Πρόσφατες Αγγελίες
- Ζητείται εκπρόσωπος ηλεκτρονικών πωλήσεων
- Ζητείται προσωπικό από οπτικό κατάστημα
- Ενοικιάζεται διαμέρισμα στο νέο λιμάνι
- Ενοικιάζεται διαμέρισμα στο Μον Ρεπό
- Bρέθηκε κλειδί στο Σολάρι
- Ενοικιάζεται διαμέρισμα στην παλιά πόλη
- Ζητείται νέος/α για τις θέσεις barista και service από καφέ στο κέντρο
- Παραδίδονται μαθήματα πιάνου
- Ζητείται προσωπικό από την εταιρεία Liston - Ευρώπη
- Ενοικιάζεται διαμέρισμα στο κέντρο
Τι παίζει Σήμερα
![]() |
Ο Μιχαήλ Θεοτόκης και ο ρόλος του στην πολιτική σκηνή
Εμφανίσεις:
- Ημ / νία: 24.01.23
Ο Μιχαήλ Θεοτόκης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1842. Υπήρξε γόνος της ιστορικής οικογένειας των Θεοτόκηδων. Πατέρας του ήταν ο Νικόλαος-Ανδρέας Θεοτόκης και μητέρα του η Αδελαΐδα Βεντούρα. Ήταν ο αδερφός του πρωθυπουργού Γεωργίου Θεοτόκη ενώ θείος του ήταν ο επίσης πρωθυπουργός Ιωάννης ( Τζον) Θεοτόκης.
Μέχρι τα 22 του χρόνια έζησε στο νησί των Φαιάκων όπου έλαβε την εγκύκλια παιδεία. Για αρκετά χρόνια ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Εργάστηκε στη μεγάλη ελληνική εταιρεία των Ροδοκανάκη- Πετροκόκκινου αρχικά στο Λονδίνο και μετά στη Σανγκάη.
Όταν επέστρεψε στην Κέρκυρα, ο Μιχαήλ Θεοτόκης ακολούθησε την παράδοση της οικογένειας του. Αρκετά μέλη της διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του νησιού αλλά κυρίως της Ελλάδας.
Εξελέγη δήμαρχος Κερκυραίων δύο φορές, το 1887 και το 1891. Στην πρώτη του θητεία έδωσε έμφαση στον εξωραϊσμό της πόλης. Η δεύτερη δημαρχιακή του θητεία συνδέθηκε με την απόφαση του για την κατεδάφιση της πύλης Porta Reale, η οποία κτίστηκε το 1578 και ήταν η βασική πύλη εισόδου των κατοίκων της υπαίθρου στην πόλη. η απόφασή του αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση ενώ σημαντικές προσωπικότητες των πνευματικών κύκλων της εποχής όπως ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης και ο Λορέντζος Μαβίλης αντιτάχθηκαν στην απόφαση αυτή.
Το 1899 στρέφεται στην κεντρική πολιτική σκηνή με τη συμμετοχή του στο κόμμα του αδελφού του Γεωργίου ως υποψήφιος βουλευτής Κέρκυρας. Θα παραμείνει στο βουλευτικό αξίωμα μέχρι το 1916.
Στη συνεδρίαση της Βουλής της 22ας Ιανουαρίου 1916 εξελέγη Πρόεδρος της ο Μιχαήλ Θεοτόκης παρόλο που ο ίδιος ήταν απών. Βρισκόταν στην Κέρκυρα για την κηδεία του αδελφού του Γεωργίου Θεοτόκη. Ανέλαβε τα καθήκοντα του το Μάιο του 1916 λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν στις συγκοινωνίες με την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Άσκησε τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής για μικρό χρονικό διάστημα καθώς προσβλήθηκε από εξανθηματικό τύφο. Στις 11 Αυγούστου του ίδιου έτους άφησε την τελευταία του πνοή.
Πηγές: sansimera.gr, wikipedia
Συντάκτης: Νίκος Στούπης