Τι παίζει Σήμερα

Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Σιδηροπούλου Μαρία Νικολέτα μας μιλά για το άγχος

Το άγχος είναι μια συναισθηματική αντίδραση του σώματος σε ένα εξωτερικό ή εσωτερικό ερέθισμα που ερμηνεύεται ως απειλή ή κίνδυνος. Αυτή η αντίδραση μπορεί να είναι χρήσιμη για την προσαρμογή και την επιβίωση του ατόμου σε μια απειλητική κατάσταση, ωστόσο αν γίνει υπερβολική ή παρατεταμένη, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και στη μείωση της ποιότητας ζωής του ατόμου που το βιώνει.

Η Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Σιδηροπούλου Μαρία Νικολέτα μας μιλά για το άγχος

Είναι το άγχος πάντοτε αρνητικό;

Το άγχος, όταν υπάρχει σαν βιολογική αντίδραση σε ένα ερέθισμα, βοηθάει ώστε να προστατευθούμε και να εξελιχθούμε ως άνθρωποι. Αυτό είναι το θετικό άγχος που βιώνουμε και λειτουργεί ως σύστημα άμυνας και προσαρμογής στις καταστάσεις. Πολλές φορές το άγχος επειδή μας κινητοποιεί, μπορεί να μας ωθεί και στο να είμαστε πιο παραγωγικοί, αποδοτικοί και αποτελεσματικοί απέναντι τους στόχους και τις υποχρεώσεις, λειτουργεί δηλαδή και ως κίνητρο.

Είναι σημαντικό όμως επειδή το άγχος είναι πολύ υποκειμενική εμπειρία, ο καθένας να γνωρίζει πού είναι το όριό του και ποιο είναι το σημείο που του προσφέρει την μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα. Μετά από αυτό το σημείο αρχίζει το λεγόμενο αρνητικό άγχος που εκφράζεται με επιπτώσεις σωματικές, συναισθηματικές, στον τρόπο σκέψης, στη συμπεριφορά και στις σχέσεις μας. Για κάποιους ανθρώπους, το άγχος μπορεί να γίνει μια χρόνια και έντονα ενοχλητική κατάσταση που επηρεάζει την καθημερινότητα. Οι διαταραχές άγχους είναι από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές, επηρεάζοντας έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως.

Είναι κάθε άγχος το ίδιο άγχος;

Όλες οι διαταραχές άγχους χαρακτηρίζονται από την επίμονη και υπερβολική ανησυχία ή φόβο για καθημερινές καταστάσεις. Οι άνθρωποι με διαταραχές άγχους μπορεί να βιώνουν φυσικά συμπτώματα όπως ιδρώτα, τρέμουλο ή καρδιακούς παλμούς, καθώς και συμπτώματα όπως ανησυχία, ανεπαρκής συγκέντρωση και ανυπομονησία. Ορισμένοι συνήθεις τύποι διαταραχών άγχους περιλαμβάνουν τη γενικευμένη διαταραχή άγχους, τη διαταραχή κοινωνικού άγχους, τη διαταραχή πανικού κ.ο.κ .

Η διαταραχή κοινωνικού άγχους αναφέρεται στο φόβο των κοινωνικών καταστάσεων, όπως η συνομιλία με άγνωστους ή η δημόσια ομιλία. Η διαταραχή πανικού είναι μια άλλη μορφή διαταραχής άγχους, όπου οι άνθρωποι βιώνουν πανικό στιγμιαία, με συμπτώματα όπως καρδιακοί παλμοί, αναπνευστική δυσκολία και ιδρώτα. Συνεπώς το άγχος μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικές μορφές διατηρώντας ωστόσο κοινά χαρακτηριστικά σε κάθε του μορφή.

Η Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Σιδηροπούλου Μαρία Νικολέτα μας μιλά για το άγχος

Με ποιους τρόπους μπορώ να βοηθηθώ;

Πέρα από τη θεραπευτική αντιμετώπιση, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει ώστε να αντιμετωπίσει το άγχος. Αυτά περιλαμβάνουν :

1)την άσκηση
2)την υγιεινή διατροφή
3)την αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης
4)την εφαρμογή τεχνικών χαλάρωσης (διαλογισμό, τεχνικές αναπνοής, γιόγκα  κ.α).

Πότε θα ήταν καλό να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό;

Είναι σημαντικό να αναζητήσει κάποιος βοήθεια αν το άγχος του επηρεάζει έντονα την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του. Αναζητήστε βοήθεια αν αντιμετωπίζετε συνεχή ανησυχία, φόβο ή αποφυγή καθημερινών καταστάσεων. Η αντιμετώπιση του άγχους είναι σημαντική για τη βελτίωση της ζωής και της ευημερίας σας. Με τη σωστή θεραπεία και τη στήριξη, μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο του άγχους σας και να ζήσετε μια πιο ισορροπημένη ζωή.

Συνολικά, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι το άγχος είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει κάθε άνθρωπο και ότι δεν είναι καταστροφικό ή κατακριτέο να αναζητήσετε βοήθεια. Αντιθέτως, η αντιμετώπισή του μπορεί να βοηθήσει να ζήσετε μια πιο ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή. Εάν νιώθετε ότι αντιμετωπίζετε έντονο άγχος, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η Σιδηροπούλου Μαρία Νικολέτα είναι μια άριστα καταρτισμένη ψυχολόγος με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της ψυχολογίας και της συμβουλευτικής. Με πτυχίο Bachelor στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία και μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική σε Εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, η Μαρία έχει αποκτήσει μια βαθιά κατανόηση των ψυχολογικών αναγκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν άτομα όλων των ηλικιών.

Ως εκπαιδευμένη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεύτρια (CBT), γνωρίζει καλά μια ποικιλία θεραπευτικών προσεγγίσεων και τεχνικών. Η κλινική της εμπειρία σε συνεργασία με εφήβους και ενήλικες της έχει προσφέρει τις απαραίτητες δεξιότητες για να βοηθήσει τους θεραπευόμενούς της να ξεπεράσουν μια σειρά ψυχολογικών ζητημάτων και προκλήσεων.

Η εμπειρία της ως εθελόντρια με άτομα με ειδικές ανάγκες και το πάθος της για την ψυχολογία, της επέτρεψαν να αναπτύξει μια ισχυρή αίσθηση ενσυναίσθησης και συμπόνιας για όσους χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη. Αργότερα, εργάστηκε σε ένα πολυπολιτισμικό λύκειο στη Θεσσαλονίκη, όπου απέκτησε πλούσια εμπειρία συνεργαζόμενη με άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα και πολιτισμούς.

Το γραφείο ψυχοθεραπείας της Μαρίας - Νικολέτας Σιδηροπούλου βρίσκεται στην καρδιά της Κέρκυρας, στην Γεωργίου Θεοτόκη 4 (πλατεία Σαρόκο) και παρέχει εξατομικευμένη συμβουλευτική και γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Ο συνδυασμός ακαδημαϊκής κατάρτισης και πρακτικής εμπειρίας την έχει κάνει μια πολύ καλά καταρτισμένη θεραπεύτρια στον τομέα της.

 

Σιδηροπούλου Μαρία - Νικολέτα | Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια  

 

Η Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Σιδηροπούλου Μαρία Νικολέτα μας μιλά για το άγχος

Γνωστική - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Bachelor Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας (Bsc)

Master Συμβουλευτικής και Ψυχολογίας στο Σχολικό Πλαίσιο (Msc)


Δ/νση: Γεωργίου Θεοτόκη 4 (Πλατεία Σαρόκο) 2ος όροφος
Τηλ: 2661043459 / 6987280662 (κατόπιν ραντεβού)
Σημείο στον χάρτη

 

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News