Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Το παραδοσιακό χωριό Καβαλούρι και το αρχοντικό Γιαλλινά

Νοτιοανατολικά των Καρουσάδων βρίσκεται ένα παραδοσιακό γραφικό χωριό με λιγοστούς κατοίκους. Πρόκειται για το χωριό Καβαλλούρι που απέχει 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 το χωριό έχει 314 κατοίκους.

Για αυτούς που θέλουν να δουν το παραδοσιακό χωριό και να απολαύσουν και μια βουτιά στη θάλασσα θα μπορούν να το κάνουν μιας και το Καβαλλούρι απέχει  πέντε χιλιόμετρα από την παραλία της Ρόδας και τρία χιλιόμετρα από την παραλία της Αστρακερής. 

Στο κέντρο του χωριού ο επισκέπτης θα βρει μια μικρή πλατεία πολλά παλιά σπίτια και αρχοντικά. 

Το χωριό πήρε το όνομά του από τον ευγενή Καβαλούριο. Ο Καβαλούριος  ήταν μεγάλος γαιοκτήμονας στα χρόνια της Ενετοκρατίας. 

Το παραδοσιακό χωριό Καβαλούρι και το αρχοντικό Γιαλλινά

Ξεχωρίζει μια πέτρινη οικία που είναι γνωστή με την ονομασία Αρχοντικό ή Αγροικία Γιαλλινά. Το αρχοντικό χτίστηκε το 1540 και αρχικά ανήκε στην οικογένεια Χαλικιόπουλου. Άλλωστε αυτό βεβαιώνεται και από το οικόσημο που υπάρχει στο πορτόνι του κήπου. 

Το 1821 ο διάσημος για τις υδατογραφίες του  ζωγράφος Άγγελος Γιαλλινάς απέκτησε σε ηλικία 27 ετών το αρχοντικό και τα κτήματα γύρω απ’ αυτό. Τον Απρίλιο του 1821  ο Άγγελος Γιαλλινάς  έγινε αποδέκτης μιας μεγάλης κληρονομιάς από τον Στάμο Χαλικιόπουλο. Ο Στάμος Χαλικιόπουλος ήταν από τους πρώτους Μεγαλόσταυρους Ιππότες του Τάγματος του Αρχάγγελου Μιχαήλ και Γεωργίου. 

Πηγές: trattatodellapittura.blogspot.com, greece.terrabook.com, gtp.gr, wikiwand.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Corfuland News