Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ιούλιος 1827: ο Ιωάννης Καποδίστριας παραιτείται από Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

Ιούλιος 1827: ο Ιωάννης Καποδίστριας παραιτείται από Υπουργός Εξωτερικών για να προσφέρει τις υπηρεσίες στην Ελλάδα

Ήταν Απρίλιος του 1827 όταν η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας με ψήφισμά της εξέλεξε τον Ιωάννη Καποδίστρια για Κυβερνήτη της Ελλάδας για επτά χρόνια.  Αν και  κάποιοι αντέδρασαν αρχικά στην απόφαση αυτή για λόγους ιδίων συμφερόντων, η Συνέλευση με τις υπογραφές 91 πληρεξουσίων έστειλε προσκλητήρια επιστολή στο Ιωάννη Καποδίστρια. 

Ιούλιος 1827: ο Ιωάννης Καποδίστριας παραιτείται από Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

Εκείνες τις ημέρες ο Κερκυραίος πολιτικός βρισκόταν στη Γενεύη και ο αδερφός του Βιάρος παρέλαβε στην Κέρκυρα την προσκλητήρια επιστολή και τα επικυρωμένα αντίγραφα του ψηφίσματος της Εθνοσυνέλευσης. 

Μετά από πρόσκληση του τσάρου Νικόλαου του Α΄ ο Καποδίστριας φτάνει στις 12 Μαΐου στην Αγία Πετρούπολη. Στο ταξίδι του προς τα εκεί πληροφορείται για την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης. 

Επιθυμία του Ιωάννη Καποδίστρια ήταν να αποδεσμευτεί από τα καθήκοντά του στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Στην άφιξη του απολαμβάνει εξαιρετικές  τιμές από τον τσάρο. Τότε ο τσάρος του προσφέρει την παλιά του θέση (υπουργός Εξωτερικών), πολλά χρήματα και δια βίου αποκατάσταση. Ο τσάρος χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να τον πείσει. Ακόμα, και η μητέρα του Μαρία Θεοδώρεβνα προσπάθησε να τον μεταπείσει και ένα από τα επιχειρήματά της ήταν ότι στην Ελλάδα ίσως κινδυνεύσει η ζωή του. Η απάντηση που έδωσε ο Κερκυραίος διπλωμάτης ήταν : «Εάν δεν δεχθώ την εκλογή μου και η Ελλάς γονατίσει, τι θα πουν για μένα; Να ένας άνθρωπος, που θα μπορούσε να τη σώσει και προτίμησε μια λαμπρή θέση στη Ρωσία από τη σωτηρία της πατρίδας του και την άφησε να χαθεί.» 

Ιούλιος 1827: ο Ιωάννης Καποδίστριας παραιτείται από Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

Ήταν τέτοια η αποφασιστικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια που ο τσάρος με βαριά καρδιά αναγκάστηκε να υπογράψει το κείμενο της παραίτησης του πρώην υπουργού του. Τότε ο Νικόλαος ο Α΄ αποφάσισε να του παραχωρήσει ισόβια σύνταξη 60.000 φράγκα σε ανταπόδοση των υπηρεσιών του Καποδίστρια στη ρωσική αυτοκρατορία. 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας αρνήθηκε να δεχθεί αυτά τα χρήματα και ζήτησε από τον τσάρο να προσφέρει ισόβια αυτό το ποσό για την ανακούφιση των παιδιών που πέθαιναν καθημερινά στην Ελλάδα λόγω της άθλιας κατάστασης που βρίσκονταν ο επαναστατημένος λαός . Επιπλέον, πούλησε και τα έπιπλα του στη Ρωσία και τα χρήματα αυτά τα έστειλε στην Ελλάδα για τον αγώνα. 

12 Ιουλίου του 1827 ο Ιωάννης Καποδίστριας  επίσημα παραιτείται από τη  θέση του ως Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας που υπηρέτησε με επιτυχία για οκτώ χρόνια. 

Πηγές: Wikipedia, kapodistrias.info, larissanet.gr 

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News