Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο Αρχαίος Ναός του Απόλλωνα στη Ρόδα

Κατά τη διάρκεια του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. η λατρεία του θεού του Φωτός και των τεχνών, Απόλλωνα έφτασε στην ακμή της. Σε όλο τον ελλαδικό χώρο αρκετοί ήταν οι ναοί που κτίστηκαν προς τιμήν του. 

Το ίδιο συνέβαινε και στο νησί των Φαιάκων. Ο θεός Απόλλων λατρευόταν με κάθε λαμπρότητα στη μητρόπολη της Κέρκυρας την Κόρινθο. Οι λατρείες της μητρόπολης αυτής μεταφέρθηκαν και στις αποικίες της.

Ο Αρχαίος Ναός του Απόλλωνα στη Ρόδα

Κατά τη διετία 1938-1939 η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πολύ κοντά στον οικισμό Ρόδα και την ομώνυμη παραλία ίχνη ενός περίπτερου δωρικού ναού. Ο ναός που ήταν αφιερωμένος στο θεό της μουσικής χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ. 

Σήμερα ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα σώζεται στο επίπεδο της θεμελίωσης. Τμήματα των κιόνων του ναού υπάρχουν εντοιχισμένα σε νεώτερη γειτονική οικία. Σημαντικά ευρήματα από την ανασκαφή εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας. 

Στις μακρές πλευρές του περίπτερου ναού οι κίονες ήταν έντεκα ενώ στις στενές ήταν έξι. Η εξωτερική περιμετρική κιονοστοιχία ήταν ιδιαιτέρως επιμελημένη. Στο πίσω μέρος του ναού δεν υπήρχε ξεχωριστός 

Ο Αρχαίος Ναός του Απόλλωνα στη Ρόδα

χώρος. Πιθανότατα η ανωδομή του να ήταν κτισμένη από πλίνθους. 

Στον κύριο εσωτερικό χώρο του ναού εντοπίστηκαν από τους αρχαιολόγους τέσσερα θεμέλια βάθρων όπου υπήρχαν αφιερώματα ή λατρευτικά αντικείμενα. 

Ανατολικά του ναού σώζεται ορθογώνιος βωμός 12 x 2,30 μέτρα. Από τον κύριο βωμό βρέθηκαν λίγες πλάκες. 

Πηγές: art-hellas.blogspot.com, faiakonnisos.blogspot.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Corfuland News