Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Κυράς των Αγγέλων στη Λευκίμμη

Περιβάλλεται από ελιές, αμπέλια και οπωροφόρα δένδρα.  Περικλείεται από τείχος και είναι κτισμένη σε ένα λόφο στα νότια της Κέρκυρας και η ιστορία φτάνει μέχρι τον 17ο αιώνα. 

Ο λόγος για τη μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Κυράς των Αγγέλων που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο έξω από τη Λευκίμμη και απέχει από την πόλη της Κέρκυρας σαράντα χιλιόμετρα. 

Αρχικά, ο ναός χτίστηκε το 1696 από την οικογένεια του Κερκυραίου ευγενούς Βαρλαάμ Καποδίστρια. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, αυτός ο ναός μαζί με το ναό της Παναγίας στον Αρκουδίλα ήταν τάματα των γιών του ευγενούς καθώς κινδύνεψαν να πνιγούν ενώ ψάρευαν. 

Πληροφορούμαστε από έναν ανώνυμο κατάλογο των εκκλησιών της Κέρκυρας το 1700 ότι ο ναός ήταν ήδη κατεστραμμένος. Αργότερα, από μια απογραφή των μονών και των ναών του νησιού μαθαίνουμε ότι η παλαιότερη ονομασία του ναού ήταν Παναγία της Κοκκινάδας και ότι είναι ανήκε στη Βαρωνία Δονά Μινότο και ότι είχε  υψηλά εισοδήματα. 

Στη συνέχεια γύρω από το ναό κτίστηκαν κι άλλα οικοδομήματα. Τα κτίρια αυτά  λειτούργησαν ως λοιμοκαθαρτήριο το χειμώνα του 1815-1816 όταν ξέσπασε πανούκλα στο Μαραθιά. 

Στα χρόνια της αγγλικής κατοχής, δόθηκε εντολή να καούν όλα τα κτήρια πλην του ναού για λόγους απολύμανσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ναός να αρχίζει να ερειπώνει και η περιοχή για τον κόσμο να είναι αδιάβατη. 

Η μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Κυράς των Αγγέλων στη Λευκίμμη

Το 1933 η γερόντισσα Αναστασία φτάνει στην Κέρκυρα και με τη δράση της αναμορφώνει την παλιά μονή και δύο χρόνια αργότερα το επανιδρύει. Το 1965 οι μοναχές έγιναν επτά ενώ τώρα πλέον ζουν στη μονή μόνο  δύο. 

Στη σημερινή του μορφή το Καθολικό είναι μονόκλιτη βασιλική με ενσωματωμένα εξωτερικά τόξα σε δύο επάλληλες σειρές. Εντός του Καθολικού υπάρχουν αγιογραφίες του 17-18ου αιώνα. Ξεχωρίζει η εικόνα της Κυράς των Αγγέλων στο τέμπλο του ναού όπου δύο άγγελοι στεφανώνουν τη Θεοτόκο με διάδημα. Στο βόρειο εσωτερικό τοίχο στα κειμήλια της μονής είναι και η εικόνα της Αναλήψεως. 

Λίγο πιο πέρα από το κοιμητήριο της μονής δεσπόζει το καμπαναριό με τις τρεις καμπάνες που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της κερκυραϊκής αρχιτεκτονικής. 

Η μονή της Κυράς των Αγγέλων εορτάζει στις 15 Αυγούστου. 

Πηγές: imcorfu.gr, saint.gr, kritestravel.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Corfuland News