Τι παίζει Σήμερα

Latin Fiesta @ Cygnus, 31/05/2023

Ώρα έναρξης: 19:00

Fast X @ Σινέ Ορφεύς, 17-31/5

Ώρα έναρξης: 21:00
Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Κερκυραϊκό Φωτογραφικό Αρχείο: Νέο Λιμάνι 1966

Δύο φωτογραφίες  με θέμα το επιβατηγό «Κρήτη» το οποίο «έπιανε» Κέρκυρα εδώ και  πολλά χρόνια είναι το σημερινό μας  θέμα. Η μια είναι ταχυδρομικό  δελτάριο της συλλογής του Λεωνίδα  Στανέλου, τραβηγμένη από τα τείχη του Νέου Φρουρίου προς το Νέο Λιμάνι το οποίο έχει ήδη πάρει την αρχική του μορφή και στο κέντρο είναι το «Κρήτη». Η δεύτερη το δείχνει εν πλω και προέρχεται (μαζί με μέρος του πληροφοριακού υλικού) από την εξαιρετικού ενδιαφέροντος σελίδα www.nautilia.gr

Image

Το «Κρήτη», εκτοπίσματος 1908 τόνων, ναυπηγήθηκε  το 1929 στο Earle's Hull με το όνομα «Melrose Abbey» για την Associated Humber Lines και αρχικά εκτελούσε το δρομολόγιο Hull-Rotterdam. Στη διάρκεια του πολέμου συνόδευε νηοπομπές με αποστολή τη διάσωση ναυαγών των οποίων τα πλοία είχαν χτυπηθεί. Από τις 11 Φλεβάρη 1942, που τέθηκε σε υπηρεσία, μέχρι το τέλος του πολέμου, συνόδεψε 46 νηοπομπές και διέσωσε 85 ναυαγούς.

Image

Το 1958 μετονομάστηκε  σε «Melrose Abbey ΙΙ».

Την επόμενη  χρονιά αγοράστηκε από την «Ατμοπλοΐα Τυπάλδου», υπέστη ριζική μετασκευή και  άρχισε ταξίδια ως κρουαζιερόπλοιο, το καλύτερο της εποχής του.

Το 1966 εμφανίζεται  να κάνει ένα δρομολόγιο Πρίντεζι-Κερκυρα-Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα-Πειραιά-Κάλυμνο-Κω-Ρόδο.

Εκείνη η  χρονιά είναι μοιραία για την «Ατμοπλοΐα Τυπάλδου». Το πολύνεκρο ναυάγιο του οχηματαγωγού Ηράκλειο και οι αποζημιώσεις οι οποίες έδοσε η εταιρεία την οδήγησαν σταδιακά σε οριστική πτώση. Το «Κρήτη» έμεινε δεμένο ώσπου διαλύθηκε στο Πέραμα το 1980 (ή κατά άλλους το 1984).

(Δημοσιεύτηκε στις 5 Αυγούστου 2010 στην εφημερίδα «Ελευθερία»)


Επιμέλεια: Γ.Σ.Ζούμπος

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News