Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Το νησί του Βίδο

Το νησί του Βίδο βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Κέρκυρας σε απόσταση μισού μιλίου από την ακτή. Η επιφάνειά του καλύπτει 640 στρέμματα. Σε κείμενα της αρχαιότητας αναφέρεται με το όνομα Πτυχία. Κατά την πρωτοχριστιανική εποχή οι Απόστολοι Ιάσονας και Σωσίπατρος έχτισαν στο νησί μία εκκλησία στην μνήμη του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου. Από εκεί πήρε και το όνομά του, νησί του Αγίου Στεφάνου. Ο ναός αυτός όμως γκρεμίστηκε από τους Άγγλους τον 19ο αιώνα. Τα διάφορα σκεύη που βρέθηκαν κάτω από το δάπεδο του ναού μαρτυρούν ότι στο ίδιο σημείο πιθανότατα βρισκόταν αρχαιότερος ναός.

Το 1926 στα θεμέλια του γκρεμισμένου ναού ανεγέρθηκε και πάλι ναός αφιερωμένος στον Άγιο Στέφανο. Κι αυτός ο ναός όμως καταστράφηκε, από τους Γερμανούς το 1944. Το μεσαίωνα το νησί μετονομάστηκε σε Βίδο ή νησί του Μαλιπιέρο από το όνομα Guido Malipiero, ευγενούς στον οποίο είχε μεταβιβαστεί. Οι δημοκρατικοί Γάλλοι έκαναν στο νησί σημαντικά οχυρωματικά έργα και άλλαξαν το όνομα του νησιού σε Ile de la paix (Νησί της Ειρήνης), χωρίς όμως το όνομα αυτό να επικρατήσει.
Την οχύρωση του νησιού συνέχισαν οι Άγγλοι και ονόμασαν το οχυρό «Φρούριο Αγίου Γεωργίου». Ωστόσο φεύγοντας από την Κέρκυρα το ανατίναξαν αφήνοντας μόνο ερείπια.
Από το 1926 εγκαταστάθηκαν στο Βίδο αγροτικές φυλακές και από το 1948 έως το 1976 λειτούργησε σωφρονιστικό ίδρυμα για ανήλικους.
Το 1940 η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας ανέγειρε μνήμα εις μνήμην των Σέρβων πεσόντων του α’ παγκοσμίου πολέμου.
Σήμερα το Βίδο ανήκει στον Δήμο των Κερκυραίων και είναι επισκέψιμο.


Image

 

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News