Τι παίζει Σήμερα

Προσφορές

Κανένα γεγονός
Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης στην Καποδιστρίου

Ο Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης στην Καποδιστρίου

Με την άλωση του Χάνδακα, σημερινό Ηράκλειο, το Σεπτέμβριο του 1669 σήμανε το τέλος του Κρητικού πολέμου και η Βενετία έχασε πια την κυριαρχία της στη Μεσόγειο. Πολλοί ήταν οι Κρήτες πρόσφυγες που προτίμησαν να εγκατασταθούν στα Ιόνια νησιά από το να υποταχθούν στον οθωμανικό ζυγό. 

Ανάμεσα στους πρόσφυγες αυτούς που έφτασαν στην Κέρκυρα ήταν και ο λόγιος ιερομόναχος Νικόδημος Καροφυλλάτος. Με την άφιξη του στο νησί του παραχωρήθηκε εκκλησιαστικό τιμάριο (αγρόκτημα μεγάλης έκτασης) της Παναγίας της Κοντιλονησιώτισσας. 

Επιθυμία του ιερομόναχου ήταν να κτιστεί με δικά του έξοδα ναός της Αγίας Αικατερίνης. Την 1η Αυγούστου του 1690 ξεκίνησε η θεμελίωση του ναού.  Στις 17 Νοεμβρίου του 1690 ολοκληρώνεται η ανέγερση του ναού στη σημερινή οδό Καποδιστρίου. Την ημέρα που εορτάζεται η Αγία Αικατερίνη στις 25 Νοεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια του ναού από το Μεγάλο Πρωτόπαππα Χριστόδουλο Βούλγαρη. 

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική του, πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική. Εντός του ναού υπήρχαν σημαντικές εικόνες του Κρητικού αγιογράφου Στέφανου Τζαγκαρόλα και μια εικόνα του Ιωάννου του Προδρόμου του 14ου αιώνα από την Κρήτη. 

Σώζεται επιγραφή πάνω από τη θύρα του βόρειου τοίχου που αναφέρει τα εξής: 

« Εκ βαράθρων ανηγέρθη ο θείος ναός της Αγίας Αικατερίνης, οικία δαπάνη παρά Νικόδημου ιερομονάχου του Καροφυλλάτου Κρητός εις μνήμην των εαυτού γονέων εν έτει ΑΧΨ». 

Σύμφωνα με τη διαθήκη του ιερομόναχου που συντάχθηκε το 1704 στο συγκρότημα με το ναό και τα άλλα κτίσματα στεγάστηκε ανδρικό μοναστήρι. Επιπλέον, το κείμενο της διαθήκης όριζε να εκπαιδεύονται δύο ή τρεις νέοι με σκοπό να γίνουν ιερείς. 

Ο Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης στην Καποδιστρίου

Κατά την πρώτη περίοδο της Γαλλοκρατίας στα Επτάνησα το 1797 τα εισοδήματα όλων των ορθόδοξων και καθολικών ναών δημεύτηκαν. Το ίδιο συνέβη και με την Αγία Αικατερίνη. 

Το 1887 το συγκρότημα της Αγίας Αικατερίνης περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Κερκυραίων. 

Με την πάροδο των χρόνων ο ναός και τα άλλα κτίσματα υπέστησαν μεγάλες φθορές. Το ευχάριστο είναι ότι όλες οι εργασίες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος της Αγίας Αικατερίνης θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2021. 

Πηγές: ekklisiaonline.gr, corfuhistory

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News