Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Οι φυλακές στο Βίδο το 1925

Ήταν το 1911 όταν η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου πρότεινε και θέσπισε  τον  θεσμό των αγροτικών φυλακών στην Ελλάδα. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1925  οι πρώτες αγροτικές φυλακές το σχέδιο δημιουργίας αγροτικών φυλακών άρχισε να υλοποιείται. 

Από τις πρώτες σε όλη την Ελλάδα ήταν και η αγροτική φυλακή στο νησάκι Βίδο  στην Κέρκυρα. Αρχικά, αποτελούσαν παράρτημα των Εγκληματικών Φυλακών του νησιού ενώ στη συνέχεια το Νοέμβριο του 1946 μετατράπηκαν σε ανεξάρτητες αγροτικές φυλακές.

Οι φυλακές στο Βίδο το 1925

Μετά από τρία χρόνια οι αγροτικές φυλακές στο Βίδο μετονομάζονται σε Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων Πτυχίας. Στις φυλακές αυτές έστελναν νέους ηλικίας από 17 έως 21 ετών για αδικήματα που είχαν διαπράξει στην ηλικία των 12 με 17 ετών. Οι ποινές κάθειρξης έφταναν τα είκοσι χρόνια. Επιπλέον, οι μισοί από τους κρατούμενους ήταν πολιτικοί εξόριστοι. 

Το 1951 ο Germain Colladon, Ελβετός απεσταλμένος του Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκε το 1951 το Βίδο. Η επίσκεψη του ήταν προγραμματισμένη και συνομίλησε μόνο με το διευθυντή των φυλακών. Στην έκθεσή του παρουσιάζει το σωφρονιστήριο ως μια αυτάρκη κοινότητα καταδίκων που είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εκεί τις απαραίτητες γνώσεις για την μετέπειτα ένταξη τους στην κοινωνία. 

Οι φυλακές στο Βίδο το 1925

Ωστόσο, για τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές ανηλίκων στο Βίδο υπάρχουν αντίθετες απόψεις. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες νεαρών κατάδικων της εποχής οι φυλακές αυτές χαρακτηρίζονται τόπος βασανιστηρίων και κολαστήριο. 

Τη δεκαετία του ’60 οι συνθήκες για τους κρατούμενους άλλαξαν προς το καλύτερο μιας και υπήρχαν περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης και οι παιδαγωγικές μέθοδοι κάποιων διευθυντών καλυτέρεψαν. 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 με την άνοδο της τουριστικής ανάπτυξης στην Κέρκυρα αλλάζουν τα πράγματα. Ο ΕΟΤ ενδιαφέρεται για την εκμετάλλευση του Βίδο και με διάταγμα το 1976 παραχωρείται σ’ αυτόν η νησίδα και οι φυλακές κλείνουν. 

Πηγές: corfuhistory, crimetimes.gr 

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland News