Τι παίζει Σήμερα

Ionian Wikithon 2022, 14-20/05/2022

Ώρα έναρξης: 05:00
Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η πίστη των Κερκυραίων στο Χριστιανισμό από τα βάθη των αιώνων

Από πολύ παλιά τα ζητήματα πίστης και λατρείας όσον αφορά τη χριστιανική θρησκεία ήταν ιδιαιτέρως σημαντικά για τον κερκυραϊκό λαό. Το πλήθος των ναών και μοναστηριών στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στα χωριά και στα βουνά του νησιού μαρτυρούν κάτι τέτοιο. 

Η πίστη των Κερκυραίων στο Χριστιανισμό από τα βάθη των αιώνων

Στο διάβα των αιώνων δεν ήταν λίγες οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι πιστοί της Κέρκυρας. 

Στα χρόνια του Διοκλητιανού  οι πρώτοι  κάτοικοι του νησιού που άρχισαν να εκχριστιανίζονται ήταν διωκόμενοι και έπρεπε συχνά να ζουν κρυφά. Η νέα θρησκεία πρώτα εξαπλώθηκε στις πόλεις και στη συνέχεια με πιο βραδείς ρυθμούς στην ύπαιθρο. Επί των ημερών του Μεγάλου Κωνσταντίνου η νέα πίστη επικράτησε σε όλο το νησί. 

Ο ιστορικός Ανδρέας Μάρμορας θεωρεί πιθανό μια στάση του Μεγάλου Κωνσταντίνου στο νησί πριν την ίδρυση της νέας πρωτεύουσας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Επίσης, σύμφωνα με άλλους ιστορικούς η μητέρα του αυτοκράτορα Ελένη κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στην Παλαιστίνη διέμεινε στην Κέρκυρα. 

Η πίστη των Κερκυραίων στο Χριστιανισμό από τα βάθη των αιώνων

Οι επόμενες προκλήσεις ήρθαν από την Δύση και τους κατακτητές του νησιού. Με την κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ανδηγαυούς επικρατούσα θρησκεία αναγνωρίστηκε η λατινική (καθολική) και η κατάργηση του ορθόδοξου επισκόπου και η αντικατάσταση του με τον «Μεγάλο Πρωτοπαπά». Το τελευταίο προκάλεσε τις αντιδράσεις του κερκυραϊκού λαού. Ωστόσο, ο θεσμός του Μεγάλου Πρωτοπαπά παρέμεινε και στα χρόνια των Ενετών κατακτητών. 

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της περιόδου αυτής είναι ο μεγάλος αριθμός των ναών στην Κέρκυρα και τους Παξούς. Το 1675 στην πόλη της Κέρκυρας υπήρχαν 21 ναοί. Ακόμη, οι 569 εγγραφές χωρίς τα παρεκκλήσια της απογραφής του 1755 μαρτυρούν ένα πολύ μεγάλο αριθμό ναών για την εποχή εκείνη. Το νησί των Παξών το 1781 έχει 51 ναούς. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήταν μεγάλος ο αριθμός των ιδιόκτητων ναών. Αυτό οφείλεται στο ότι μετά από έντονες διαμαρτυρίες η Βενετία απάλλαξε τους ναούς από τη κάθε φορολογία. Πολλοί κτηματίες έκτιζαν εκκλησίες και μαζί με τη μεγάλη περιουσία τους τις κληροδοτούσαν στα παιδιά τους. Οι μικροί αυτοί ήταν πολύ στις οικίες τους και χρησιμοποιούνταν και ως νεκροταφεία. 

Πηγές: imcorfu.gr, Ιστορία της εκκλησίας της Κέρκυρα ( Από της συστάσεως αυτής μέχρι του νυν) , Σπυρίδων Κ. Παπαγεωργίου.  

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

 

Corfuland Live Webcams

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News