Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Το Κόμμα των Ριζοσπαστών Βουλευτών

Το πρώτο πολιτικό κόμμα με κομματική δομή στην Ελλάδα είναι συνυφασμένο με την Επτανησιακή  ιστορία.  Ήταν το Κόμμα των Ριζοσπαστών Βουλευτών στα Επτάνησα και στις Ηνωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων ή αλλιώς Ιόνιος Πολιτεία (1815-1864). 

Το Κόμμα των Ριζοσπαστών Βουλευτών

Το Κόμμα των Ριζοσπαστών Βουλευτών ιδρύθηκε το 1848 και με την Ένωση των Επτανήσων διαλύθηκε.

Εξαρχής ήταν ενάντια στην κατοχή των Επτανήσων και υποστήριζε την ένωση με την Ελλάδα. Επιπλέον, σημαντικός στόχος των Ριζοσπαστών βουλευτών ήταν η οικοδόμηση μιας δίκαιης και ελεύθερης κοινωνίας. 

Κοινές ήταν οι ιδεολογικές και πολιτικές τους απόψεις με τα επαναστατικά κινήματα της Ευρώπης. Τα δημοκρατικά ιδανικά των γαλλικών επαναστάσεων για λαϊκή κυριαρχία ισότητα, ελευθερία, αδελφότητα επηρέασαν καθοριστικά το Κόμμα των Ριζοσπαστών. 

Το Κόμμα των Ριζοσπαστών Βουλευτών

Ακόμα, στους στόχους τους ήταν η δημοκρατική ανάπλαση της Ανατολής και η ίδρυση μιας « Ευρωπαϊκής Συμπολιτείας» που θα βασιζόταν στην ισότητα και την αλληλεγγύη και στόχος της θα ήταν η « παγκόσμια αδελφοποίηση». Αυτοί οι δύο τελευταίοι στόχοι εκφράστηκαν απόλυτα και με σαφήνεια στο « Ψήφισμα της Ένωσης» όταν οι Ριζοσπάστες Βουλευτές προσπάθησαν να το καταθέσουν στην Θ’ Ιόνια Βουλή την 20η Νοεμβρίου 1850. 

Δεν ήταν λίγες οι φορές όπου οι Ριζοσπάστες Βουλευτές με την πολιτική καθοδήγηση τους ξεσήκωναν το λαό ενάντια στην αγγλική κατοχή. Οι εξεγέρσεις ήταν συχνές αλλά ο αγγλικός στρατός κατάφερνε να τις περιορίζει για λίγο. 

Το 1850 και το 1857 οι Ριζοσπάστες Βουλευτές υπέβαλαν πρόταση ένωσης με την Ελλάδα. Το1850 με την πρόταση αυτή η αντίδραση της Βρετανίας ήταν αρκετά σκληρή. Απάντησε με κλείσιμο εφημερίδων, διωγμούς, φυλακίσεις και εξορίες.  Ο Ηλίας Ζερβός- Ιακωβάτος εξορίστηκε στα Αντικύθηρα, στους Οθωνούς και τους Αντίπαξους και ο Ιωσήφ Μομφεράτος στην Ερείκουσα. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους Ριζοσπάστες Βουλευτές ήταν και ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο οποίος σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία και ήταν ένας από τους κυριότερους εκφραστές της επτανησιακής σχολής. 

Πηγές: wikipedia.org, alfavita.gr, ionianlibrary.gr, corfuhistory.eu

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland News