Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η μονή του Αγίου Ονουφρίου, η εικόνα και το θαύμα

Βορειοδυτικά του λιβαδιού του Ρόπα στην περιοχή των Γαρδελάδων βρίσκεται η μονή του Αγίου Ονουφρίου. Στις μέρες μας το αναστήλωσαν και το συντηρούν οι κάτοικοι της περιοχής και είναι επισκέψιμο.

Σώζεται το ψηλό καμπαναριό με το διπλό κωδωνοστάσιο στην είσοδο και ένα μακρόστενο κτίσμα με καμάρες. 

Η μονή του Αγίου Ονουφρίου, η εικόνα και το θαύμα

Η μονή είναι περισσότερο γνωστή για την εικόνα της Στέψης της Θεοτόκου από την Αγία Τριάδα που βρισκόταν εκεί  και τα θαύματα του Αγίου Ονουφρίου. 

Η εικόνα χρονολογείται στα 1783 και είναι έργο του αγιογράφου Σπυρίδωνος Σπεράντζα, που έζησε τον 18ο αιώνα και διακόσμησε πολλές εκκλησίες της Κέρκυρας.

Κεντρικό θέμα της εικόνας είναι η στέψη της Θεοτόκου από την Αγία Τριάδα. Το θέμα αυτό είναι δυτικής προελεύσεως και αρκετά διαδεδομένο στη Λατινική Δύση. Στις τρεις γωνίες της εικόνας απεικονίζονται θαύματα του Αγίου Ονουφρίου. Σήμερα, σώζεται μόνο μια σκηνή της κάτω δεξιάς γωνίας. Στο κάτω μέρος αυτής της σκηνής εικονίζεται  ένα φορτωμένο με ασκιά άλογο στα νερά μιας λίμνης και ένας αγωγιάτης στην όχθη της που με τις χειρονομίες του δείχνει να φαίνεται απελπισμένος. Ακόμα, διακρίνουμε τη μονή του Αγίου με το καμπαναριό, κάποιες αγροτικές κατοικίες και λόφους. Στο πάνω μέρος της σκηνής εμφανίζεται ο Άγιος Ονούφριος πάνω σε λευκό σύννεφο. Τέλος, μπροστά από τη μονή παρατηρούμε ένα μοναχό να στρέφεται προς τον Άγιο και να δέεται με τεταμένα χέρια. 

Από τη λαϊκή παράδοση διασώζεται ένα θαύμα του Αγίου Ονουφρίου που συνέβη στη μονή. Σύμφωνα μ’ αυτήν, ένας αγωγιάτης, έμπορος λαδιού είχε αγοράσει λάδι από τη μονή και προσπάθησε να εξαπατήσει τους αγοραστές « εμπλουτίζοντας» το με άλλο. Όταν σταμάτησε σε μια λίμνη, το άλογό του αφήνιασε και έπεσε στα νερά για να πνιγεί. Ο ηγούμενος έσπευσε να βοηθήσει τον αγωγιάτη και τον ρώτησε τι συνέβη. Όταν εκείνος ομολόγησε το ατόπημά του, το άλογο ηρέμησε,  βγήκε από τη λίμνη και έτσι συνέχισε το δρόμο του. 

Πηγές: proskynitis.blogspot.com, golden-greece.gr, greece.terrabook.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Φωτογραφία: Ερωτόκριτος Κοντός

Corfuland Live Webcams

Nautilus

Ανεμόμυλος

Δείτε live

Oasis Hotel

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News