Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Το Γηροκομείο Πτωχοκομείο στο λόφο Αβράμη και η ίδρυσή του το 1833

Κατά τον 17ο αιώνα στα χρόνια της Ενετοκρατίας  στο λόφο Αβράμη στήθηκε ένα οχυρό, το οποίο συνδέθηκε με τα τείχη της πόλης στο πλαίσιο της κατασκευής νέου οχυρωματικού συστήματος. 

Η χρησιμότητα του ως φρούριο σταματά στα χρόνια της αγγλικής «προστασίας» καθώς  στις 22 Μαΐου 1833 μετά από συνέλευση της Ιονίου Γερουσίας και τη σύμφωνη άποψη του λόρδου Άγγλου Αρμοστή Nougent αποφασίζεται στο σημείο αυτό η ίδρυση Γηροκομείου, που τότε είχε την ονομασία Πτωχοκομείο. 

Η ονομασία «Πτωχοκομείο» δεν ήταν καθόλου τυχαία. Στα χρόνια εκείνα μεγάλο μέρος του κερκυραϊκού λαού μαστιζόταν από την εξαθλίωση και την ένδεια. Αρχικός σκοπός του ήταν η περίθαλψη και η μέριμνα σε περιορισμένο αριθμό πτωχών τροφίμων. 

Το Γηροκομείο Πτωχοκομείο στο λόφο Αβράμη και η ίδρυσή του το 1833

Το 1837 η προηγούμενη απόφαση για την ίδρυση του Πτωχοκομείου συμπληρώθηκε με πράξη της Ιονίου Γερουσίας και με τη σύμφωνη αυτή γνώμη ενός άλλου Αρμοστή του Douglas. 

Ωστόσο, υπήρχαν πολλά οικονομικά προβλήματα για το νεοϊδρυθέν ίδρυμα. Αν και υπήρξαν κάποιες δωρεές και έσοδα από το δίσκο που περιφερόταν στις εκκλησίες, ήταν αρκετά δύσκολο να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι. 

Πολλά χρόνια αργότερα ένας από τους πιο δραστήριους Δημάρχους της Κέρκυρας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των τροφίμων.  Το 1978 άλλαξε τον τίτλο του ιδρύματος από Γηροκομείο σε Κ.Ι.Π.Π.Η, δηλαδή Κερκυραϊκό Ίδρυμα Προστασίας Περιθάλψεως Ηλικιωμένων και τις εγκαταστάσεις.

Το 1988 έγινε μια προσπάθεια αναπαλαίωσης του ιστορικού κτιρίου, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. 

Σήμερα, το εγκαταλελειμμένο πλέον κτίριο στέκει επιβλητικό  στην κορυφή του λόφου Αβράμη. 

Πηγές: girokomeiokerkyras.gr, corfuhistory,eu 

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News