Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ιονική Τράπεζα: το πρώτο τραπεζικό ίδρυμα επί ελληνικού εδάφους

Ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια που σχεδίασε και κατασκεύασε ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας  για την εποχή του Ιωάννης Χρόνης ήταν και το κτίριο της Ιονικής Τράπεζας. Βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, στην πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα (« πλακάδα τ’ Αγιού»). 

Αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον έχει η όψη του κτιρίου. Ναόσχημη ιωνικού ρυθμού με τοξωτά ανοίγματα.  Ο Ιωάννης Χρόνης κατέληξε σ’ αυτή τη μορφή  ύστερα από τις  υποδείξεις των Βρετανών  εργοδοτών του. Η τράπεζα αυτή ήταν ένα Βρετανικό  ίδρυμα με έδρα το Λονδίνο. 

Στις 2 Μαρτίου 1840 λειτούργησε το πρώτο κατάστημα της « Ιονικής κρατικής τράπεζας» που ήταν και το κεντρικό στην Κέρκυρα.  Τον ίδιο χρόνο ιδρύθηκαν και τα υποκαταστήματα της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου ήταν η κατοικία του εκάστοτε διευθυντή της τράπεζας ενώ στο ισόγειο λειτουργούσαν οι υπηρεσίες της τράπεζας. 

 Η Ιονική Τράπεζα ήταν  το πρώτο τραπεζικό ίδρυμα επί ελληνικού εδάφους.  Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις πρώτες μέρες της ίδρυσής της άρχισαν να κυκλοφορούν τα πρώτα βρετανικά μεταλλικά νομίσματα.

Ιονική Τράπεζα: το πρώτο τραπεζικό ίδρυμα επί ελληνικού εδάφους

Εμπνευστής της ίδρυσης της ήταν ο Αρμοστής Howard Douglas. 

Η έδρα της Ιονικής Τράπεζας ήταν στο Λονδίνο και τα κεφάλαια της τα αντλούσε από κυρίως από Βρετανούς επενδυτές. Εξυπηρετούσε τις συναλλαγές μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των Επτανήσων. 

Πριν την ίδρυση της Ιονικής Τράπεζας τα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν στα Επτάνησα ήταν η τοκογλυφία και ο αποθησαυρισμός. Με τις  εργασίες της Ιονικής Τράπεζας ωφελήθηκε η τοπική αγορά χρήματος και κυρίως ο δευτερογενής ( για τα δεδομένα της εποχής) τομέας.  

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις πρώτες μέρες της ίδρυσής της άρχισαν να κυκλοφορούν τα πρώτα βρετανικά μεταλλικά νομίσματα.

Μετά την Ένωση των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα επέκτεινε τις δραστηριότητές της και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το πιο σημαντικό για εκείνη την περίοδο ήταν  μέχρι και το 1920 διατήρησε το προνόμιο που κληρονόμησε από την Ιόνιο Πολιτεία να εκδίδει χαρτονόμισμα. 

Από το 1920 και μετά η Ιονική Τράπεζα άρχισε να επεκτείνει τις δραστηριότητες και στο εξωτερικό. Άνοιξαν υποκαταστήματα στην Αίγυπτο και την Κύπρο. Το 1975 η Ιονική Τράπεζα πέρασε στα χέρια του Ελληνικού δημοσίου. 

Σήμερα στο νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο αυτό φιλοξενείται το Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τράπεζας. 

 

Πηγές: Ιωάννης Χρόνης: ο μεγάλος Κερκυραίος αρχιτέκτονας, Περιβαλλοντική ομάδα 1ου Τ.Ε.Ε Κέρκυρας, 2006 Συντονιστής εργασίας: Θεοφάνης Ι. Κυπριώτης,  corfu-museum.gr, faiakonnisos.blogspot.com, wikipedia

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News