Τι παίζει Σήμερα

Cheap Edits @ Bristol, 05/10/2022

Ώρα έναρξης: 17:00
Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η πολιορκία της Κέρκυρας του 1716 από τους Οθωμανούς

Η πολιορκία της Κέρκυρας το 1716 και η καθοριστική έκβασή της για το μέλλον της Ευρώπης 

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα ιστορικό γεγονός αποτέλεσε  την αφορμή για τη δημιουργία σπουδαίων έργων από ανθρώπους της τέχνης. Ένα τέτοιο εμβληματικό έργο είναι και το εκκλησιαστικό στρατιωτικό ορατόριο « Ιουδήθ θριαμβεύουσα ( Judith Triumphant) » του Antonio Vivaldi. 

Πηγή  έμπνευσής του Ιταλού συνθέτη  ήταν μια  ιστορία από την Παλαιά Διαθήκη με κεντρική ηρωίδα την  Ιουδήθ, η οποία με το θάρρος της  έσωσε την πατρίδα της από την πολιορκία των Ασσυρίων. Ωστόσο,  αφορμή της σύνθεσης ήταν η πολιορκία της Κέρκυρας το 1716 από τους  Οθωμανούς και η νίκη των Ενετών και των Κερκυραίων. 

Η πολιορκία της Κέρκυρας του 1716 από τους Οθωμανούς

Κατά τη διάρκεια του έβδομου και τελευταίου Ενετοτουρκικού πολέμου την άνοιξη του 1715 στην Κωνσταντινούπολη στη σύσκεψη των Οθωμανών στρατιωτικών και πολιτικών ιθυνόντων αποφασίστηκε η επίθεση κατά της Κέρκυρας, της οποίας η θέση ήταν στρατηγικής σημασίας στην Αδριατική και ήταν το τελευταίο εμπόδιο για την κατάληψη της  Βενετίας. 

Το πρωί της 8ης Ιουλίου του 1716 οι Οθωμανοί Τούρκοι μετά από πολιορκία μέσω θάλασσας αποβιβάζονται  στα βόρεια της πόλης  και κυριεύουν τα προάστια  Μαντούκι και  Γαρίτσα και τους λόφους Αβράμη και Σωτήρος. 

Αρχηγός των βενετικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί  αναλαμβάνει ο Γιόχαν Ματίας φον ντερ Σούλενμπουργκ και αρχηγός του στόλου ο Αντρέα Πιζάνι. 

Στις 18 Ιουλίου καταφθάνει σημαντική Βενετική ενίσχυση 1500 ανδρών και λίγες μέρες αργότερα ναυτική μοίρα της Μάλτας με πέντε πλοία. 

Οι επιθέσεις των Οθωμανών για την κατάληψη της Κέρκυρας ήταν σφοδρές και κράτησαν ένα μήνα. Η άμυνα των ντόπιων και των Ενετών υπό την αρχηγία του Σούλενμπουργκ υπήρξε αποτελεσματική  και κατάφερε να αποκρούσει τις επιθέσεις των Οθωμανών. 

Στις 5 Αυγούστου η Οθωμανική στρατιωτική ηγεσία απέστειλε επιστολές – τελεσίγραφα στους πολιορκημένους για παράδοση αντί μαζικής σφαγής. Οι απειλές αυτές δεν πτόησαν τους πολιορκημένους και τις απέρριψαν.  

Στις 8 Αυγούστου οι Οθωμανοί πραγματοποίησαν  αποτυχημένη γενική έφοδο καθώς είχαν  να αντιμετωπίσουν τη σθεναρή αντεπίθεση των πολιορκημένων. Την επομένη, σφοδρή θύελλα προκάλεσε  τεράστιες ζημιές στα τουρκικά πλοία και στις 11 του μήνα οι οθωμανικές στρατιωτικές δυνάμεις εγκαταλείπουν το νησί. 

Η επιτυχής έκβαση της πολιορκίας υπήρξε καθοριστική για το μέλλον  όχι μόνο της Κέρκυρας και των υπόλοιπων Επτανήσων αλλά και όλης της Ευρώπης. Ο αγώνας  των Ενετών και των Κερκυραίων απέτρεψε την οθωμανική προέλαση στην Ευρώπη. 

 Πηγές: corfuhistory, notesmuthoikaielpida.blogspot.com,  Wikipedia, sansimera.gr 

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News