Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο λόχος Λαντζίδη των Κερκυραίων το 1940

Ήταν 24 Νοεμβρίου του 1940. Μια ημέρα που ανήκει στις λαμπρές σελίδες της ιστορίας της Κέρκυρας την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου. 

Όλα ξεκίνησαν το 1939 όταν  στο Γενικό Επιτελείο του Στρατού της Ιταλίας κυκολοφορούσε σχέδιο του Μουσολίνι για κατάληψη της Κέρκυρας και των υπόλοιπων Επτανήσων. Η επιχείρηση αυτή θα είχε διάρκεια 14 μέρες. 

Παρόλο που οι Ιταλοί νόμιζαν ότι αποστολή αυτή που θα ενισχυόταν και από την αεροπορία και τι ναυτικό θα ήταν μυστική, η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη πληροφορίες για το σχέδιο αυτό. 

Στις 26 Οκτωβρίου του 1940 η χερσαία απόβαση στην Κέρκυρα ματαιώνεται λογγό σφοδρής κακοκαιρίας. Την 1η Νοεμβρίου ακολουθεί εναέρια επίθεση. Εκατοντάδες άμαχοι βρίσκουν το θάνατο και πολλά κτίρια ισοπεδώνονται. 

Ο λόχος Λαντζίδη των Κερκυραίων το 1940

Η κατάσταση ήταν κρίσιμη και το ελληνικό Γενικό Επιτελείο του Στρατού αποφασίζει να μεταφερθεί ένα τμήμα του Τάγματος του Βασίλειου Πετρόπουλου στη Θεσπρωτία και να μεταφερθούν ορισμένοι άνδρες από την Κέρκυρα. 

Με μεγάλο ενθουσιασμό συγκεντρώνονται πάνω από 200 εθελοντές Κερκυραίοι  ενώ το διάταγμα του Γενικού Επιτελείου ζητούσε μόνο 100. Ο διοικητής του αποσπάσματος ήταν ο Δημήτριος Λαντζίδης. Ο λόχος Λαντζίδη ονομάστηκε επίσημα « Αποβατικό απόσπασμα» ενώ πολλοί λόγω της δυσκολίας της αποστολής τους τον ονόμασαν « Λόχο θανάτου». 

Αποστολή τους ήταν να καθυστερήσουν την προέλαση των δυνάμεων του Μουσολίνι στις περιοχές της Θεσπρωτίας. Πιο συγκεκριμένα, ήταν η έμμεση υποστήριξη ενός άλλου ελληνικού αποσπάσματος στην περιοχή και η επίθεση στο χώρο συγκέντρωσης μεταφορικών στα μετόπισθεν των Ιταλών. 

Αν και οι συνθήκες οι καιρικές ήταν δύσκολες, τη νύχτα στις 23 Νοεμβρίου του 1940 ο λόχος Λαντζίδη έφτασε στη Θεσπρωτία χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους Ιταλούς. Ωστόσο, το σχέδιο του αιφνιδιασμού των Ιταλών σταμάτησε όταν ο υποδιοικητής του τμήματος πυροβόλησε το παρατηρητήριο των Ιταλών και ο λοχαγός Λαντζίδης έδωσε εντολή για πυροβολισμό μιας ιταλικής φάλαγγας οχημάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η ιταλική μεραρχία και ο λόχος ακινητοποιήθηκε όλο το βράδυ από το ιταλικό πυροβολικό. 

Ο λόχος Λαντζίδη των Κερκυραίων το 1940

Όταν ξημέρωσε η 24 Νοεμβρίου του 1940 ο λόχος Λαντζίδη άρχισε να κατευθύνεται προς τα ηπειρωτικά παράλια. Τότε δέχτηκαν επίθεση από τις ιταλικές δυνάμεις. Οι κερκυραίοι στρατιώτες έμειναν καθηλωμένοι σε μια κοντινή παραλία. Ακολούθησε μάχη που κράτησε μέχρι τις 4 το απόγευμα. Δεν υπήρχαν άλλα πυρομαχικά και ο τραυματίας λοχαγός Λαντζίδης αναγκάστηκε να παραδοθεί. Από την ελληνική αποστολή 60 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 45 ήταν οι τραυματίες και 80 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. 

Πηγές: mixanitouxronou.gr, inewsgr.com, defence-point.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland News