Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Τα «παιδάρια» της Κέρκυρας του 1866 γράφουν ιστορία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο

Τα «παιδάρια» της Κέρκυρας του 1866 γράφουν ιστορία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο

Του Λινάρδου Πέτρου για την εφημερίδα ΒΗΜΑ

Αν σκάψουμε στη μνήμη πιο βαθιά θα συναντήσουμε τη γνωριμία των Ελλήνων με το ποδόσφαιρο σε πρώιμη εποχή. H Κέρκυρα δεν είχε ενωθεί ακόμη με την Ελλάδα, όπως και τα άλλα νησιά του Ιονίου (1864), όταν παιζόταν μαζί με το κρίκετ και ποδόσφαιρο. 

Η πρώτη διεθνή ποδοσφαιρική συνάντηση Άγγλων και Ελλήνων με συμμετοχή Ισραηλιτών, έγινε στην Κέρκυρα το 1866, κατά την οποίαν ενίκησε η ελληνική ομάδα.

Σε εφημερίδα της Αθήνας («Αλήθεια» 4ης Φεβρουαρίου 1866) καταγράφεται ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των αξιωματικών ενός βρετανικού πολεμικού που ναυλοχούσε στο νησί των Φαιάκων και μιας ομάδας «ορθοδόξων και εβραίων» νεαρών παικτών που νίκησαν τους... μεγαλεπήβολους άγγλους σφαιροπαίκτας «υπό τον ενθουσιασμόν τρισχιλίων περίπου φιλοθεαμόνων, οίτινες άπαντες και πάσης τάξεως και δόγματος ησθάνοντο το εγχώριον φιλότιμον... Οι κ.κ. Αγγλοι είχον υπέρ αυτών την εξιδιασμένην ικανότητα, την κατοχήν του παιγνιδίου και την φυσικήν υπεροχήν της ηλικίας. Και μολαταύτα τα παιδάρια... ενίκησαν». (H «ανακάλυψη» έγινε από τον εξαίρετο ιστορικό, αείμνηστο Νικ. Πολίτη, και καταγράφεται στο βιβλίο του «Πατραϊκός Αθλητισμός», Τόμος I, Αχαϊκές Εκδόσεις, 1994).

Πρόκειται για την πρώτη κάλυψη στην ελληνική γλώσσα ποδοσφαιρικού αγώνα. Δοθέντος ότι ο αγώνας έγινε το 1866 - πριν από 140 χρόνια - τα «παιδάρια» της Κέρκυρας είχαν κλωτσήσει μπάλα νωρίτερα.

Πηγή: http://www.tovima.gr/

Του Λινάρδου Πέτρου

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News