Τι παίζει Σήμερα

Μία στήλη με θέματα υγείας για την Κέρκυρα, τους Κερκυραίους και για όλη την Ελλάδα. Υγεία Κέρκυρα.
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Πώς να διατηρήσω ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο;

Πώς να διατηρήσω ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ORC for Philips Sonicare) αναφέρει ότι το πρώτο πράγμα που παρατηρεί η πλειοψηφία των ανθρώπων όταν συναντά κάποιον είναι το χαμόγελό του. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο αυξάνει σημαντικά την αυτοπεποίθηση μας. Επίσης η κατάσταση των δοντιών και των ούλων μας επηρεάζει τη γενική μας υγεία. Αυτοί και μόνο οι λόγοι πρέπει να είναι αρκετοί για να μας κάνουν να φροντίζουμε το χαμόγελό μας και να διατηρούμε καλή στοματική υγιεινή. 

Τα παρακάτω 6 βήματα μπορούν να σας φέρουν πιο κοντά σ’ αυτό το στόχο.

1. Βουρτσίστε καθημερινά τα δόντια σας.

Το βούρτσισμα είναι το άλφα και το ωμέγα όσον αφορά στη στοματική υγιεινή. Αφαιρεί τα υπολείμματα τροφών από τα οποία τρέφονται τα μικρόβια, καθαρίζει τα δόντια και προσφέρει καθαρή αναπνοή. Τόσο η τερηδόνα όσο και η ουλίτιδα μπορούν να αποφευχθούν όταν βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας. Δεν αρκεί μόνο να βουρτσίζετε, αλλά πρέπει να το κάνετε σωστά (δύο με τρεις φορές την ημέρα, για τουλάχιστον δύο λεπτά, ασκώντας την απαράιτητη δύναμη και σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας).

2. Χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα.

Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε νήμα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα για να απομακρύνετε τις τροφές από τα σημεία ανάμεσα στα δόντια όπου δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Η σωστή χρήση του νήματος είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό καλό είναι να λάβετε τις απαραίτητες οδηγίες από τον οδοντίατρό σας. Σε περίπτωση που σας δυσκολεύει πολύ το οδοντικό νήμα, μπορείτε να δοκιμάσετε μεσοδόντια βουρτσάκια αφού συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας σχετικά με τη χρήση τους και τα μεγέθη που κυκλοφορούν.

3. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για τον απαραίτητο καθαρισμό και έναν έλεγχο της κατάστασης του στόματός σας. Έτσι οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει θα εντοπιστεί και θα αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προτού φτάσει σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Πώς να διατηρήσω ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο;

4. Προσέχετε τη διατροφή σας.

Αποφύγετε τα γλυκά και τις τροφές που περιέχουν σάκχαρα, ιδιαίτερα τις κολλώδεις που παραμένουν στις επιφάνειες των δοντιών. Τα βακτήρια τρέφονται με τα σάκχαρα και παράγουν οξέα που προκαλούν τερηδόνα. Προτιμήστε να καταναλώνετε γλυκά μετά από ένα κυρίως γεύμα και όχι καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και βουρτσίστε τα δόντια σας μετά την κατανάλωσή τους.

5. Αποφύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση τροφών με χρωστικές.

Το κάπνισμα και η κατανάλωση καφέ, τσαγιού, κόκκινου κρασιού κ.λ.π. «βάφουν» τα δόντια και τα κάνουν να φαίνονται πιο κίτρινα, μουντά και βρώμικα. Επιπλέον, οι καπνιστές παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης περιοδοντίτιδας και καρκίνου του στόματος ή άλλων οργάνων.

6. Αλλάξτε το χαμόγελό σας.

Βελτιώστε την εμφάνιση του χαμόγελού σας διορθώνοντας πιθανά αισθητικά προβλήματα όπως κίτρινα, στραβά, μικρά ή μεγάλα δόντια κάνοντας λεύκανση, ορθοδοντική θεραπεία ή κάποιου είδους προσθετική αποκατάσταση. Αλλάξτε ό,τι δε σας αρέσει για να νιώσετε και να δείχνετε καλύτερα!

 

Πατρίτσια Τσιούλη, DDS, MSc

Ειδική Ορθοδοντικός

Δ/νση: Μαρασλή 36 (Γυάλινος πύργος), Κέρκυρα

Tηλέφωνο: 2661032167

Facebook page: Ορθοδοντικό ιατρείο - Πατρίτσια Τσιούλη

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News