Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο καταλυτικός ρόλος των Κερκυραίων καπεταναίων στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Ναυμαχία της Ναυπάκτου: H αξιομνημόνευτη ναυμαχία και η συμβολή των Κερκυραίων 
 
Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ιστορίας και της πρώιμης νεότερης περιόδου. Αποτελεί υψίστης σημασίας τόσο για τον αριθμό των πλοίων που ενεπλάκησαν τόσο και για τη τακτική που εφαρμόστηκε. Η μάχη διεξάχθηκε ανάμεσα στα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Έληξε με τη υπερήφανη και θριαμβευτική νίκη των δυτικών ύστερα από πέντε ολόκληρες ώρες μάχης και πάνω από 40.000 απώλειες.
 
Ο καταλυτικός ρόλος των Κερκυραίων καπεταναίων στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου
 
Αξίζει ωστόσο, να τονίσουμε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η συμμετοχή των Κερκυραίων, τόσο σε επίπεδο κυβερνητών όσο και αυτό των κωπηλατών. Αρκετοί ωστόσο εύποροι Έλληνες είχαν αναλάβει τη προσφορά να εξοπλίσουν πλοία και είχαν το προνόμιο να βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της επιχείρησης όπως ο Κερκυραίος Χαλικιόπουλος.
Οι Κερκυραίοι είχαν ορκιστεί πίστη στους Βενετούς και είχαν την υποχρέωση να επανδρώσουν τρεις γαλέρες. Το 1571 λοιπόν η Κέρκυρα προσέφερε στους συμμάχους τέσσερα πλοία με τα παρακάτω ονόματα:
 
• Χριστός της Κέρκυρας με επικεφαλή τον Χριστόφορο Κοντόκαλη
• Αετός της Κέρκυρας με τον πλοίαρχο Πέτρο Μπούα
• ‘Αγιος Μιχαήλ  υπό τον Κοκκίνη
• Άγγελος της Κέρκυρας υπό τον Στυλιανό Χαλικιόπουλο
 
Από τους παραπάνω κυβερνήτες που συμμετείχαν στη συγκλονιστική αυτή σύρραξη,  κάποιοι δοξάστηκαν , όπως ο Κοντόκαλης που κατάφερε να συντρίψει ολοσχερώς το πλοίο του Πασά της Ρόδου και να τον αιχμαλωτίσει. Ωστόσο ο κυβερνήτης του Αετού, Πέτρος Μπούας, βρήκε μαρτυρικό θάνατο, αφού οι Τούρκοι τον έγδαραν ζωντανό και το πλήρωμα της γαλέρας του εξολοθρεύθηκε. Ένας ακόμα από τους Κέρκυραίους που υπηρέτησαν στη γαλέρα του Μπούα ήταν ο Θεόδωρος Πικέρνης από τους Καλαφατιώνες. 
Από την Κέρκυρα ξεκίνησαν και στην Κέρκυρα έθαψαν τους νεκρούς τους. Τα λείψανα των ηρώων αυτών ενταφιάστηκαν στον ναό τής Ανουντσιάτα, δηλαδή στον Καθολικό ναό τού Ευαγγελισμού, την περίφημη Λοντσιάδα. 
Συνοψίζοντας, αντιλαμβανόμενοι την άκρως σημαντική συμβολή των αγωνιστών μας στη ναυμαχία της Ναυπάκτου στις 7 Οκτωβρίου του 1571, οφείλουμε να αισθανόμαστε την ευγνωμοσύνη που αρμόζει στους χιλιάδες μαχόμενους προγόνους μας καθώς κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία να αποτρέψουν τους κατακτητές. Από την Κέρκυρα ξεκίνησαν και στην Κέρκυρα έθαψαν τους νεκρούς τους. 
 
Συντάκτρια: Ελεάννα Βασιλάκη
 

Corfuland Live Webcams

Ακταίον Κέρκυρα

Λεωφ. Δημοκρατίας, Παλαιό Φρούριο

Δείτε live

Nautilus

Ανεμόμυλος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News