Πρόσφατες Αγγελίες
- Ζητείται πωλητής/τρια από το κατάστημα OptoFace
- Ζητούνται πωλητές/τριες από το κατάστημα Kamalion
- Ζητείται προσωπικό από το υδάτινο πάρκο Aqualand Corfu Water Park
- Ενοικιάζονται διαμερίσματα στα Δανίλια
- Ζητείται στέλεχος μισθοδοσίας και HR Operations
- Ζητείται στέλεχος μισθοδοσίας και HR Operations
- Ζητείται προσωπικό από την ταβέρνα Ακρογιάλι
- Ζητείται προσωπικό από την ταβέρνα Ακρογιάλι
- Ζητείται προσωπικό από τα Kazianis Super Market στην Αχαράβη
- Ζητείται προσωπικό από τα Kazianis Super Market στην Αχαράβη
Τι παίζει Σήμερα
Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών: το σπίτι που έζησε ο Διονύσιος Σολωμός στην Κέρκυρα
Εμφανίσεις:
- Ημ / νία: 04.03.20
Στην οικία που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής ο εθνικός ποιητής, Διονύσιος Σολωμός στεγάζεται σήμερα η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών. Στο σπίτι αυτό ο Διονύσιος Σολωμός εγκαταστάθηκε στις αρχές Αυγούστου του 1832.
Το οίκημα αυτό ανήκε πριν στο ιταλό λόγιο Flaminio Lolli. Εκεί ο ποιητής συνέθεσε τα ωριμότερα έργα του και άφησε την τελευταία του πνοή το 1857. Το 1952 η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών ιδρύθηκε ως σωματείο. Σκοπός ήταν η έρευνα της ιστορίας, λαογραφίας και γενικά της πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής της Κέρκυρας και κατ’ επέκταση των Ιονίων Νήσων. Εξέχουσες προσωπικότητες συγκαταλέγονται στους ιδρυτές της όπως η Ειρήνη Δενδρινού, ο Νίκος Λευτεριώτης και ο Θεόδωρος Μακρής, ο οποίος ήταν ο πρώτος πρόεδρος της. Ακόμα, Ωστόσο, υπήρξαν και νεότεροι πνευματικοί άνθρωποι της Κέρκυρας όπως η Μαρή Ασπιώτη, ο Μ. Ι. Δεσύλλας, ο Κων/νος Γρόλλιος, ο Γεώργιος Λινάρδος, η Αβιγαήλ Λούτζη-Νικοκάβουρα αλλά η ψυχή της εταιρείας για πολλά χρόνια ήταν ο ιστορικός και δημοσιογράφος Κώστας Δαφνής. Αξιόλογη και σημαντική είναι η συμβολή της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών στο τομέα των εκδόσεων.
Στη σειρά «Δημοσιεύματα της Ε.Κ.Σ» έχουν εκδοθεί επιστημονικές μονογραφίες πάνω σε θέματα της Επτανησιακής Ιστορίας και του Επτανησιακού Πνεύματος. Το 1976 ξεκίνησε η έκδοση του Αρχείου του Ιωάννη Καποδίστρια υπό τη γενική εποπτεία του Κώστα Δαφνή. Επίσης, κυκλοφόρησε η Επιστημονική Επετηρίδα « Κερκυραϊκά Χρονικά», η οποία ιδρύθηκε το 1951 από τον Κώστα Δαφνή αλλά η έκδοσή της διεκόπη λόγω του θανάτου του.
Η σημαντικότερη συνεισφορά της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών ήταν η αναστήλωση της οικίας του Διονυσίου Σολωμού και η λειτουργία του εκεί του «Μουσείου Σολωμού». Το 1941 το σπίτι είχε γκρεμιστεί με τους πρώτους ιταλικούς βομβαρδισμούς. Η αναστήλωση του έγινε με σχέδια και την επίβλεψη των κερκυραίων μηχανικών Γεωργίου Λινάρδου, Ρέμου Παϊπέτη και Ιωάννη Κόλλα, οι οποίοι εργάστηκαν αφιλοκερδώς.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1964 και το «Μουσείο Σολωμού» άρχισε σταδιακά να συγκροτείται. Στα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου ανήκει το γραφείο του ποιητή. Το γραφείο αυτό παραχωρήθηκε από το φίλο και μαθητή του Πέτρο Κουαρτάνο–Καλογερά. Σύμφωνα με την οικογένεια Κουαρτάνου, στο γραφείο ο Σολωμός έγραψε τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» και τα ωριμότερα έργα του μέχρι το θάνατό του. Σήμερα η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών διοργανώνει επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και διενεργεί μαθητικούς διαγωνισμούς με θέμα την τοπική ιστορία. Επίσης, από το 1973 λειτουργεί και ως κέντρο Σολωμικών Σπουδών.
Πήγες: eksmouseiosolomou.gr
Συντάκτης: Νίκος Στούπης
Προβεβλημένες Αγγελίες
- Ζητείται πωλητής/τρια από το κατάστημα OptoFace 27.10.26
- Ζητούνται πωλητές/τριες από το κατάστημα Kamalion 27.10.26
- Ζητείται προσωπικό από το υδάτινο πάρκο Aqualand Corfu Water Park 27.10.26
- Ενοικιάζονται διαμερίσματα στα Δανίλια 27.10.26
- Ζητείται στέλεχος μισθοδοσίας και HR Operations 27.10.26
- Ζητείται προσωπικό από την ταβέρνα Ακρογιάλι 27.10.26
- Ζητείται προσωπικό από τα Kazianis Super Market στην Αχαράβη 27.10.26
- Ζητείται προσωπικό από τα Kazianis Super Market στην Κασσιόπη 27.10.26
- Ζητείται φαρμακοποιός από φαρμακείο 27.10.26
- Ζητείται προσωπικό από το Nostos Food Hall 27.10.26
- Ζητείται προσωπικό από το Anna Maria s nail studio στο Σολάρι 27.10.26
- Ζητείται σερβιτόρος/α από το Τσιν Τσιν στο κέντρο 27.10.26
- Ζητείται υπάλληλος για το κατάστημα Corfu Battery Market 27.10.26
- Ζητείται προσωπικό από το κατάστημα ΟΠΑΠ-Allwyn 27.10.26
- Πωλείται επαγγελματικός εξοπλισμός 27.10.26
- Ζητείται προσωπικό από ανθοπωλείο 27.10.26
- Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Δασιά 27.10.26
- Πωλείται επιχείρηση εστίασης στα Γουβιά 27.10.26
- Ζητείται πωλητής/τρια από την Admiral 26.10.26
- Ζητείται υπάλληλος από το φαρμακείο Κοσκινάς Γιώργος 26.10.26
- Ζητείται διανομέας από την ψησταριά Ο Σπύρος στου Τζάβρου 26.10.26
- Ζητείται προσωπικό από το κρεοπωλείο Γρίμμας στο Σολάρι 24.10.26
- Πωλείται οικόπεδο στο Χαλικούνα 24.10.26
- Ζητείται προσωπικό από επιχειρήσεις εστίασης 24.10.26
- Ζητείται υπάλληλος από επιχείρηση εστίασης 24.10.26
- Ζητείται υπάλληλος από το φαρμακείο Βλάχος στο Κοκκίνι 24.10.26
- Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών και φυσικής 24.10.26
- Ζητείται προσωπικό από δομή 24.10.26
- Ζητείται F&B Cost Controller για το Ella Alkyna στον Άγιο Γόρδιο 23.10.26
- Ζητείται καμαριέρα από το Hotel Bretagne 23.10.26









