Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο «Πολικός». Κερκυραϊκό Φωτογραφικό Αρχείο

Ένα από τα καράβια που συνέδεαν προπολεμικά την Κέρκυρα με την υπόλοιπη Ελλάδα (Πάτρα- Λουτράκι) ήταν το ατμόπλοιο «Πολικός» της εταιρείας  Γ.Γ Αγγελάτου.  Είχε εκτόπισμα 874 τόνων και ναυπηγήθηκε το 1893, ενώ στα ελληνικά νερά πρωτοταξίδεψε το 1920. Σύντομα βρέθηκε να μεταφέρει στρατό στη Σμύρνη, και αργότερα να βοηθά στην εκκένωσή της.

Στην εικοσαετία που ταξίδεψε  στα ελληνικά νερά, όργωσε όλο το Αιγαίο από Θεσσαλονίκη, Πειραιά και από εκεί μέχρι την Κέρκυρα, Κυκλάδες και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τον Απρίλη του 1941, κατά τη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης  και ενώ έπλεε επιταγμένο για τις πολεμικές ανάγκες στον όρμο των Μεθάνων,  δέχτηκε αεροπορική επίθεση και βυθίστηκε, ευτυχώς χωρίς απώλειες σε ανθρώπινες ζωές,.
Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας πήρε το βάπτισμα της θάλασσας σε ηλικία 11 ετών με τον «Πολικό», στον οποίο ο πατέρας του ήταν τροφοδότης. Τον έπαιρνε μαζί του τα καλοκαίρια στα ταξίδια στην Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη και ο ποιητής μεταφέρει την εμπειρία του στη «Βάρδια».
Η φωτογραφία του Παλιού Λιμανιού είναι από τη συλλογή του συμπολίτη Τάσου Ζωχιού. Στο κέντρο της βρίσκεται ο «Πολικός», στο βάθος το υπερωκεάνειο «George Washington», αριστερά το επιβατηγό «Frinton» και αμέσως μετά ένα πολεμικό.
Η δεύτερη φωτογραφία είναι από τη μεταφορά στρατού στη Μικρά Ασία και προέρχεται, όπως και το πληροφοριακό υλικό, από τη σελίδα www.nautilia.gr.
 
Image

Image
 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Ελευθερία"

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News