Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Το πρώτο Ιονικό ατμόπλοιο και τα εγκαίνια στην Κέρκυρα το 1826

Η 9η Ιανουαρίου του 1826 ήταν ημέρα χαράς για τους Κερκυραίους. Ιδιαίτερα χαρούμενος εκείνη την ημέρα ήταν και ο Βρετανός Αρμοστής Sir Frederick Adam. Γιατί, όμως, ήταν τόσο σημαντική αυτή η μέρα για την Κέρκυρα αλλά και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά; Ήταν η ημέρα των εγκαινίων του πρώτου Ιονικού ατμόπλοιου. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην προκυμαία στο ιστορικό κέντρο για να το δει από κοντά.

Το πρώτο Ιονικό ατμόπλοιο και τα εγκαίνια στην Κέρκυρα το 1826

Ο κόσμος που παρακολουθούσε από τη στεριά εντυπωσιάστηκε όταν ο Αρμοστής έκανε το γύρο της νησίδας Βίδο με το ατμόπλοιο «Sir Frederick Adam». Στην επίσημη ιονική εφημερίδα της εποχής διαβάζουμε τα εξής: « Την Δευτέρα 9 τρέχοντος εγίναμε θεατές μιας διασκέδασης που μας έδωσε το πλοίο. Η Αυτού Εξοχότης ο Λόρδος Ύπατος Αρμοστής Sir Frederick Adam, στην επιθυμία του να δείξει τον τρόπο που το πλοίο τούτο μανουβράρει, προσκάλεσε τις Ανώτατες Αρχές του Κράτους που πήγε στο πλοίο μαζί τους για να ταξιδέψουν γύρω από τη νησίδα Βίδο. Παρ’ όλο το γεγονός ότι εκείνη την ώρα τα κύματα ήταν ογκώδη και φυσούσε θυελλώδης άνεμος, το σκάφος εμανουβράρισε με πολύ ευκολία και ταχύτητα εντυπωσιάζοντας όλους που παρακολουθούσαν το νέο θέαμα από τη στεριά. Επιπλέον, η διασκέδαση συμπληρώθηκε με τα εμβατήρια που έπαιζε η στρατιωτική μπάντα που ήταν επάνω στο πλοίο».

Το πρώτο Ιονικό ατμόπλοιο και τα εγκαίνια στην Κέρκυρα το 1826

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου ο Βρετανός Αρμοστής επιβιβάστηκε στο ατμόπλοιο για να περιοδεύσει στα υπόλοιπα Επτάνησα με σκοπό την επίδειξη του νέου σκάφους. Το σκάφος ναυπηγήθηκε στον Τάμεση. Ήταν 135 πόδια μακρύ, 30 πόδια πλατύ και είχε βάρος 223 τόνους. Η δύναμη των μηχανών του ήταν 80 άλογα. Η κατασκευή του κράτησε περίπου επτά μήνες. Η ιδέα για τη ναυπήγηση του ανήκε στον Βρετανό αξιωματικό του πυροβολικού John Graham. Το ατμόπλοιο «Sir Frederick Adam» έλυσε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα του τότε Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων νήσων. Έλυσε το πρόβλημα της επικοινωνίας με τα επτά νησιά όσο το δυνατόν πιο σύντομα με ταχύπλοο ( για την εποχή) σκάφος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Επτάνησα έκαναν στροφή γρήγορη προς την ατμήρη ναυτιλία σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Πηγές: corfuhistory, elzoni.gr, ithacanews.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Corfuland News