Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Το Χρηματιστήριο Borsa στην Ευγενίου Βουλγάρεως το 1841 με 1943

«Γενικά μπορούμε να πούμε ότι στα μεγάλα έργα του Κερκυραίου αρχιτέκτονα επικρατεί μια απλότητα και μια αρμονία. Δεν έχει ένα τυπικό στυλ. Κάθε σύνδεση είναι μοναδική». Αυτά είναι τα λόγια της καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής Αφροδίτης Αγοροπούλου – Μπιρμπίλη για τον σημαντικότερο αρχιτέκτονα του 19ου αιώνα Ιωάννη Χρόνη. Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται όταν αντικρίζουμε τα μεγάλα έργα του που σώζονται. Ωστόσο, σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας ήταν και τα έργα του τα οποία δεν υπάρχουν πια. Ένα απ’ αυτά ήταν και το Χρηματιστήριο ή αλλιώς Borsa το οποίο βρισκόταν κοντά στην καθολική μονή της Ευαγγελίστριας (Annunziata ) επί της σημερινής οδού Ευγενίου Βουλγάρεως.

Η ίδρυση του Χρηματιστηρίου τα χρόνια εκείνα στην Κέρκυρα αποδεικνύει ότι το επίπεδο της οικονομίας ήταν υψηλό. Από τα σωζόμενα σχέδια του Ιωάννη Χρόνη πληροφορούμαστε ότι το κτίριο εξωτερικά ακολουθούσε τη γενικότερη μορφή των εμπορικών οικοδομών εκείνης της περιόδου στην οδό Ευγενίου Βουλγάρεως με τα βόλτα στο ισόγειο. Όσον αφορά το εσωτερικό, ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας το διακόσμησε με κίονες κυρίως στο ισόγειο.

Το Χρηματιστήριο Borsa στην Ευγενίου Βουλγάρεως το 1841 με 1943

Το κτίριο είχε τρεις εισόδους και δύο κλιμακοστάσια. Το ισόγειο προοριζόταν για τις βασικές λειτουργίες ενός Χρηματιστηρίου. Στον πρώτο όροφο λειτουργούσε ένα είδος λέσχης με μπιλιάρδα και άλλα παιγνίδια ενώ ο δεύτερος όροφος αποτελούσε μια κατοικία. Το Χρηματιστήριο (Borsa) κτίστηκε το 1841. Είχε προηγηθεί τελετή θεμελίωσης στις 14 Απριλίου του ίδιου χρόνου σύμφωνα με την εφημερίδα «Gazzetta». Για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κτίριο αυτό στεγαζόταν η Αστυνομία Πόλεων. Δυστυχώς, το δεύτερο μεγάλο δημόσιο κτίριο που σχεδίασε και κατασκεύασε ο Κερκυραίος Ιωάννης Χρόνης καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των Γερμανικών βομβαρδισμών το 1943.

Πηγή: Ιωάννης Χρόνης: ο μεγάλος Κερκυραίος αρχιτέκτονας, Περιβαλλοντική ομάδα 1ου Τ.Ε.Ε Κέρκυρας, 2006 Συντονιστής εργασίας: Θεοφάνης Ι. Κυπριώτης Τα σχέδια του Χρηματιστηρίου Borsa

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News