Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

H πρώτη μαθητική αντιστασιακή εκδήλωση στην Ευρώπη το Πρωτοκύριακο 1941

Η πρώτη κάθε Νοεμβρίου στην Κέρκυρα (το « Πρωτοκύριακο») είναι συνυφασμένη με την καθιερωμένη λιτανεία που γίνεται τη μέρα αυτή για να τιμηθεί η θαυματουργή επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνα και τη διάσωση του νησιού από την πανώλη του 1673.

Στη σύγχρονη κερκυραϊκή ιστορία το «Πρωτοκύριακο» του Νοεμβρίου από το 1941 και μετά έχει συνδεθεί με την πρώτη αντιφασιστική αντιστασιακή εκδήλωση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αρκετούς μήνες πιο πριν η ιταλική κατοχική διοίκηση προσπαθούσε με προπαγανδιστικές μεθόδους να πείσει τους Κερκυραίους και κυρίως τους νέους ότι έχουν κοινά ιστορικά στοιχεία και συμφέροντα.

H πρώτη μαθητική αντιστασιακή εκδήλωση στην Ευρώπη το Πρωτοκύριακο 1941

Μέχρι τη 19η Ιουνίου του 1941 είχαν διακόψει τη λειτουργία των σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης και ο ιταλικός στρατός είχε αναλάβει την «εκπαίδευση» των νέων με τη διδασκαλία ιταλικών τραγουδιών και της ιταλικής γλώσσας. Οι Έλληνες διευθυντές αντικαταστάθηκαν με Ιταλούς και ορίστηκε η ιταλική γλώσσα ισότιμη με την ελληνική. Επιπλέον, πολλοί κερκυραίοι καθηγητές εκδιώχτηκαν από το νησί όταν αντέδρασαν με έντονο τρόπο για την εισαγωγή του φασιστικού χαιρετισμού στα σχολεία. Στις 2 Νοεμβρίου του 1941 ( « Πρωτοκύριακο») κατά τη διάρκεια της λιτανείας η ιταλική φασιστική νεολαία φέρθηκε με προκλητικό τρόπο στους μαθητές των σχολείων και της Εμπορικής σχολής. Τότε ένας μαθητής σήκωσε την ελληνική σημαία και στη συνέχεια όλοι οι μαθητές προχώρησαν κατά ομάδες από την πλατεία της Ιονικής Τράπεζας, συναντήθηκαν και ενώθηκαν στο Πεντοφάναρο τραγουδώντας τον ελληνικό εθνικό ύμνο, το « κορόιδο Μουσολίνι» και το « πάπια που κορφολούζεσαι» με την επωδό του «κι αδέλφια έχεις Κέρκυρα δεν θα καταδεχθούνε την όμορφή τους αδελφή οι Φράγκοι να χαρούνε» να προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους ντόπιους που ήταν συγκεντρωμένοι για τη λιτανεία.

Οι Καραμπινιέροι άρχισαν να κυνηγούν και να χτυπούν τους μαθητές και οι μαθητές τους απαντούσαν με πέτρες. Αργότερα, κάποιοι μαθητές όταν έφθασαν στο 2ο Γυμνάσιο κατέβασαν την ιταλική σημαία και την πέταξαν στο δρόμο. Άλλοι μαθητές κόλλησαν τα σώματα τους δίπλα στους Ιταλούς για να μην τολμήσουν να ρίξουν τις χειροβομβίδες που κρατούσαν στα χέρια τους. Πολλοί μαθητές εκμεταλλευόμενοι τη βροχή που έπεφτε ξέφυγαν μέσα από τα στενά της Πόρτα Ρεμούντα ενώ κάποιοι άλλοι συνελήφθησαν μαζί με τον καθηγητή – γυμναστή Νίκο Καστανιά ο οποίος φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Ωστόσο, κατάφερε να σώσει πολλούς μαθητές από τους Καραμπινιέρους. Ακολούθησαν φυλακίσεις, ανακρίσεις και ξυλοδαρμοί και πολλοί από τους μαθητές στάλθηκαν εξορία στους Οθωνούς.

Πηγές: left.gr, drepani.gr, ertnews.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Corfuland News