Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Περιήγηση στο Σπήλαιο Γράβα Γαρδικίου: η αρχαιότερη κατοικία στην Κέρκυρα από 20.000π.Χ.

Περιήγηση στο Σπήλαιο Γράβα Γαρδικίου

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες από τον περίπατο στο Σπήλαιο Γράβα Γαρδικίου, το οποίο μπορεί να μην είναι κάτι ιδιαίτερο σαν φωτογραφικό υλικό, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό σαν περιοχή και ιστορικό σημείο, αφού εδώ είναι η αρχαιότερη ανθρώπινη "κατοικία" στην Κέρκυρα, μιας και χρονολογείται από το 20.000 π.Χ.

Περιήγηση στο Σπήλαιο Γράβα Γαρδικίου: η αρχαιότερη κατοικία στην Κέρκυρα από 20.000π.Χ.

Έχει ενδιαφέρον αν βρεθεί κανείς στο Σπήλαιο να σκεφτεί πως θα μπορούσε να είναι η ζωή τότε, πως ζούσαν οι Άνθρωποι εκεί (ίσως να ήταν και Νεάντερταλ), με τι τρεφόντουσαν αλλά και πως ήταν η Κέρκυρα τότε αφού η στάθμη της Θάλασσας τότε ήταν 130μ-150μ κάτω απ'το σημείο που είναι σήμερα πράγμα που κάνει την Κέρκυρα Χερσόνησο ή μάλλον συνέχεια της Ηπείρου.
Πραγματικά αξίζει μια επίσκεψη στον χώρο.

Η Γράβα αποτελούσε ορμητήριο κυνηγών και τροφοσυλλεκτών, πολύ κοντά στην μεγάλη πηγή του Γαρδικίου. Πρόκειται για βραχοσκεπή της οποίας η οροφή έχει υποστεί σταδιακή διάβρωση και ογκώδεις κατακρημνίσεις. Σήμερα έχει οριζόντιο μήκος 20μ και ύψος 13μ. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 50μ. πάνω απ' την θάλασσα και έχει υπέροχη θέα προς όλο το νότιο τμήμα του νησιού. 

Οι πρώτες έρευνες έγιναν εδώ το 1965 απ' τον καθηγητή - προϊστοριολόγο Αυγ. Σορδίνα. Αποκαλύφθηκε δάπεδο κατοίκησης που χρονολογείται στα τελικά στάδια της Ανώτερης Παλαιολιθικής (20.000 π.Χ.). Η ανασκαφή του χώρου έδωσε εργαλεία από πυριτόλιθο, οστά ζώων (κάπροι - ζαρκάδια - ελάφια), οστείνη χάντρα καθώς και δύο πλακίδια με κατάλοιπα ώχρας. Ο χώρος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός με την Υπουργική Απόφαση : ΥΑ 3888/ 21-2-67, ΦΕΚ. 168/Β/9-3-67.

Φωτογραφίες:Συντάκτης: Γαρυφαλιά Μεταλληνού, αρχαιολόγος

Eπιμέλεια άρθρου και Φωτογραφίες: Βασίλης Μεταλληνός

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News