Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο Κυλινδρόμυλος και το Μακαρονοποιείο στο Μαντούκι

Από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα η βιομηχανική ανάπτυξη στην Κέρκυρα έφτασε στην ακμή της. Από όλο το νησί η περιοχή που συγκέντρωνε τις περισσότερες βιοτεχνίες και βιομηχανίες ήταν αυτή του Μαντουκιού. 

Το 1885 ο Γεώργιος Σοφιανόπουλος, έμπορος σιτηρών με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας ιδρύει στο Μαντούκι κυλινδρόμυλο και στη συνέχεια μακαρονοποιείο. Δύο χρόνια αργότερα, θα συνεργαστεί με έναν άλλο έμπορο σιτηρών τον Βασίλειο Ζαφειρόπουλο από τα Καλάβρυτα. 

Ο Κυλινδρόμυλος και το Μακαρονοποιείο στο Μαντούκι

Ο Βασίλειος Ζαφειρόπουλος δεν ασχολήθηκε στην Κέρκυρα μόνο με τη βιομηχανία αλλά υπήρξε και Δήμαρχος Κερκυραίων κατά το χρονικό διάστημα 1959-1964 και πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας από ο 1955 έως το 1968. 

Στη συνέχεια, ο Σοφιανόπουλος με τον Ζαφειρόπουλο συνεργάζονται με τον Γεώργιο Δαλιέτο και ιδρύουν την εταιρεία με την επωνυμία « Γ. Δαλιέτος και Σια». Τότε, ήταν που οικοδομήθηκε κι ένας ατμόμυλος στο βιομηχανικό συγκρότημα.  Η διάρκεια της εταιρείας αυτής θα κρατήσει μέχρι και το 1908 όπου ο Γεώργιος Δαλιέτος αποχωρεί απ’ αυτή και μεταφέρει τις ίδιες δραστηριότητες σε άλλη  επιχείρηση στην περιοχή της Γαρίτσας. 

Το εργοστάσιο αυτό έφτασε στο σημείο να απασχολεί μέχρι και 150 με 200 άτομα. Εξελίχθηκε σε μια επιτυχημένη μακαρονοποιία με προϊόντα αρίστης ποιότητας. Τα προϊόντα της εξάγονταν στην Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και τη Νότια Ιταλία. 

Το εργοστάσιο λειτούργησε μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Το 1993 η εταιρεία με την επωνυμία Π. Β. Ζαφειρόπουλος και Σια κήρυξε πτώχευση και ακολούθησε πλειστηριασμός του μηχανολογικού εξοπλισμού και των κινητών πραγμάτων του εργοστασίου. 

Δυστυχώς, στις μέρες μας το ιστορικό αυτό βιομηχανικό συγκρότημα δεν σώζεται μιας τα περισσότερα από τα κτίρια του έχουν καταρρεύσει ενώ στη θέση τους έχει οικοδομηθεί πενταόροφη πολυκατοικία. 

Το βιομηχανικό συγκρότημα αποτελούταν από διαφορετικά κτίρια που ανήκαν σε διαφορετικές χρονολογικές περιόδους. Το πολυώροφο κτίριο στο κέντρο του συγκροτήματος έχει αρχιτεκτονικά στοιχεία του ελληνικού μοντέρνου κινήματος. Η κύρια είσοδος του ήταν από την οδό Ξενοφώντος Στρατηγού. Μέχρι το 1967 το εργοστάσιο είχε άμεση επαφή με τη θάλασσα. 

Πηγές: Μαντούκι, ένα ταξίδι στο χρόνο, Περιβαλλοντική ομάδα 1ου Τ.Ε.Ε Κέρκυρας, 2005, Επιμέλεια: Θεοφάνης Ι. Κυπριώτης, 4lyk-kerkyr.ker.sch.gr, Βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Κέρκυρας, Ανδρέας Γουλής

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland News