• ixo

Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ρεβέκκα Ααρών: Η Κερκυραία που έζησε στο Άουσβιτς

Η Ρεβέκκα Ααρών γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1927. Ο πατέρας της ήταν υδραυλικός από τη Κεφαλονιά. Στην προσπάθεια του για αναζήτηση καλύτερης εργασίας κατέληξε στην Κέρκυρα. Αργότερα, γνώρισε 

Ρεβέκκα Ααρών: Η Κερκυραία που έζησε στο Άουσβιτς

και παντρεύτηκε την κόρη ενός υδραυλικού. Στη συνέχεια άνοιξε δικό του κατάστημα όπου απασχολούσε 2-3 εργάτες. Η μητέρας της Ρεβέκκας ήταν ράφτρα. Η οικογένεια ζούσε σε σπίτι στην εβραϊκή συνοικία και είχε στη δούλεψη της δύο υπηρέτριες.

Πριν από το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στην Κέρκυρα ζούσαν 3000 Εβραίοι σε σύνολο 30000 κατοίκων. Στις σχέσεις τους υπήρχε αλληλεγγύη.

Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν προς το χειρότερο για την εβραϊκή κοινότητα με την κήρυξη του πολέμου. Οι Εβραίοι της Κέρκυρας αντιμετώπισαν εξ αρχής μια σκληρή στάση από τους Γερμανούς κατακτητές.

Χαρακτηριστικά η Ρεβέκκα Ααρών περιγράφει τα εξής: “ Στην αρχή είχαν μια πινακίδα που έγραφε "ΕΒΡΑΙΟΙ" και έπρεπε να βάζουν οι Εβραίοι σε όλα τους τα μαγαζιά, για να μην μπαίνει μέσα κανένας. Ο πατέρας μου ο άχαρος την είχε πίσω από την πόρτα κορνιζαρισμένη. Κάποια μέρα ένας άνθρωπος ήρθε με δύο γερμανούς στρατιώτες και λέει του πατέρα μου: "Πού την έχεις την πινακίδα;". "Πίσω από την πόρτα", λέει αυτός."Οχι" του απαντά "πρέπει να την βάλεις μπροστά γιατί απαγορεύεται να μπαίνουν οι Γερμανοί σε εβραϊκά μαγαζιά, δεν πρέπει να ψωνίζουν από εσάς". Εμένα που ήμουν μπροστά τόσο πολύ μου στοίχισε που έκατσα σε μιά άκρη μαζεμένη και καταφοβισμένη... Ύστερα ο πατέρας μου είπε ότι αυτός ο άνθρωπος με το ξερο καπέλο ήταν ο Κόλλας, ο Δήμαρχος.” Το περιστατικό αυτό έγινε όταν ήταν 14 ετών.

Στη συνέχεια, για πέντε χρόνια η οικογένεια της φυγαδεύτηκε στους Κουραμάδες. Τότε, με την άφιξη των Γερμανών ο πρόεδρος του χωριού τους κατέδωσε από το φόβο μήπως οι Γερμανοί θα έκαιγαν το χωριό αν τους ανακάλυπταν.  Έτσι,  κατέβηκαν στην πόλη για να παραδοθούν στο Δημαρχείο.

Η αρχή του εφιάλτη που θα ζούσε είχε μόλις αρχίσει καθώς πάρθηκε η απόφαση όλοι οι Εβραίοι της Κέρκυρας να μεταφερθούν στον Πειραιά και από κει στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Το καλοκαίρι του 1944 εκτοπίστηκαν από το Χαϊδάρι στην Πολωνία.

Ρεβέκκα Ααρών: Η Κερκυραία που έζησε στο Άουσβιτς 

Σε νεαρή ηλικία μεταφέρθηκε όπως και άλλοι συμπατριώτες της στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Άουσβιτς - Μπίρκεναου. Εκεί δούλεψε στο κομάντο όπου μετέφεραν πατάτες στη Μπούνα. Ύστερα, μεταφέρθηκε για καταναγκαστική εργασία στο Bergen - Belsen  στην κατασκευή αλεξίπτωτων. Μετά την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μεταφέρεται στο Celle και τέλος στην Ελλάδα.

Οι δραματικές στιγμές που έζησε η Ρεβέκκα Ααρών στα στρατόπεδα της κτηνωδίας των Ναζί αποτελούν μια σελίδα από ένα κεφάλαιο της νεότερης κερκυραϊκής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Η Ρεβέκα ήταν τότε 14 ετών και έχει πει χαρακτηρηστικά: " Κάποιος θα πρέπει να βγει να πει τι τραβήξαμε εμείς οι Κερκυραίοι στο Άουσβιτς. Τους δικούς μας τους έκαιγαν στο κρεματόριο αριθμός 9, που αργότερα ανατίναξε ο Μπαρούχ ο οποίος είχε πολεμήσει και στην Αλβανία..."

Πρόσφατα και πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή  σε ηλικία 91 ετών η τελευταία Κερκυραία - Εβραία επιζήσασα από τη φρίκη των στρατοπέδων ναζισμού κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.        

Ρεβέκκα Ααρών: Η Κερκυραία που έζησε στο Άουσβιτς   

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News