια μάχη κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες που όμως πρέπει να κερδίσουμε, γιατί πολύ απλά αποτελούμε το μέλλον και ως γνωστόν το μέλλον δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται. Υπομονή λοιπόν, επιμονή, σκληρή προσπάθεια, στόχοι με τον πήχη πάντα ψηλά και… όνειρα. Να μην σταματήσουμε να ονειρευόμαστε γιατί τότε και μόνο τότε θα είναι σαν να παραδεχόμαστε την ήττα μας.

 Ναι, θα ήθελα να αδράξω την ευκαιρία που μου δίνετε, για την οποία και σας ευχαριστώ και να απευθυνθώ πρώτα στους παραγωγούς.  Στους οποίους θα ήθελα να πω ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας και ειδικά του πρωτογενούς τομέα είναι η μοναδική διέξοδος από την κρίση και φυσικά είναι υπόθεση όλων μας, με αυτούς κυρίως πρωταγωνιστές. Πρέπει όλοι να κάνουμε την υπέρβαση, πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να παράγουμε ένα προϊόν ελαιολάδου τόσο ποιοτικό ώστε να αναδείξει το νησί μας, καθιστώντας το ως ελαιοκομική περιοχή με προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας. Όταν το κάνουμε αυτό, σεβόμενοι το προϊόν μας, να σταματήσουμε να το χαρίζουμε και να προσπαθούμε να διεκδικούμε πάντα τις τιμές που του αξίζουν, εμπιστευόμενοι όμως ελληνικές επιχειρήσεις τυποποίησης και προώθησης, διότι το εθνικό στοίχημα είναι ένα, «προϊόν με ελληνική ετικέτα». 

E.Φ.: Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους επισκέπτες μας που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σου;

Σ.Δ.: Τέλος, απευθυνόμενος  στους Κερκυραίους πολίτες θα ήθελα να τους ζητήσω να αγκαλιάσουν τις πολλές, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, παραγωγικές προσπάθειες που γίνονται στο νησί και ειδικά από νέους ανθρώπους .Είναι προσπάθειες που αφορούν συνολικά τον τόπο μας έχοντας τον ως σημείο αναφοράς τους.

Άλλωστε εμείς είμαστε ο τόπος μας και η προσπάθεια στο να τον αλλάξουμε προς την θετική κατεύθυνση είναι υπόθεση συνολική και διαρκής!

Eπιμέλεια: Ελίνα Φαϊτά

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

  1. Ζητείται προσωπικό από το ξενοδοχείο Potamaki Beach Hotel στις Μπενίτσες 03.05.24
  2. Ζητούνται υπάλληλοι από την Go Car rent a car στο αεροδρόμιο 03.05.24
  3. Ζητείται προσωπικό από τη Diellas 03.05.24
  4. Ζητούνται barista από την AirCanteen A.E. 03.05.24
  5. Ζητούνται αποθηκάριοι από την AirCanteen A.E. 03.05.24
  6. Ζητείται υποδιευθυντής/τρια για το αεροδρόμιο από την AirCanteen A.E. 03.05.24
  7. Πωλείται μονοκατοικία 03.05.24
  8. Ζητείται βοηθός και τεχνίτης υδραυλικός 03.05.24
  9. Ζητείται πωλήτρια/ης από τουριστικό στην παλαιά πόλη 03.05.24
  10. Ζητείται Front Office Agent από την Meeting Point Hotel Management Hellas 02.05.24
  11. Ζητείται προσωπικό από το Pelecas Country Club 02.05.24
  12. Ζητείται υπάλληλος γραφείου από εμπορική εταιρεία χονδρικής 02.05.24
  13. Ζητούνται οδηγοί τουριστικών λεωφορείων από την εταιρεία City Sightseeing Corfu 02.05.24
  14. Ζητείται προσωπικό στις Μπενίτσες 02.05.24
  15. Ζητείται σερβιτόρος/α από καφετέρια στη Μαρίνα Γουβιών 02.05.24
  16. Ζητείται προσωπικό από το Solo Gelato 02.05.24
  17. Ζητείται άτομο για ζεστή κουζίνα 01.05.24
  18. Ζητείται πωλήτρια από κατάστημα ρούχων 01.05.24
  19. Ζητείται Α μάγειρας και βοηθός κουζίνας από τo Malibu Summer 01.05.24
  20. Ζητείται προσωπικό από το τουριστικό γραφείο MTS Globe 01.05.24
  21. Ζητείται προσωπικό από συνεργείο οικοδομικών εργασιών 01.05.24
  22. Ζητείται εργάτης αποθήκης από την MarBella Collection 01.05.24
  23. Ζητείται οδηγός από την MarBella Collection 01.05.24
  24. Ενοικιάζεται δυάρι για τις ημέρες του Πάσχα 01.05.24
  25. Ζητείται εκπρόσωπος εξυπηρέτησης από την Hertz 01.05.24
  26. Ζητούνται νέοι/ες για τις θέσεις barista και service από καφέ στο κέντρο 01.05.24
  27. Ζητείται άτομο για λάντζα και ψήστης από το κατάστημα Πέπερι 01.05.24
  28. Ζητείται οδηγός από την βιοτεχνία πάγου Ice maker 01.05.24
  29. Ζητείται Junior IT Administrator από το Κέντρο Διοικητικής Λογιστικής - Γ. Φωτεινάτος 01.05.24
  30. Ζητείται πωλητής/τρια από το ζαχαροπλαστείο Τερκενλής 30.04.24

Corfuland Tips

Corfuland News