Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας στους Αγραφούς

Είναι το σήμα κατατεθέν του γραφικού χωριού των Αγραφών στη Βόρεια Κέρκυρα. Πρόκειται για το σημερινό ενοριακό ναό της Οδηγήτριας με τη μακρά ιστορία που βρίσκεται στο λόφο στην κορυφή του χωριού.

 Ένας ανηφορικός δρόμος από μικρές πέτρες πλαισιωμένος με πεσσούς οδηγεί στην περίτεχνη κεντρική είσοδο.  Ξεχωρίζουν οι τοιχογραφίες των αγίων Πέτρου και Παύλου δεξιά και αριστερά. 

Στο εσωτερικό του ναού δέος προκαλεί το πέτρινο τέμπλο με εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα. Της ίδιας χρονικής περιόδου συναντάμε εικόνες και τοιχογραφίες στους τοίχους, στην ουρανία και το ιερό. 

Ο ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας στους Αγραφούς

Στη νοτιοδυτική πλευρά του ναού υψώνεται το κωδωνοστάσιο ενώ από τη βόρεια και τη νότια πλευρά ο ναός περιβάλλεται από νάρθηκες. 

Στη σημερινή του μορφή ο ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας είναι μια ευρύχωρη βασιλική επτανησιακού τύπου. 

Η ιστορία του ναού φτάνει στον 13ο αιώνα. Αν και σώζεται αντίγραφο του 18ου αιώνα του ιδρυτικού του ναού, είναι σίγουρη η ακριβής χρονολογία της οικοδόμησης του. Μέσα σ’ αυτό το σημαντικό ντοκουμέντο καταγράφονται χωριά ( Αγραφοί, Αντιπερνοί, Καρουσάδες κ.α.)  και ονόματα ανθρώπων που συνέβαλαν στην ανέγερση του. 

Σε μια γωνιακή πέτρα στην ανατολική πλευρά του ναού αναγράφονται τα ονόματα των μαστόρων Σπύρου Κούστα και Ζαφείρη Βασιλάκη και η χρονολογία 1677. Πιθανόν αυτή η ημερομηνία έχει να κάνει την ανακαίνιση του ναού.

Σύμφωνα με ιστορικά έγγραφα της εποχής πληροφορούμαστε ότι οι παλιοί κτήτορες του ναού ήταν οργανωμένοι σε αδελφότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αδελφότητα αυτή αποτελεί το παλαιότερο γνωστό δείγμα κτητορικής αδελφότητας στην Κέρκυρα. Ακόμα, γνωρίζουμε ότι ο ναός της Οδηγήτριας με απόφαση της αδελφότητας το 1744 μετεβλήθη σε μονή, η οποία έπαψε να λειτουργεί στην τρίτη δεκαετία του 19ου αιώνα. 

Το 1976 ο ναός έχει χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση ως μνημείο « χρήζοντος ειδικής κρατικής προστασίας». 

Πηγές: venetocrazia.wordpress.com, corfiatikoanagnosma.blogspot.com, greece.terrabook.com, koskinad.blogspot.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Corfuland News