Τι παίζει Σήμερα

Ionian Wikithon 2022, 14-20/05/2022

Ώρα έναρξης: 05:00
Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η περίτεχνη Βενετσιάνικη Κρήνη στο χωριό Κομπίτσι άλλοτε

Το χωριό Κομπίτσι απέχει λίγα χιλιόμετρα από την πόλη, έχει υπέροχη θέα και η θέση του είναι στην κορυφή μιας λοφοσειράς. 

Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού είναι η αναπαλαιωμένη βενετική κρήνη του. Για πάρα πολλά χρόνια  από την κρήνη αυτή όλοι οι κάτοικοι του χωριού προμηθεύονταν νερό. Για την ακρίβεια, μέχρι και το 1999 η κρήνη αυτή εξυπηρετούσε τις ανάγκες του χωριού. Λόγω της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα το νερό αυτό έπαψε να είναι πόσιμο. Τότε εκείνη τη χρονιά η κρήνη και ο χώρος που την περιέβαλε αναπαλαιώθηκε. 

Η περίτεχνη Βενετσιάνικη Κρήνη στο χωριό Κομπίτσι άλλοτε

Πρόκειται για ένα έργο μνημειακού χαρακτήρα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μπαρόκ αρχιτεκτονική του. Περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση και ψηλά δέντρα. 

Η βενετσιάνικη κρήνη βρίσκεται στα νότια του αρχοντικού της οικογένειας Κομπίτσι (Combici), ευγενών του 18ου αιώνα από τους οποίους πήρε και το όνομά του το χωριό. 

Η περίτεχνη Βενετσιάνικη Κρήνη στο χωριό Κομπίτσι άλλοτε

Τέτοια περίτεχνη κατασκευή δεν υπάρχει όμοια της στο νησί της Κέρκυρας.

Η περίτεχνη Βενετσιάνικη Κρήνη στο χωριό Κομπίτσι άλλοτε

Σύμφωνα με μια άλλη άποψη και συγκεκριμένα του καθηγητή Κώστα Καραμούτσου ότι η εντυπωσιακή κρήνη είναι που οικοδομήθηκε την περίοδο των Ανδηγαυών. Πρόκειται για μια περίοδο που προηγείται χρονικά αυτής της βενετικής κυριαρχίας στην Κέρκυρα. Ο καθηγητής Καραμούτσος βασίστηκε στα εμβλήματα (κρίνα) της οικογένειας D’Anjou  που υπάρχουν στο κτίσμα. 

Από το 2000 και μετά αναδείχθηκε η περίτεχνη κρήνη και γύρω απ’αυτήν  στη συνέχεια  οργανώθηκαν πολλές πολιτιστικές και λαογραφικές εκδηλώσεις. 

Δυστυχώς, η σφοδρή κακοκαιρία του «Μπάλλου» τον Οκτώβριο 2021, προκάλεσε σοβαρές  ζημιές στην κρήνη. Η βενετσιάνικη κρήνη καλύφθηκε από τόνους χώμα και πέτρες που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. 

Πηγές: greece.terrabook.com, corfuvisit.com, http://corfiatikoanagnosma.blogspot.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Φωτογραφίες: Ειρήνη Διαμάντη

Corfuland Live Webcams

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News