Πρόσφατες Αγγελίες
- Ενοικιάζεται κατοικία στη Μηλιά Κυνοπιαστών
- Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο στην πόλη
- Ζητείται υπεύθυνος βάρδιας από την εταιρεία Facility Experts
- Ζητείται προσωπικό από την εταιρεία Facility Experts
- Παρέχονται υπηρεσίες μασάζ
- Ζητούνται συνεργάτες από το Mikel Coffee Company στην παλιά πόλη
- Ζητείται προσωπικό από το Pelecas Country Club
- Ζητούνται οδηγοί πολυτελών οχημάτων
- Πωλείται μεζονέτα στο Μαντούκι
- Ζητούνται συνεργάτες από το νέο χώρο του εστιατορίου Venetian Well
![]() |
Η υπόθεση των Στενών της Κέρκυρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Εμφανίσεις:
- Ημ / νία: 29.09.21
Είναι αλήθεια ότι έχουν υπάρξει σημαντικά γεγονότα καθοριστικής σημασίας που έχουν περάσει στα ψιλά της Ιστορίας. Ένα απ’ αυτά έχει να κάνει με τη σύγχρονη κερκυραϊκή ιστορία. Ο λόγος για το Επεισόδιο των Στενών Κερκύρας.
Η Υπόθεση Στενών Κερκύρας ήταν διπλωματικό επεισόδιο που διαδραματίστηκε στον πορθμό της Κέρκυρας τη δεκαετία του 1940 ανάμεσα στην Αλβανία και την Αγγλία.
Όλα άρχισαν το 1944 όταν το βρετανικό πολεμικό ναυτικό είχε αναλάβει την εκκαθάριση του Στενού της Κέρκυρας από τις νάρκες που είχαν ποντισθεί στη συγκεκριμένη περιοχή στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.
Στις 22 Οκτωβρίου 1946 μια βρετανική μοίρα πραγματοποιούσε αβλαβή διέλευση στο Βόρειο Στενό της Κέρκυρας. Το Στενό αυτό εντάσσεται εν μέρει στην αιγιαλίτιδα ζώνη Ελλάδας και Αλβανίας και η έκταση του φτάνει τα 30 μίλια ενώ το πλάτος του κυμαίνεται από 1,5 έως 6 ναυτικά μίλια.
Η βρετανική μοίρα αποτελούταν από δύο καταδρομικά και δύο αντιτορπιλικά. Κατά τη διάρκεια της διέλευσης η βρετανική μοίρα συγκρούστηκε με νάρκες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν τα δύο αντιτορπιλικά και 43 μέλη του πληρώματος να χάσουν τν ζωή τους και άλλα τόσα να τραυματιστούν.
Το περιστατικό συνέβη μέσα στα χωρικά ύδατα της Αλβανίας και ο Βρετανός διοικητής κατέστησε την Αλβανία ως υπεύθυνη. Θεώρησε ότι η Αλβανία προέβη σε βομβαρδισμό ων πλοίων. Οι αλβανικές αρχές υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν την ύπαρξη των ναρκών.
Ακολούθησαν και άλλα επεισόδια. Η Αγγλία επέμενε στη θέση της περί αβλαβούς διέλευσης και της ανάγκης εκκαθάρισης των ναρκών στην αιγιαλίτιδα ζώνη της Αλβανίας. Σε αντίθεση με την Αλβανία που υποστήριζε ότι το Στενό της Κέρκυρας δεν μπορεί να θεωρηθεί στενό διεθνούς ναυσιπλοΐας.
Η Βρετανία διαμαρτυρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και η υπόθεση οδηγήθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η περίπτωση του Στενού της Κέρκυρας αποτέλεσε την αφορμή για τη φύση, τη διατύπωση και το περιεχόμενο του νομικού καθεστώτος των Στενών και γενικότερα του Δικαίου της Θάλασσας. Επιπλέον, έγινε η αρχή για τη θέσπιση κανόνων και αρχών που εμφανίζονται μέχρι σήμερα. Τέλος, τέθηκαν νέοι όροι σε επίπεδο διεθνούς ναυσιπλοΐας αλλά και διεθνούς δικαίου.
Πηγές: powerpolitics.eu, odeth.eu, el.wikipedia.org
Συντάκτης: Νίκος Στούπης