Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Παλαιόπολη: η αρχαία πόλη της Κέρκυρας, τα αξιοθέατα και η ιστορία της

Μια βόλτα στην περιοχή που αναπτύχθηκε η πόλη της Κέρκυρας στα αρχαία χρόνια δεν είναι μόνο απολαυστική αλλά είναι μια ευκαιρία για ένα ταξίδι στο χρόνο. 

Η Παλαιόπολη όπως είναι η ονομασία της βρίσκεται στη περιοχή Κανόνι και εκτείνεται από τη λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου εκεί όπου κάποτε ήταν το αρχαίο Υλλαϊκό λιμάνι έως τον κόλπο της Γαρίτσας, στο λιμάνι του ομηρικού βασιλιά των Φαιάκων Αλκινόου. 

Παλαιόπολη: η αρχαία πόλη της Κέρκυρας, τα αξιοθέατα και η ιστορία της

Εντός του αρχαιολογικού χώρου πολλά είναι αυτά που μπορεί να δει ο επισκέπτης. Αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα λείψανα της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Επισκόπου Κέρκυρας  Ιοβιανού του 5ου αιώνα μ.Χ. 

Σε κοντινή απόσταση από το παλαιοχριστιανικό ναό βρίσκεται η αρχαία αγορά. Πρόκειται για έναν υπαίθριο χώρο που αποτελούσε το εμπορικό, θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της πόλης. Στο ανατολικό άκρο της διακρίνονται τμήμα αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων. Στην ίδια περιοχή οι ανασκαφές έφεραν στο φως λουτρικές εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από τα τέλη του 1ου με αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Επίσης, στους ρωμαϊκούς χρόνους έγινε οικοδόμηση ωδείου και στοάς. 

Στην περιοχή του Μον Ρεπό, στο κτήμα όπου βρίσκονταν τα θερινά ανάκτορα ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τον Δωρικό ναό του Καρδακίου που χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Εντός του Μον Ρεπό σώζεται ένας ακόμα αρχαίος ναός αφιερωμένος στην Ήρα και είναι από τους πιο περίτεχνα διακοσμημένους ναούς της αρχαϊκής Ελλάδας κτισμένος γύρω στο 610 π.Χ. 

Παλαιόπολη: η αρχαία πόλη της Κέρκυρας, τα αξιοθέατα και η ιστορία της

Στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Κανονιού σώζονται λείψανα του αρχαϊκού ναού της Αρτέμιδος Γοργούς που κτίστηκε ανάμεσα στο 590  και 580 π.Χ. 

Στην περιοχή του Κανονιού οι έρευνες ανέδειξαν εργαστήρια κεραμικής. 

Ο χώρος της Παλαιόπολης αρχίζει να κατοικείται από Κορίνθιους αποίκους στα τέλη του 8ου αιώνα μ. Χ.  Η Παλαιόπολη ακμάζει στα αρχαϊκά χρόνια, στα ύστερα ελληνιστικά χρόνια στο χώρο της αγοράς και του λιμανιού. Η Παλαιόπολη καταστρέφεται και εγκαταλείπεται τον 5ο αιώνα μ.Χ. μετά από λεηλασίες των Βησιγότθων. 

Πηγές: odysseus.culture.gr, paleopolis.ba.iac.cnr.it, greece.terrabook.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland News