Τι παίζει Σήμερα

Μία στήλη με θέματα υγείας για την Κέρκυρα, τους Κερκυραίους και για όλη την Ελλάδα. Υγεία Κέρκυρα.
Ειδοποίηση
 • There is no category chosen or category doesn't contain any items
 • There is no category chosen or category doesn't contain any items
 • There is no category chosen or category doesn't contain any items

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις ορθοδοντική θεραπεία

Η Ειδική Ορθοδοντικός Πατρίτσια Τσιούλη μας λέει 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν ξεκινήσει ορθοδοντική θεραπεία.

1. Το ίσιωμα των δοντιών δεν είναι ο μόνος στόχος

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα σιδεράκια μπαίνουν απλά για να ισιώσουν στραβά δόντια. Παρότι αυτός μπορεί να είναι ένας από τους στόχους της ορθοδοντικής θεραπείας, σίγουρα δεν είναι ο μόνος. Με την ορθοδοντική θεραπεία πετυχαίνουμε πολύ περισσότερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας ορθοδοντικός θα εξετάσει το στόμα σου ενδελεχώς, θα συλλέξει διάφορα στοιχεία και θα κάνει μελέτη ώστε να καταλήξει στο κατάλληλο σχέδιο θεραπείας. Μπορεί η διόρθωση αισθητικών προβλημάτων να είναι το κίνητρο των περισσότερων ασθενών, όμως η διόρθωση λειτουργικών προβλημάτων πρέπει να είναι ο βασικός στόχος κάθε ειδικού ορθοδοντικού, καθώς έτσι διασφαλίζεται η μακροβιότητα της στοματικής υγείας.

2. Η σύγκλειση μπορεί επίσης να χρειάζεται διόρθωση

Ένας ειδικός ορθοδοντικός κατά τη διάρκεια της θεραπείας, εκτός από την ευθυγράμμιση των δοντιών, θα φροντίσει να επιτύχει και σωστή σύγκλειση. Τι σημαίνει αυτό? Περιγράφοντας το απλά σωστή σύγκλειση σημαίνει να "κουμπώνουν" τα δόντια σωστά όταν κλείνει το στόμα και κατά την κίνηση της κάτω γνάθου. Πολλά λειτουργικά προβλήματα (προβλήματα ομιλίας και μάσησης) καθώς και θέματα κροταφογναθικής διάρθρωσης και φθοράς των δοντιών οφείλονται σε κακή σύγκλειση. Ο ορθοδοντικός λοιπόν οφείλει να βλέπει το στόμα σαν σύνολο, διορθώνοντας όχι μόνο αισθητικά αλλά και λειτουργικά προβλήματα.

3. Ο ορθοδοντικός που θα επιλέξεις πρέπει να είναι ειδικός

Η διαφορά μεταξύ ορθοδοντικού και οδοντιάτρου φαίνεται ότι δεν είναι για όλους ξεκάθαρη. Πρέπει λοιπόν να διευκρινίσουμε ότι ορθοδοντικός λέγεται ο ειδικός ο οποίος έχει ολοκληρώσει πενταετές πρόγραμμα Οδοντιατρικής Σχολής για την απόκτηση του τίτλου του Χειρουργού Οδοντίατρου και έπειτα έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Ορθοδοντική. Ενώ ο οδοντίατρος ασχολείται με γενική οδοντιατρική, ο ορθοδοντικός ασχολείται αποκλειστικά με την ορθοδοντική και είναι ειδικά εκπαιδευμένος στη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των προβλημάτων της σύγκλεισης, τη μετακίνηση των δοντιών και τη διευθέτηση των γνάθων. Έτσι λοιπόν είναι ο μόνος κατάλληλος για να παρέχει ορθοδοντική θεραπεία.

4. Ακολούθησε τη θεραπεία που θα σου προτείνει ο ορθοδοντικός σου

Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και κάθε ασθενής έχει ανάγκη από συγκεκριμένη θεραπεία ανάλογα το συγκλεισιακό του πρόβλημα, τη στοματική του κατάσταση και τις ανάγκες του. Μετά την πρώτη αξιολόγηση ο ορθοδοντικός σου θα συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία και με βάση αυτά θα κάνει μια μελέτη και θα σου προτείνει το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας για την περίπτωσή σου. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές επιλογές τις οποίες θα συζητήσετε και η τελική απόφαση θα παρθεί με βάση και τις δικές σου επιθυμίες και ανάγκες. Είναι όμως σημαντικό να μην επέμβεις σημαντικά σε αυτά που θα σου προτείνει ο ορθοδοντικός όπως για παράδειγμα να μειωθεί ο χρόνος θεραπείας, να χρησιμοποιηθούν άλλοι μηχανισμοί κ.λ.π. γιατί με αυτό τον τρόπο θα γίνουν συμβιβασμοί που θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας σου.

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις ορθοδοντική θεραπεία

5. Το κόστος της θεραπείας ποικίλει

Το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το είδος των μηχανισμών που θα χρησιμοποιηθούν (μεταλλικά ή διάφανα σιδεράκια, διάφανοι νάρθηκες, γλωσσικά σιδεράκια ή έξτρα μηχανισμοί), την πολυπλοκότητα και τη βαρύτητα του ορθοδοντικού προβλήματος και τη διάρκεια της θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος αφορά το σύνολο των επισκέψεων και η αποπληρωμή γίνεται σταδιακά καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Πριν απορρίψετε την ορθοδοντική θεραπεία λόγω υψηλού κόστους σκεφτείτε πρώτα τα μακροχρόνια οφέλη που θα έχει στη στοματική σας υγεία και την ψυχολογία σας. Ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο μπορεί να σας προσφέρει περισσότερα απ’ όσα φαντάζεστε.

6. Ο μέσος χρόνος θεραπείας είναι τα δύο χρόνια

Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από τη βαρύτητα του ορθοδοντικού προβλήματος, τη συνεργασία του ασθενούς και το αρχικό σχέδιο θεραπείας. Μια ορθοδοντική θεραπεία διαρκεί συνήθως γύρω στα δύο χρόνια. Ο χρόνος αυτός μπορεί κατά περίπτωση να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν. Υπάρχουν πολύ απλές περιπτώσεις που μπορεί να διορθωθούν σε λιγότερο από έναν χρόνο. Γενικότερα όμως η προσπάθεια να μειωθεί ο χρόνος της θεραπείας όσο το δυνατόν περισσότερο είναι λάθος και θα οδηγήσει σε εκπτώσεις στην ποιότητα της θεραπείας. Η ορθοδοντική θεραπεία είναι από τη φύση της μια μακροχρόνια θεραπεία καθώς κατά τη διάρκειά της συμβαίνουν βιολογικές διεργασίες που απαιτούν συγκεκριμένο χρόνο. Προσπαθώντας να μειώσουμε το χρόνο της θεραπείας πρέπει να ασκήσουμε πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις από τις επιτρεπόμενες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο πόνο και πιθανά προβλήματα στη ζωτικότητα των δοντιών.

7. Μπορείς να φορέσεις σιδεράκια σε κάθε ηλικία

Τα σιδεράκια έχουν από παλιά συνδυαστεί κυρίως με τους έφηβους, όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας για την ορθοδοντική θεραπεία. Μπορεί κανείς να διορθώσει το χαμόγελό του σε οποιαδήποτε ηλικία, αρκεί τα ούλα και τα δόντια του να είναι υγιή. Η στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας. Πλέον είτε με τα κλασσικά σιδεράκια είτε με τις νέες μεθόδους ‘’αόρατης’’ ορθοδοντικής, όλο και περισσότεροι ενήλικες παίρνουν την απόφαση να ισιώσουν τα δόντια τους.

8. Πρέπει να φροντίζεις τα σιδεράκια σου

Πρέπει να διατηρείς τα δόντια σου και το στόμα σου όσο πιο καθαρά γίνεται. Με τα σιδεράκια το βούρτσισμα απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερη επιμέλεια ώστε να γίνεται σωστά. Πρέπει να βουρτσίζεις 2 με 3 φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσά σου, νήμα ή και μεσοδόντια βουρτσάκια. Η χρήση του νήματος με τα σιδεράκια είναι πιο δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Ίσως χρειαστεί να αντικαθιστάς την οδοντόβουρτσά σου σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα γιατί με τα σιδεράκια φθείρεται πιο εύκολα. Όταν τελειώνεις το βούρτσισμα πρέπει να βλέπεις τα σιδεράκια σου να γυαλίζουν όπως την πρώτη μέρα που τα φόρεσες! Μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι και τον οδοντίατρό σου για τακτικό έλεγχο και καθαρισμό.

 

Πατρίτσια Τσιούλη, DDS, MSc

Ειδική Ορθοδοντικός

Δ/νση: Μαρασλή 36 (Γυάλινος πύργος), Κέρκυρα

Tηλέφωνο: 2661032167

Facebook page: Ορθοδοντικό ιατρείο - Πατρίτσια Τσιούλη

Website: www.patriciatsiouli.gr

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

 1. Ζητείται προσωπικό από κατάστημα ρούχων στην παλιά πόλη 15.06.24
 2. Ζητείται πλύστης 15.06.24
 3. Ζητείται προσωπικό από το Solo Gelato 15.06.24
 4. Ζητείται ναυαγοσώστης από το Malibu Summer 15.06.24
 5. Ζητείται ηλεκτρονικός 15.06.24
 6. Ζητείται προσωπικό από την εταιρεία Διαμαντής Μασούτης Α.Ε 15.06.24
 7. Ζητείται προσωπικό από ξενοδοχείο στο Μπαρμπάτι 14.06.24
 8. Ζητείται μάστορας από συνεργείο οικοδομικών εργασιών 14.06.24
 9. Ζητούνται σερβιτόροι/ες από το τσιπουράδικο Μπακαλόγατος στην παλιά πόλη 14.06.24
 10. Ζητούνται πωλητές/τριες από κατάστημα στην Αχαράβη ή στην πόλη 14.06.24
 11. Ζητείται προσωπικό από την Praktiker Hellas 14.06.24
 12. Ζητείται σερβιτόρος/α από εστιατόριο στους Αντίπαξους 14.06.24
 13. Ζητείται διανομέας 13.06.24
 14. Ζητούνται σερβιτόροι/ες και βοηθοί 13.06.24
 15. Ζητείται ψήστης 13.06.24
 16. Ζητείται οδηγός από την βιοτεχνία πάγου Ice maker 13.06.24
 17. Ζητείται προσωπικό από την εταιρεία Roula Rouva Real Estate Agency 13.06.24
 18. Ζητείται προσωπικό από το εστιατόριο Rex 13.06.24
 19. Ζητείται προσωπικό από τουριστικό στην παλαιά πόλη 13.06.24
 20. Ζητείται προσωπικό από τον ξενοδοχειακό όμιλο Domes Resorts 13.06.24
 21. Ζητείται εκπρόσωπος εξυπηρέτησης από την Auto Rent 13.06.24
 22. Ζητείται πωλήτρια/ής από το κατάστημα κοσμημάτων 2Angels στην παλιά πόλη 13.06.24
 23. Ζητείται προσωπικό από την Aqualand Resort 13.06.24
 24. Ζητείται νέος/α για τις θέσεις barista και service από καφέ στο κέντρο 13.06.24
 25. Ζητείται επιστάτης από την εταιρεία Matthias Grosse Investements 13.06.24
 26. Ζητείται προσωπικό από το παγωτατζίδικο Twins Gelato 12.06.24
 27. Ζητούνται υπάλληλοι από την Go Car rent a car στο αεροδρόμιο 12.06.24
 28. Ζητείται πωλήτρια/ης από νέο κατάστημα τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στην παλαιά πόλη 12.06.24
 29. Ζητείται πωλήτρια/ης από mini market/ τουριστικό στη βόρεια Κέρκυρα 12.06.24
 30. Ζητείται προσωπικό από το ξενοδοχείο Corfu Holiday Palace 12.06.24

Corfuland News