Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Οι παραδοσιακές φορεσιές της Κέρκυρας και η ιστορία τους

Οι παραδοσιακές φορεσιές της Κέρκυρας και η ιστορία τους

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νικόλαο Βαβρίτσα όπως κάθε έκφραση λαϊκής δημιουργίας, έτσι και οι παραδοσιακές φορεσιές πήραν την σημερινή τους μορφή μετά από μακραίωνη διαδρομή αλληλοεπιδράσεων και εξελίξεων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Στην Κέρκυρα όπως και στα υπόλοιπα νησιά η μακραίωνη επαφή με τους κατακτητές της από τη Δύση επηρέασε αναπόφευκτα και την ένδυση των κατοίκων της.

Οι επιρροές  στο ντύσιμο των Κερκυραίων είναι πολλές από τα χρόνια της Ενετοκρατίας. Κάτι που είναι φανερό από τις ξενόφερτες λέξεις που ονομάτισαν οι ντόπιοι για τα διάφορα μέρη της ενδυμασίας τους που προέρχονται από  τις αντίστοιχες ενετικές όπως ροκέτο και ταμπάρο.

Οι παραδοσιακές φορεσιές της Κέρκυρας και η ιστορία τους

Ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή χωρίζονται οι γυναικείες φορεσιές της Κέρκυρας. Έτσι έχουμε τις γυναικείες ενδυμασίες της Λευκίμμης, της Μέσης,  του Γύρου, του Όρους, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων. Ακόμα, οι ενδυμασίες χωρίζονταν σε καθημερινές, κυριακάτικες και νυφιάτικες και ανάλογα με την ηλικία σε φορεσιές νέας κοπέλας, παντρεμένης και χήρας.

Σε αντίθεση με την γυναικεία ενδυμασία, η ανδρική ήταν ίδια σε όλη την Κέρκυρα. Η ανδρική στολή που ξεχώριζε ήταν η βλάχικη που τη φορούσαν στην Κασσιώπη, την Πλατυτέρα και τη Γαρίτσα.

Η παραδοσιακή γυναικεία ενδυμασία αποτελείται από ένα μεγάλο και άνετο φόρεμα. Το πάνω μέρος του καλύπτεται με κεντημένο γιλέκο με μακριά μανίκια που έχει στολίδια και κοσμήματα που κρέμονται από το στήθος. Μέρος της στολής είναι η ποδιά με κεντήματα. Ακόμη, ένα μαντήλι είναι δεμένο γύρω από τη μέση. Αυτό που ξεχωρίζει στην γυναικεία φορεσιά είναι το κάλυμμα της κεφαλής που αποτελείται από έγχρωμο μαντήλι τυλιγμένο γύρω από το κεφάλι με ένα λευκό μαντήλι. Εντυπωσιακά στο κεφαλομάντηλο είναι τα λουλούδια και τα στολίδια.

Η παραδοσιακή ανδρική ενδυμασία είναι πιο απλή από τη γυναικεία και είναι παρόμοια με τα υπόλοιπα Επτάνησα. Στο πάνω μέρος έχουμε λευκό πουκάμισο με φαρδιά  μανίκια ενώ ένα γιλέκο φοριέται πάνω από το πουκάμισο και μια ταινία τυλίγεται γύρω από τη μέση. Το κεφάλι καλύπτεται από ένα καπέλο από άχυρο (τρίτσα). Σπανιότερα ο Κερκυραίος φορούσε φέσι τουνέζικο.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο οι παραδοσιακές ενδυμασίες σταδιακά έδωσαν τη θέση στο σύγχρονο τρόπο ένδυσης. Μερικοί από τους παράγοντες ήταν ο τουρισμός, η αστυφιλία και ο νέος τρόπος ζωής.

Το ευχάριστο είναι ότι  στις μέρες μας  έχουμε τη τύχη χάρη στους πολιτιστικούς χορευτικούς συλλόγους του νησιού να απολαμβάνουμε τις κερκυραϊκές παραδοσιακές φορεσιές σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και την πόλη της Κέρκυρας το καλοκαίρι.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Off Town

Άνω Πυργί, Ύψος

Δείτε live

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

  1. Ζητούνται πωλητές/τριες από κατάστημα στην παλιά πόλη 25.07.26
  2. Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο στον Άγιο Γεώργιο Πάγων 25.07.26
  3. Ζητούνται τυλιχτής και ψήστης για το ψητοπωλείο Πάπρικα 25.07.26
  4. Zητείται προσωπικό από το super market Diellas 25.07.26
  5. Ζητείται πωλήτρια/ής για το Nostos Food Hall 24.07.26
  6. Ζητείται βοηθός προισταμένης οροφοκομίας για το Ella Alkyna στον Άγιο Γόρδιο 24.07.26
  7. Ζητείται μάγειρας/ισσα από πιτσαρία στο Σολάρι 24.07.26
  8. Ενοικιάζεται διαμέρισμα στην Παλιά πόλη 24.07.26
  9. Ζητείται καθαρίστρια από μεζεδοπωλείο στη Σπηλιά 24.07.26
  10. Ζητείται προσωπικό από το ξενοδοχείο Divani Corfu Palace 24.07.26
  11. Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα 23.07.26
  12. Ζητείται υπάλληλος από το τουριστικό γραφείο Lord Travel 23.07.26
  13. Ζητείται Service από το Almyra Beach Bar 23.07.26
  14. Ζητείται προσωπικό από τον παιδότοπο Πειρατές/ Melia pool bar restaurant 23.07.26
  15. Ζητείται προσωπικό για bar και service από το Sueno all day bar στο κέντρο 23.07.26
  16. Ζητείται νοσηλευτής/ρια χειρουργείου από τη Γενική κλινική Κέρκυρας 22.07.26
  17. Ζητείται υπάλληλος διαχείρισης Medical insurance claims από τη Γενική Κλινική Κέρκυρας 22.07.26
  18. Ζητείται υπάλληλος υποδοχής/ρεσεψιόν από τη Γενική κλινική Κέρκυρας 22.07.26
  19. Ζητείται προσωπικό από το εστιατόριο Artisti στην πλατεία Λεμονιάς 22.07.26
  20. Ζητείται προσωπικό από την επιχείρηση Κρητικός στο κέντρο της πόλης 22.07.26
  21. Ζητείται προσωπικό από το Spyros bar restaurant στον Κοντογιαλό 22.07.26
  22. Ζητείται προσωπικό από το Δέσποινα Bakery House 22.07.26
  23. Ζητείται προσωπικό για το κατάστημα Kamalion 22.07.26
  24. Ζητείται κρεοπώλης από εστιατόριο στην πόλη 22.07.26
  25. Ζητείται συνεργάτης από studio Pilates Reformer 22.07.26
  26. Ζητείται παρκαδόρος από κατάστημα στην πόλη 22.07.26
  27. Ζητείται barman από το Spianada meats and greens 22.07.26
  28. Ζητείται ψήστης από το Pane e Souvlaki 22.07.26
  29. Ζητείται σερβιτόρος/α και βοηθός από το Pane e Souvlaki στην πλατεία Δημαρχείου 22.07.26
  30. Ζητείται σερβιτόρος/α και βοηθός από το Spianada meats and greens 22.07.26