Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

O ιστορικός ναός του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτη στην Άνω Κορακιάνα

Σε μια ξεχωριστή τοποθεσία με πανοραμική θέα στο παραδοσιακό χωριό της Άνω Κορακιάνας  βρίσκεται ο ιστορικός ναός του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτη. 

Η μνήμη του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτη εορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο. 

Η ιστορία του ναού φτάνει στον 17ο αιώνα. Σύμφωνα με χειρόγραφο του Θεόφιλου Προσαλένδη γαιοκτήμονα της περιοχής ο ναός θεμελιώθηκε το 1640. Στην αρχική του οικοδομική φάση ήταν μια μονόκλιτη βασιλική ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν δύο μικρά παράπλευρα κλίτη. 

O ιστορικός ναός του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτη στην Άνω Κορακιάνα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι τοιχογραφίες εντός του ναού κατά τα πρότυπα των ζωγράφων της Κρητικής σχολής. Σε μια απ’ αυτές εικονίζεται και ο τιμώμενος Άγιος Ισίδωρος. 

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση και παλιές χειρόγραφες φυλλάδες ήταν πολλά τα θαύματα του Αγίου Ισιδώρου. Δύο απ’ αυτά ήταν η διάσωση του Ευσταθίου Μεταλληνού το 1875 και η διάσωση του γιου του Επαμεινώνδα από το χωριό Άφρα το 1925. Τα θαύματα αυτά απεικονίζονται σε εικόνα του Αγίου Ισιδώρου στο εσωτερικό του ναού. Η εικόνα χρονολογείται από το 1950 ενώ από το 1990 την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου λιτανεύεται  για να τιμήσουν τον Άγιο Ισίδωρο για τα θαύματα του στο χωριό της Άνω Κορακιάνας. 

O ιστορικός ναός του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτη στην Άνω Κορακιάνα

Ο Άγιος Ισίδωρος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου γύρω στο 350 μ.Χ.  Διέθετε σπουδαία θεολογική κατάρτιση αλλά η μόρφωσή του δεν σταματούσε εκεί καθώς είχε γνώσεις μαθηματικών, αστρονομίας, φιλοσοφίας, ιατρικής, αστρονομίας και αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Χιλιάδες είναι οι επιστολές του όπου ασχολείται με την  ερμηνεία της Αγίας Γραφής. Στο δέλτα του ποταμού Νείλου στην περιοχή του Πηλουσίου αποσύρθηκε και ασκήτεψε για το υπόλοιπο της ζωής του. Στις 4 Φεβρουαρίου του 437 μ.Χ. έφυγε από τη ζωή στη μονή όπου ζούσε. 

Πηγές: proskynitis.blogspot.com, pemptousia.gr, agioreitika.net, wikipedia.org

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland News