Τι παίζει Σήμερα

Μία στήλη με θέματα υγείας για την Κέρκυρα, τους Κερκυραίους και για όλη την Ελλάδα. Υγεία Κέρκυρα.
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Γονείς και Παιδιά: 4 Δραστηριότητες ανάπτυξης λόγου στο σπίτι

Ο χρόνος των παιδιών με τους γονείς στο σπίτι είναι πολύτιμος, είναι καλό όμως να είναι και δημιουργικός. Παρακάτω ακολουθούν μερικές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το παιδί σας να εξελιχθεί γλωσσικά και γνωστικά.

⦁ Μουσική και απομνημόνευση στίχων

Παλιό και δοκιμασμένο, το τραγούδι. Οι περισσότεροι γονείς τραγουδούν στα παιδιά τους από την βρεφική κιόλας ηλικία. Υπάρχουν όμως τρόποι που μπορείτε  να βελτιώσετε και να εμπλουτίσετε αυτή την τόσο διασκεδαστική δραστηριότητα. Αρχικά βεβαιωθείτε πως στο περιβάλλον υπάρχει ησυχία και είστε πρόσωπο με πρόσωπο με το παιδί σας. Η βλεμματική επαφή και η μίμηση των λέξεων κοιτώντας τα χείλη σας θα βοηθήσουν πολύ. Ψάξτε στο διαδίκτυο μουσική  (βλ. https://www.youtube.com/channel/UC0tkM0uYt6zm-A10Noq11Ig?&ab_channel=TempelisDrakos) ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας ή αγοράστε CD, η ποικιλία είναι μεγάλη. Είναι σημαντικό να έχει μάθει ο ίδιος ο γονιός το εκάστοτε τραγούδι ώστε να αποφευχθεί η επαφή με την οθόνη (τάμπλετ, κινητό). 

⦁ Ανάγνωση παραμυθιού

Και εδώ η συνταγή είναι γνωστή. Φροντίστε να εντάξετε την ανάγνωση παραμυθιού/ιστορίας στη ρουτίνα του παιδιού σας ώστε να αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητας του. Ανά μία ή δύο σελίδες σταματήστε την ανάγνωση και κάντε ερωτήσεις κατανόησης στο παιδί. Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε τον εσωτερικό αλλά και τον εκφραστικό λόγο. Κάθε βιβλίο αποτελεί αφορμή και για εμπλουτισμό  λεξιλογίου. Να εξηγείτε τις άγνωστες λέξεις  με λίγα λόγια αλλά περιεκτικά χρησιμοποιώντας παραδείγματα, ή δείχνοντας εικόνες. Δώστε το δικό σας τέλος στην ιστορία, ή αναρωτηθείτε τι σκεφτόταν/αισθανόταν ο ήρωας σε κρίσιμες στιγμές. Α! και φυσικά μετά από όλη αυτή την παραγωγική διαδικασία, ζωγραφίστε! Ζωγραφίστε με αφορμή το παραμύθι ή τον ήρωα. Έτσι το παιδί θα ενισχύσει δύο δεξιότητες σχεδόν ταυτόχρονα. 

Γονείς και Παιδιά: 4 Δραστηριότητες ανάπτυξης λόγου στο σπίτι

⦁ Παιχνίδι για εμπλουτισμό λεξιλογίου

Πάρτε δυο κουτιά, ζωγραφίστε τα  ώστε να παραπέμπουν σε ζωάκι και ξεκινήστε να το ταΐζετε! Αν δεν έχετε όρεξη για ζωγραφική μπορείτε και να τα εκτυπώσετε.  Προμηθευτείτε εικονοκάρτες από γνωστή αλυσίδα παιχνιδιών ή ψαλιδίστε ένα περιοδικό. Το παιχνίδι έχει ως εξής. Ο κάθε παίκτης ταΐζει  με όσες εικόνες φέρει το ζάρι του. Το παιδί καλείται να ονομάσει τις εικόνες πριν τις δώσει για μεζέ στο πεινασμένο ζωάκι. Νικητής είναι όποιος συλλέξει τις περισσότερες εικόνες. Να επισημάνουμε εδώ ότι πέρα από το λεξιλόγιο που εμπλουτίζεται, το παιδί έχει κερδίσει πολύτιμο και πολύ δημιουργικό χρόνο με τη μαμά και τον μπαμπά δημιουργώντας τα ζωάκια και κόβοντας τις εικόνες.

Γονείς και Παιδιά: 4 Δραστηριότητες ανάπτυξης λόγου στο σπίτι

⦁ Παιχνίδι περιγραφής αντικειμένων 

Πάρτε μια χάρτινη σακούλα και γεμίστε την με διάφορα αντικείμενα ή παιχνίδια. Ο πρώτος παίκτης έχει τα μάτια κλειστά με ένα μαντίλι καθώς επιλέγει στην τύχη το αντικείμενο. Ο δεύτερος παίκτης καλείται να περιγράψει το αντικείμενο, δίνοντας χαρακτηριστικά όπως σε ποια κατηγορία ανήκει (π.χ. φαγητό, ζώο) που το βρίσκουμε, τι σχήμα έχει κλπ. Στο εμπόριο θα βρείτε και το αντίστοιχο παιχνίδι με κάρτες «Τι είμαι;». Με αυτή την εύκολη δραστηριότητα ενισχύεται ο περιγραφικός λόγος, η ανάκληση λεξιλογίου, αλλά και η προσοχή.

Γονείς και Παιδιά: 4 Δραστηριότητες ανάπτυξης λόγου στο σπίτι

 

Γονείς και Παιδιά: 4 Δραστηριότητες ανάπτυξης λόγου στο σπίτι

 

Άννα Γιακαμόζη

Λογοθεραπεύτρια

Δ/νση: Εθνική Λευκίμμης 28, Βρυώνη, Κέρκυρα 

Tηλέφωνο: 6988098660, 2661550305

 Facebook page: Θεραπεία Λόγου-Άννα Γιακαμόζη

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News