Τι παίζει Σήμερα

Opening @ Gialos, 29/11/2022

Ώρα έναρξης: 06:00
Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Κερκυραϊκό Φωτογραφικό Αρχείο: Οδός Μιχαήλ Θεοτόκη

Η εικόνα της Παλιάς Πόλης έχει αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η μετακίνηση του εμπορικού κέντρου προς το Σαρόκο είχε σαν αποτέλεσμα την αλλαγή χρήσης των χώρων των περισσοτέρων καταστημάτων, ενώ η σύνθεση του πληθυσμού των μονίμων κατοίκων αλλοιώθηκε σημαντικά.

Οι μεγάλες δυσκολίες, που ήδη αντιμετώπιζαν στην καθημερινότητά τους οι μόνιμοι κάτοικοι της παλιάς πόλης, πολλαπλασιάστηκαν λόγω της εμφανούς αδυναμίας των εκάστοτε δημοτικών αρχών όχι να τις λύσουν αλλά ακόμα και να τις αμβλύνουν. Τα προβλήματα θα οξυνθούν αν ληφθούν τα μέτρα τα οποία μελετώνται στο όνομα της Unesco και η εφαρμογή των οποίων μοιραία θα οδηγήσει την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας σε μια κατάσταση όπως της Mdina, της παλιάς πρωτεύουσας της Μάλτας, και η οποία (όπως χαρακτηριστικά μας έλεγαν κερκυραίοι που την επισκέφθηκαν) θυμίζει «σκηνικό ταινίας».

Image 

Οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες της οδού Μιχαήλ Θεοτόκη προέρχονται από τη συλλογή του συμπολίτη αρχιτέκτονα Λεωνίδα Στανέλου και είναι ταχυδρομικά δελτάρια του καταστήματος των Αδελφών Κόκκαλη και κυκλοφόρησαν περί το 1970, τυπώθηκαν δε (όπως και όλα τα ταχυδρομικά δελτάρια του εν λόγω καταστήματος) στην Pescara της Ιταλίας, στο τυπογραφείο Trimboli.

Image 

Από τα καταστήματα τα οποία διακρίνονται στις δύο φωτογραφίες μόνο το βιβλιοπωλείο (διακρίνονται οι εξωτερικές του βιτρίνες αριστερά στη μια) συνεχίζει με την ίδια χρήση αλλά με νέα διεύθυνση, συνεχίζοντας μια παράδοση πολλών δεκαετιών.
 

αναδημοσίευση από τη στήλη ¨Κερκυραϊκό Αρχείο¨ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  

 

Γιώργος Σ. Ζούμπος
Μαθηματικός
Δρ. Τμήματος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου

http://oldkerkyraphoto.blogspot.com/
http://bibliokerkyra.blogspot.com
http://2gymkerkyrasstpraktikou19751976.blogspot.com/

 

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News