Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο ναός του Σωτήρα Χριστού ή Παντοκράτορα στο Καρδάκι

Στις μέρες με λιακάδες είναι μεγάλη απόλαυση για ντόπιους και μη ένας περίπατος με παρέα στο Μον Ρεπό. Στα 258 στρέμματα του κτήματος που μπορούμε να περιηγηθούμε θα συναντήσουμε αρκετά μνημεία με σπουδαία ιστορική αξία. 

Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και ο ναός του Σωτήρα Χριστού ή Παντοκράτορα στο Καρδάκι. Η ιστορία του ναού φτάνει στις αρχές του 16ου αιώνα. 

Αρχικά, ο ναός αποτελούσε ιδιοκτησία της οικογένειας ευγενών Μιδέη. Από τις έρευνες στα αρχεία της Κέρκυρας πληροφορούμαστε για την ίδρυση μικρού μοναστηριού στο ναό στα μέσα του 16ου αιώνα.

Ο ναός του Σωτήρα Χριστού ή Παντοκράτορα στο Καρδάκι

Από τον 17ο αιώνα και μετά το μοναστήρι φαίνεται ως δημόσιο και διοικείται από τους Βενετούς που έχει παραχωρηθεί σε ορθόδοξους κληρικούς.

Ο ναός του Σωτήρα Χριστού ανήκει στη μονόχωρη επτανησιακή βασιλική με τρίπλευρη εξωτερικά αψίδα ιερού και ευρύχωρο νάρθηκα στα δυτικά. Τον 19ο αιώνα κτίστηκε το κωδωνοστάσιο στη νότια πλευρά του περιβόλου. Μια μεταγενέστερη προσθήκη είναι και το ισόγειο κτίσμα  στη νότια πλευρά του ναού που χρονολογείται στα μέσα του 20ου αιώνα.

Εντός του ναού σώζονται τοιχογραφίες στον ανατολικό τοίχο και ελάχιστα σπαράγματα στο βόρειο. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι μπαρόκ τεχνοτροπίας  με  ίχνη  επιχρύσωσης. Στο νότιο τοίχο του νάρθηκα υπάρχει  ταφικό μνημείο με εντυπωσιακό τοιχογραφικό διάκοσμο. 

Στο τύμπανο του αψιδώματος στην παράσταση της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος παριστάνονται δύο από τους κτήτορες του ναού. 

Ακόμα, ενδιαφέρον έχουν το μαρμάρινο περιθύρωμα της βόρειας εισόδου με φυτικά κοσμήματα και το οικόσημο της οικογένειας Χαλικιόπουλου στο κέντρο. 

Πηγή: odysseus.culture.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News