Μία στήλη με θέματα υγείας για την Κέρκυρα, τους Κερκυραίους και για όλη την Ελλάδα. Υγεία Κέρκυρα.
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Βρεφονηπιακός σταθμός και ιώσεις: Πώς να προστατεύσετε το παιδί σας;

Η εισαγωγή του παιδιού στον βρεφονηπιακό σταθμό αποτελεί μια κρίσιμη καμπή για τη ζωή του,  καθώς σηματοδοτεί  τη στιγμή του πρώτου αποχωρισμού από το σπίτι και της ένταξής του στο κοινωνικό πλαίσιο. 

Βρεφονηπιακός σταθμός και ιώσεις: Πώς να προστατεύσετε το παιδί σας;

H παρακολούθηση στο σταθμό συνδυάζεται συνήθως με την αύξηση της νοσηρότητας μεταξύ των παιδιών, προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό στους γονείς. Πράγματι, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ευνοούν  τη μετάδοση των λοιμώξεων , λόγω της στενής και της παρατεταμένης επαφής που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους. Η συχνότερη αιτιολογία των εξανθημάτων, εμπύρετων και αναπνευστικών νοσημάτων αλλά και διαρροϊκών συνδρομών είναι ιογενής, χωρίς να μπορέσουμε να αποκλείσουμε και την παρουσία λοιμώξεων βακτηριακής αιτιολογίας. 

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ιών είναι η μετάδοσή τους από άτομο σε άτομο με εκκρίσεις του σώματος, κυρίως με σταγονίδια του ανώτερου αναπνευστικού. Επίσης οι διάφορες επιφάνειες( χέρια, πόμολα, παιχνίδια κτλ) που μολύνονται από τον ιό, τον διατηρούν ζωντανό και ικανό να μολύνει για κάποιες ώρες. Τα μικρά παιδιά βάζουν τα χέρια τους και τα διάφορα παιχνίδια συχνά στο στόμα τους, γεγονός που ερμηνεύει την ανεξέλεγκτη μετάδοση των ιώσεων. Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις η μετάδοση του λοιμογόνου παράγοντα αρχίζει 1-2 ημέρες πριν το παιδί εκδηλώσει τα συμπτώματα, όταν ακόμη δεν υπάρχει κανένας εμφανής λόγος να απομακρυνθεί από τα άλλα παιδιά.

Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να προστατέψετε το παιδί σας από τις ιώσεις;

Οι παρακάτω απλές οδηγίες πραγματικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά:

Φροντίστε τη διατροφή του

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή του παιδιού, πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά(βιταμίνη C,  βιταμίνη E , β-καροτένιο)  ενισχύει την άμυνα του οργανισμού του. Η βιταμίνη C είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. Θα τη βρείτε σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε πορτοκάλια, ακτινίδια, χυμό ντομάτας, ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές. Η βιταμίνη Ε βοηθά πολύ στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς και στα λαχανικά. Ακόμη, τα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τέλος, το γιαούρτι, το ξυνόγαλα και προϊόντα εμπλουτισμένα με προβιοτικά προστατεύουν ιδιαίτερα το πεπτικό σύστημα από πολλές λοιμώξεις.

Δώστε σημασία στην ξεκούρασή του

Τα παιδιά που κοιμούνται και ξεκουράζονται ενισχύουν την άμυνά τους. Ιδιαίτερα αν είναι αδιάθετο ,  πρέπει να μειώνει τη σωματική δραστηριότητα και να μένει περισσότερες ώρες ξαπλωμένο. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάται όσες ώρες συνιστώνται για την ηλικία του:

-Έως 12 μηνών: 14-16 ώρες την ημέρα

-1 έως 3 ετών: 11-14  ώρες την ημέρα

-3 έως 6 ετών: 10-13 ώρες την ημέρα

Επιμείνετε  στο πλύσιμο των χεριών

Τα βρώμικα χέρια είναι ο πιο εύκολος τρόπος μετάδοσης των ιών και γενικότερα των μικροβίων από το ένα παιδί στο άλλο. Καθαρίστε τα τακτικά με χλιαρό νερό και σαπούνι . Καθώς μεγαλώνει το παιδί, μάθετέ του να τα πλένει μόνο του κάθε φορά που επιστρέφει από το σχολείο, μετά την τουαλέτα και πριν το φαγητό. Διδάξτε στο παιδί σας βασικές κινήσεις υγιεινής. Δείχτε του πώς να σκουπίζει μόνο του τη μύτη του με χαρτομάντηλο, όταν έχει καταρροή, και να το πετάει αμέσως στον κάδο απορριμμάτων ή πώς να βήχει καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη του με το εσωτερικό του αγκώνα του.

Κρατήστε το παιδί στο σπίτι μέχρι την πλήρη ανάρρωση

Αποφύγετε να το στείλετε στο σχολείο τις ημέρες που είναι άρρωστο, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε καινούριες ιώσεις. Επίσης, κατά αυτόν τον τρόπο δεν θα μεταδώσει τη νόσο και στα άλλα παιδιά. Το ιδανικό είναι να παραμείνει στο σπίτι μέχρι να περάσουν  τουλάχιστον 24-48 ώρες χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Ελέγξτε την εμβολιαστική κάλυψη

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι καλυμμένο με όλα τα απαραίτητα εμβόλια για την ηλικία του. Ζητήστε από τους αρμόδιους του παιδικού σταθμού να κάνουν το ίδιο με όλα τα παιδιά όπως και με το προσωπικό του σταθμού. Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης συνιστάται σε όλα τα παιδιά που πηγαίνουν παιδικό σταθμό από 6 μηνών και άνω.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συστάσεις μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κερδίσει τις περισσότερες "μάχες"  με τα μικρόβια. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η έκθεση του παιδιού στα μικρόβια είναι απαραίτητη ώστε σταδιακά να χτίσει την ανοσία του.

 

Μυρώνη Σοφία 

Παιδίατρος

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland News