Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

H Σχολή Έφεδρων Αξιωματικών στην Κέρκυρα

Ήταν Ιανουάριος του 1937 όταν ο μετέπειτα νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης έφτασε στην Κέρκυρα για να φοιτήσει στη Σχολή Έφεδρων Αξιωματικών. Δεν έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς σύμφωνα με το αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Ανοιχτά βιβλία» έμεινε οκτώ μήνες στην Κέρκυρα. Ο ίδιος ο ποιητής γράφει στο βιβλίο αυτό για τη διαμονή του στη Σχολή τα εξής: «Αρχές του 1937 η τύχη το έφερε να σκορπίσουμε.

Ο Κατσίμπαλης στο Παρίσι, ο Σεφέρης στην Κορυτσά, εγώ στην Κέρκυρα, μαθητής στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών, απομονωμένος επάνω στο Φρούριο». Χαρακτηριστικό είναι ένα απόσπασμα σχετικά με την αγάπη του ποιητή για το διάβασμα και τους αυστηρούς κανόνες της Σχολής: «με κίνδυνο να φάω τετραήμερο κράτηση, και να χάσω τη μοναδική έξοδο της Κυριακής, διάβαζα τα καινούρια τεύχη, που τα ’κρυβα πίσω από τους Κανονισμούς Ασκήσεων Μονάδων Πυροβόλου, στα μελετητήρια της Σχολής ή τις νύχτες που τύχαινε να φυλάγω θαλαμοφύλακας». Η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών της Κέρκυρας έχει και αυτή τη δική της ιστορία.

Στις 23 Νοεμβρίου του 1889 στα κτίρια του Νέου Φρουρίου στεγάστηκε το Προπαρασκευαστικό Σχολείο Εφέδρων Αξιωματικών. Η ίδρυσή του έγινε ένα χρόνο πριν στην Αθήνα.

Η διάρκεια της σχολής ήταν ετήσια και για πρώτη φορά παρεχόταν στους έφεδρους αξιωματικούς συγκροτημένη εκπαίδευση. Εκατοντάδες απόφοιτοι αξιωματικοί της σχολής στελέχωσαν αργότερα μονάδες του Πεζικού που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στους Βαλκανικούς πολέμους.

H Σχολή Έφεδρων Αξιωματικών στην Κέρκυρα

Το 1911 η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών καταργείται για ένα χρονικό διάστημα και αντικαθίσταται από τους «Ουλαμούς Εφέδρων Αξιωματικών». Την περίοδο του Μεσοπολέμου η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών μεταφέρεται στο παλιό βρετανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παλαιό Φρούριο. Μετά από μερικά χρόνια οι στρατιωτικές υπηρεσίες σταμάτησαν να λειτουργούν στο Παλαιό Φρούριο και το κτίριο αυτό παραχωρήθηκε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Πηγές: diastixo.gr, efedros.blogspot.com, mikrasiatikhekstrateia.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News